De real-time verkeersinformatiedienst van Mio luistert naar de naam 'Live TMC'. Die vind je onder andere op de nieuwe Mio Spirit 500 en wij bekeken de dienst aan de hand van dit navigatiesysteem.

Sinds kort doet real-time verkeersinformatie zijn intrede in de wereld van navigatie. Betalende diensten zoals TomTom Live Services dragen bij aan het comfort en de veiligheid. Gebruikers die TomTom Live Services of Garmin nüLink! Services te duur vinden, kunnen kiezen voor verkeersinformatie via de conventionele TMC (Traffic Management Channel)-antenne of nu dus voor Live TMC bij Mio.

Dekking Live TMC geeft je in real-time informatie over het wegennet. Ook locaties van mobiele flitsers worden doorgegeven via deze dienst. De locaties van vaste flitspalen zijn geïnstalleerd op de Mio Moov Spirit 500 Traffic als proefversie van 12 maanden. Deze worden niet bijgewerkt. Live TMC heeft volgens Mio enkele belangrijke voordelen. Standaard zou de dekking van A-, N- en snelwegen in België bij conventionele TMC slechts 45% bedragen, terwijl dit bij Live TMC opgetrokken wordt tot ongeveer 95%. Live TMC werkt ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ook secundaire wegen worden opgenomen in de database.

Database Bij standaard TMC krijg je ongeveer elke tien minuten een update van de verkeersinformatie. Volgens Mio werkt Live TMC twee keer zo snel door een hogere bandbreedte. Hoe wordt de database met verkeersinformatie van Live TMC dan gevoed? Eerst en vooral door het Call Centre van Touring Mobilis. Zij verzamelen, filteren en sturen de gegevens door die zij ontvangen. Daarnaast komen ook gegevens uit de 'Floating Vehicle Data' (FVD) database in het systeem terecht. Deze database wordt gevuld door diverse bronnen op de wegen: Proximus GSM's in België en ongeveer 15000 automobilisten, die als informant functioneren, bezorgen anoniem informatie over de gemiddelde snelheden op de wegen. Tot slot levert ook de overheid informatie aan. Bij standaard TMC ontvang je enkel overheidsinformatie. De bronnen van mobiele flitsers zijn VRT en RTBF (België), Q-Music en Veronica (Nederland) en RTL in Luxemburg.

Conclusie Live TMC is een welgekomen product. Vooral de Floating Vehicle Data is een goede toevoeging aan TMC. Omdat het om anonieme data gaat, is er ook geen gevaar voor onze privacy. Het grote voordeel van deze dienst is dat hij gratis is.

Nick Kinschots Bron: www.diskidee.be

De real-time verkeersinformatiedienst van Mio luistert naar de naam 'Live TMC'. Die vind je onder andere op de nieuwe Mio Spirit 500 en wij bekeken de dienst aan de hand van dit navigatiesysteem. Sinds kort doet real-time verkeersinformatie zijn intrede in de wereld van navigatie. Betalende diensten zoals TomTom Live Services dragen bij aan het comfort en de veiligheid. Gebruikers die TomTom Live Services of Garmin nüLink! Services te duur vinden, kunnen kiezen voor verkeersinformatie via de conventionele TMC (Traffic Management Channel)-antenne of nu dus voor Live TMC bij Mio. Dekking Live TMC geeft je in real-time informatie over het wegennet. Ook locaties van mobiele flitsers worden doorgegeven via deze dienst. De locaties van vaste flitspalen zijn geïnstalleerd op de Mio Moov Spirit 500 Traffic als proefversie van 12 maanden. Deze worden niet bijgewerkt. Live TMC heeft volgens Mio enkele belangrijke voordelen. Standaard zou de dekking van A-, N- en snelwegen in België bij conventionele TMC slechts 45% bedragen, terwijl dit bij Live TMC opgetrokken wordt tot ongeveer 95%. Live TMC werkt ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ook secundaire wegen worden opgenomen in de database. Database Bij standaard TMC krijg je ongeveer elke tien minuten een update van de verkeersinformatie. Volgens Mio werkt Live TMC twee keer zo snel door een hogere bandbreedte. Hoe wordt de database met verkeersinformatie van Live TMC dan gevoed? Eerst en vooral door het Call Centre van Touring Mobilis. Zij verzamelen, filteren en sturen de gegevens door die zij ontvangen. Daarnaast komen ook gegevens uit de 'Floating Vehicle Data' (FVD) database in het systeem terecht. Deze database wordt gevuld door diverse bronnen op de wegen: Proximus GSM's in België en ongeveer 15000 automobilisten, die als informant functioneren, bezorgen anoniem informatie over de gemiddelde snelheden op de wegen. Tot slot levert ook de overheid informatie aan. Bij standaard TMC ontvang je enkel overheidsinformatie. De bronnen van mobiele flitsers zijn VRT en RTBF (België), Q-Music en Veronica (Nederland) en RTL in Luxemburg. Conclusie Live TMC is een welgekomen product. Vooral de Floating Vehicle Data is een goede toevoeging aan TMC. Omdat het om anonieme data gaat, is er ook geen gevaar voor onze privacy. Het grote voordeel van deze dienst is dat hij gratis is. Nick Kinschots Bron: www.diskidee.be