Galaxy Note 4 is koning in phablet-land

© web
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De vierde boreling in de populaire ‘Galaxy Note’-reeks van Samsung charmeert met zijn superieure scherm en met zijn verbeterde stylus. De aluminium afwerking zorgt voor een elegantere look and feel, en vergroot het sérieux van het toestel in een bedrijfscontext.

Toen Samsung in 2011 met zijn eerste Galaxy Note op de proppen kwam en daarmee een nieuw smartphone-gamma in de markt zette, werden de Koreanen op hoongelach onthaald. 50 miljoen verkochte stuks later heeft elk zichzelf respecterende producent minstens één phablet in de portfolio, Apple incluis.

De vraag die zich vandaag dus opdringt, is of Samsung nog steeds de lead neemt in deze zelf gecreëerde niche, en of de Note 4 écht koning is in phablet-land. Na een test van twee weken lijkt het antwoord op die vraag positief te zijn.

Het eerste wat opvalt wanneer je het toestel uit de doos haalt, is dat het flink zwaarder is dan zijn voorganger. Dat komt natuurlijk omdat de phablet eindelijk een aluminium frame heeft meegekregen, wat maakt dat het toestel veel robuuster en steviger aanvoelt, en – laat ons eerlijk zijn – ook een pak mooier en eleganter oogt dan de plastieken Note 3.

De allergrootste troef van deze vierde generatie Galaxy Note is echter het fenomenale en super heldere 5.7 inch Quad HD Amoled scherm, dat we al kenden van de laatste generatie tablets van Samsung, en dat met een pixeldichtheid van 551 ppi (2.560×1.440) ook de iPhone 6 Plus achter zich laat.

Hardware

Ook wat de overige hardwarespecs betreft hoeft de Note 4 weinig te vrezen van de concurrentie. De Snapdragon 805 processor maakt van de phablet een echte snelheidsduivel, en het werkgeheugen van 4 GB (!) zorgt er voor dat je probleemloos verschillende apps naast elkaar kan draaien.

Dat je vlot kan multitasken wordt door Samsung trouwens als een belangrijk verkoopargument gebruikt. Zo is het zelfs mogelijk om meerdere apps te verkleinen tot venstertjes en om tekst van het éne in het andere venster te slepen (een beetje zoals op een Windows-desktop). Interessante feature, maar gaat iemand ze echt gebruiken op een scherm van 5.7 inch?

Voorts is ook de 16 megapixel camera met optische beeldstabilisatie van een uitstekende kwaliteit. In de meeste omstandigheden kan je er erg goede foto’s mee maken, én je kan er natuurlijk ook in 4K mee filmen. Alleen wanneer je te ver digitaal inzoomt treedt er kwaliteitsverlies op (een moeilijk op te lossen euvel op smartphones), en ook met beelden op schaars verlichte plaatsen heeft de camera het wat moeilijker. De selfie-schieter aan de voorzijde heeft een resolutie van 3.7 megapixel en is voorzien van een ‘panorama-modus’ voor wie hele families wil vastleggen.

Stylus

Wat de Note 4 uiteraard ook onderscheidt van andere phablets, is zijn pennetje, en ook dat heeft een update gekregen. Op de eerdere Notes had de SPen de accuraatheid van een beverige kinderhand, maar met de nieuwe pen kan je wel degelijk dunne lijntjes trekken en leesbare teksten schrijven op het scherm.

Leuk is dat de smartphone je schrijfsels kan omzetten in getypte tekst, maar de handigste feature van de nieuwe SPen is toch dat je er alle soorten van tekst mee kan selecteren, op websites en binnenin apps, en dat je die tekst vervolgens kan bewerken en kan delen.

Voor de volledigheid nog even vermelden dat de Note 4 nog voorzien is van een hartslagmeter, een UV-sensor, een vingerafdrukscanner én een speciale batterij die op een half uur tijd al voor de helft kan worden opgeladen.

Softwarematig is de opgefriste TouchWiz-interface (die we ook al zagen op de Galaxy S5) duidelijker en helderder dan zijn voorganger, al kan de schil van Samsung nog steeds intuïtiever, eenvoudiger en overzichtelijker.

Wat ons bij de minpunten brengt, en die zijn er ook. De beginprijs van 700 euro is toch echt wel aan de hoge kant in vergelijking met concurrerende toestellen (Apple niet meegerekend), en de Note 4 had gerust waterdicht mogen zijn, zoals de Galaxy S5. Ook de batterij had het nog iets langer mogen uitzingen, al brengt de ultra power saving mode wel even soelaas op moeilijke momenten.

Tot slot hadden we graag Android 5 Lollipop zien draaien op deze phablet. Benieuwd hoe lang het duurt eer Samsung die update uitrolt.

Concluderend mogen we toch wel stellen dat Samsung met de Galaxy Note 4 zijn beste toestel ooit in de markt heeft gezet. En dan is die titel van koning in phablet-land best wel gerechtvaardigd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content