Is de quadband HTC Touch HD T8282 de eerste echte iPhone-'killer' uit de Windows-wereld? De smartphone van HTC heeft in ieder geval veel kenmerken van de Apple iPhone 3G. Zelfs uiterlijk zijn er overeenkomsten.

De voorkant van beide smartphones wordt bijna volledig in beslag genomen door het grote aanraakgevoelige scherm. Dat van de HTC is met zijn 3,8-inch diagonaal (9,73 cm) zelfs nog iets groter dan dat van de iPhone (3,5 inch of bijna 9 cm). De HTC Touch HD is 3 millimeter platter dan de iPhone. Hij is enkele millimeters breder en 5 millimeter minder hoog. De iPhone 3G is met zijn 133 gram wel wat lichter dan de HTC Touch HD, die 147 gram weegt.

Extra Onder het scherm zitten aanraakgevoelige bedieningsknoppen. (De iPhone heeft er een, de HTC Touch HD heeft er vier, waaronder toch wel handige knoppen om gesprekken direct aan te nemen of af te sluiten, die bij de iPhone ontbreken.) Boven het scherm is er bij beide een sleufje waarachter een speaker schuilgaat. Ook hier heeft de HTC Touch HD iets extra's, namelijk een lensopening voor een VGA-camera die je kunt gebruiken tijdens videogesprekken. Net zoals bij de iPhone zit er op de achterkant ook een lens opening, maar ook hier is er een verschil. De cameraresolutie van de iPhone is slechts 2 megapixels. Bij de HTC Touch HD is dit 5 megapixels. De camera biedt autofocus, maar er is geen ingebouwde flits.

Bediening De interface van de Apple iPhone 3G is vele malen beter dan die van de HTC Touch HD. Windows Mobile 6.1 is nu eenmaal een draak van een mobiel besturingssysteem; we schreven dat al eerder. Het werkt traag, is vaak ingewikkeld en je kunt het eigenlijk alleen maar goed bedienen met een stylus. HTC probeert de tekortkomingen van Windows Mobile ondertussen zelf te verhelpen door op zijn mobieltjes een schil te plaatsen die het mobieltje gedeeltelijk bedienbaar maakt met je vingers. Die TouchFlo 3D-interface is zeker niet slecht, maar de integratie met Windows Mobile is niet compleet. Vaak moet je toch nog naar je stylus grijpen en door traditionele afrolmenu's bladeren en pictogrammen aantikken om iets gedaan te krijgen.

Conclusie Hoewel we in dit artikel vrij negatief zijn over Windows Mobile, hebben we het dan vooral over de verouderde interface en de vaak trage werking. Op interfacegebied blijft de Apple iPhone voorlopig onklopbaar. Windows Mobile biedt echter ook enkele voordelen tegenover de iPhone. Zo is er meer software voor beschikbaar, word je minder in een keurslijf gedwongen over wat je er allemaal op kunt installeren en hoe dit moet gebeuren en werkt het beter samen met Windows en met allerlei Microsoft-applicaties zoals Office en Exchange. Kies je om een van deze reden voor Windows Mobile, dan is de HTC Touch HD beslist een uitstekende Windows Mobile-smartphone.

Bron: www.diskidee.be

Is de quadband HTC Touch HD T8282 de eerste echte iPhone-'killer' uit de Windows-wereld? De smartphone van HTC heeft in ieder geval veel kenmerken van de Apple iPhone 3G. Zelfs uiterlijk zijn er overeenkomsten. De voorkant van beide smartphones wordt bijna volledig in beslag genomen door het grote aanraakgevoelige scherm. Dat van de HTC is met zijn 3,8-inch diagonaal (9,73 cm) zelfs nog iets groter dan dat van de iPhone (3,5 inch of bijna 9 cm). De HTC Touch HD is 3 millimeter platter dan de iPhone. Hij is enkele millimeters breder en 5 millimeter minder hoog. De iPhone 3G is met zijn 133 gram wel wat lichter dan de HTC Touch HD, die 147 gram weegt. Extra Onder het scherm zitten aanraakgevoelige bedieningsknoppen. (De iPhone heeft er een, de HTC Touch HD heeft er vier, waaronder toch wel handige knoppen om gesprekken direct aan te nemen of af te sluiten, die bij de iPhone ontbreken.) Boven het scherm is er bij beide een sleufje waarachter een speaker schuilgaat. Ook hier heeft de HTC Touch HD iets extra's, namelijk een lensopening voor een VGA-camera die je kunt gebruiken tijdens videogesprekken. Net zoals bij de iPhone zit er op de achterkant ook een lens opening, maar ook hier is er een verschil. De cameraresolutie van de iPhone is slechts 2 megapixels. Bij de HTC Touch HD is dit 5 megapixels. De camera biedt autofocus, maar er is geen ingebouwde flits. Bediening De interface van de Apple iPhone 3G is vele malen beter dan die van de HTC Touch HD. Windows Mobile 6.1 is nu eenmaal een draak van een mobiel besturingssysteem; we schreven dat al eerder. Het werkt traag, is vaak ingewikkeld en je kunt het eigenlijk alleen maar goed bedienen met een stylus. HTC probeert de tekortkomingen van Windows Mobile ondertussen zelf te verhelpen door op zijn mobieltjes een schil te plaatsen die het mobieltje gedeeltelijk bedienbaar maakt met je vingers. Die TouchFlo 3D-interface is zeker niet slecht, maar de integratie met Windows Mobile is niet compleet. Vaak moet je toch nog naar je stylus grijpen en door traditionele afrolmenu's bladeren en pictogrammen aantikken om iets gedaan te krijgen. Conclusie Hoewel we in dit artikel vrij negatief zijn over Windows Mobile, hebben we het dan vooral over de verouderde interface en de vaak trage werking. Op interfacegebied blijft de Apple iPhone voorlopig onklopbaar. Windows Mobile biedt echter ook enkele voordelen tegenover de iPhone. Zo is er meer software voor beschikbaar, word je minder in een keurslijf gedwongen over wat je er allemaal op kunt installeren en hoe dit moet gebeuren en werkt het beter samen met Windows en met allerlei Microsoft-applicaties zoals Office en Exchange. Kies je om een van deze reden voor Windows Mobile, dan is de HTC Touch HD beslist een uitstekende Windows Mobile-smartphone. Bron: www.diskidee.be