Er zijn nog altijd voldoende muziekliefhebbers voor wie het beste niet goed genoeg is, maar die niet altijd de ruimte of de mogelijkheid hebben om muziek via hoogwaardige luidsprekers te beluisteren. Een koptelefoon zoals de hier geteste HD 800 kan dan uitkomst bieden.

Sennheiser is een Duitse hifi-fabrikant van hoogwaardige koptelefoons en microfoons. Het bedrijf maakt vandaag ook draadloze headsets voor pc's, handenvrije headsets voor gsm's en hoogwaardige oortjes voor mp3-spelers die doorgaans beter klinken dan de standaard meegeleverde exemplaren. Maar Sennheiser heeft ook nog steeds hifi-koptelefoons in zijn gamma, zoals de HD800, het nieuwe topmodel.

Drivers De Sennheiser HD800 is met een prijskaartje van 1.000 euro niet goedkoop en geeft alleen het beste van zichzelf in combinatie met een kwalitatieve cd-speler en/of hifi-versterker. Maar wie zijn oren wil verwennen krijgt er ook veel voor terug. Zo gebruikt de HD 800 de grootste dynamische 'drivers' van alle koptelefoons. Ze hebben een doorsnede van 56 mm; hun klank wordt langs voor in een hoek van 45 graden in de oren geprojecteerd. Een speciale ring zorgt ervoor dat de geluidsgolven zo correct mogelijk naar het oor worden gestuurd. De HD 800 is vrij groot, maar toch zit hij zeer comfortabel, ondanks zijn relatief hoge gewicht van 330 gram. Wij konden er alleszins uren mee naar muziek luisteren zonder pijnlijke of te warme oren. De afwerking en bouwkwaliteit zijn perfect. Dat mag ook wel voor deze prijs. De HD 800 wordt trouwens met de hand vervaardigd in de fabriek van Sennheiser in het Duitse Wedemark.

Geluidskwaliteit Het belangrijkste is natuurlijk de geluidsweergave. Die is opvallend transparant: het geluid 'ademt'. De stereoweergave is nagenoeg perfect. Laag en hoog zijn in evenwicht en bij goede opnames word je echt meegezogen in de muziek. Dat geldt niet alleen voor klassieke muziek, maar ook voor popmuziek. We ontdekten bijvoorbeeld allerlei nieuwe nuances in de geremasterde Beatles-cd's die we via onze gewone luidsprekers hadden gemist, hoe goed die ook zijn.

Conclusie De HD 800's zijn een aanrader, als je het prijskaartje wilt en kunt betalen. Bedenk wel dat dit soort ultra high-end koptelefoons alleen nut hebben als ook de rest van je muziekinstallatie van even hoge kwaliteit is. En natuurlijk moet het bronmateriaal ook in orde zijn, dus dat betekent cd of sacd. Naar mp3'tjes luisteren met de HD 800's is overkill, tenzij ze ongecomprimeerd zijn.

Bron: www.diskidee.be

Er zijn nog altijd voldoende muziekliefhebbers voor wie het beste niet goed genoeg is, maar die niet altijd de ruimte of de mogelijkheid hebben om muziek via hoogwaardige luidsprekers te beluisteren. Een koptelefoon zoals de hier geteste HD 800 kan dan uitkomst bieden. Sennheiser is een Duitse hifi-fabrikant van hoogwaardige koptelefoons en microfoons. Het bedrijf maakt vandaag ook draadloze headsets voor pc's, handenvrije headsets voor gsm's en hoogwaardige oortjes voor mp3-spelers die doorgaans beter klinken dan de standaard meegeleverde exemplaren. Maar Sennheiser heeft ook nog steeds hifi-koptelefoons in zijn gamma, zoals de HD800, het nieuwe topmodel. Drivers De Sennheiser HD800 is met een prijskaartje van 1.000 euro niet goedkoop en geeft alleen het beste van zichzelf in combinatie met een kwalitatieve cd-speler en/of hifi-versterker. Maar wie zijn oren wil verwennen krijgt er ook veel voor terug. Zo gebruikt de HD 800 de grootste dynamische 'drivers' van alle koptelefoons. Ze hebben een doorsnede van 56 mm; hun klank wordt langs voor in een hoek van 45 graden in de oren geprojecteerd. Een speciale ring zorgt ervoor dat de geluidsgolven zo correct mogelijk naar het oor worden gestuurd. De HD 800 is vrij groot, maar toch zit hij zeer comfortabel, ondanks zijn relatief hoge gewicht van 330 gram. Wij konden er alleszins uren mee naar muziek luisteren zonder pijnlijke of te warme oren. De afwerking en bouwkwaliteit zijn perfect. Dat mag ook wel voor deze prijs. De HD 800 wordt trouwens met de hand vervaardigd in de fabriek van Sennheiser in het Duitse Wedemark. Geluidskwaliteit Het belangrijkste is natuurlijk de geluidsweergave. Die is opvallend transparant: het geluid 'ademt'. De stereoweergave is nagenoeg perfect. Laag en hoog zijn in evenwicht en bij goede opnames word je echt meegezogen in de muziek. Dat geldt niet alleen voor klassieke muziek, maar ook voor popmuziek. We ontdekten bijvoorbeeld allerlei nieuwe nuances in de geremasterde Beatles-cd's die we via onze gewone luidsprekers hadden gemist, hoe goed die ook zijn. Conclusie De HD 800's zijn een aanrader, als je het prijskaartje wilt en kunt betalen. Bedenk wel dat dit soort ultra high-end koptelefoons alleen nut hebben als ook de rest van je muziekinstallatie van even hoge kwaliteit is. En natuurlijk moet het bronmateriaal ook in orde zijn, dus dat betekent cd of sacd. Naar mp3'tjes luisteren met de HD 800's is overkill, tenzij ze ongecomprimeerd zijn. Bron: www.diskidee.be