Er is vooralsnog geen bewijs dat er data van Facebook-gebruikers buiten de VS, inclusief Belgische gebruikers, gedeeld is met Cambridge Analytica. Dat meldt een woordvoerder van Facebook in reactie op de groepsvordering van consumentenorganisatie Test Aankoop. Die werd maandag ingeleid voor de Brusselse rechtbank van koophandel. Op die inleidingszitting bleek ook dat Facebook de bevoegdheid van de Belgische rechtbanken betwist. Volgens Test Aankoop hebben al meer dan 33.000 personen interesse getoond in de collectieve vordering.

De groepsvordering van de consumentenorganisatie kwam er nadat in maart het schandaal rond Cambridge Analytica losbarstte. Samen met zusterorganisaties in Italië, Spanje en Portugal stuurde Test Aankoop een formele ingebrekestelling naar Facebook, met de vraag welke maatregelen het bedrijf zou nemen om de gevolgen van de door consumenten opgelopen schade te herstellen en om de toepassing van het respecteren van de consumentenrechten te garanderen. Omdat er geen reactie kwam, legde Test Aankoop op 25 juni een verzoek neer tot collectieve rechtsvordering neer bij de rechtbank van koophandel.

Die werd maandag ingeleid, maar bij de eerste zitting bleek dat Facebook de bevoegdheid van de Belgische rechtbank betwist, omdat enkel de Ierse rechtbanken zouden bevoegd zijn. De Brusselse rechtbank neemt nu een maand om een conclusiekalender te bepalen. Een uitspraak over de ontvankelijkheid van de groepsvordering wordt pas eind 2019 verwacht.

'Het is voor ons een topprioriteit om de informatie en de privacy van mensen te beschermen', zegt een woordvoerder van Facebook. 'We werken voortdurend om potentiële problemen te identificeren en op te lossen. Met de informatie die we nu tot onze beschikking hebben, is er geen bewijs dat er data van gebruikers buiten de VS, inclusief Belgische gebruikers, gedeeld is met Cambridge Analytica.'

Er is vooralsnog geen bewijs dat er data van Facebook-gebruikers buiten de VS, inclusief Belgische gebruikers, gedeeld is met Cambridge Analytica. Dat meldt een woordvoerder van Facebook in reactie op de groepsvordering van consumentenorganisatie Test Aankoop. Die werd maandag ingeleid voor de Brusselse rechtbank van koophandel. Op die inleidingszitting bleek ook dat Facebook de bevoegdheid van de Belgische rechtbanken betwist. Volgens Test Aankoop hebben al meer dan 33.000 personen interesse getoond in de collectieve vordering.De groepsvordering van de consumentenorganisatie kwam er nadat in maart het schandaal rond Cambridge Analytica losbarstte. Samen met zusterorganisaties in Italië, Spanje en Portugal stuurde Test Aankoop een formele ingebrekestelling naar Facebook, met de vraag welke maatregelen het bedrijf zou nemen om de gevolgen van de door consumenten opgelopen schade te herstellen en om de toepassing van het respecteren van de consumentenrechten te garanderen. Omdat er geen reactie kwam, legde Test Aankoop op 25 juni een verzoek neer tot collectieve rechtsvordering neer bij de rechtbank van koophandel. Die werd maandag ingeleid, maar bij de eerste zitting bleek dat Facebook de bevoegdheid van de Belgische rechtbank betwist, omdat enkel de Ierse rechtbanken zouden bevoegd zijn. De Brusselse rechtbank neemt nu een maand om een conclusiekalender te bepalen. Een uitspraak over de ontvankelijkheid van de groepsvordering wordt pas eind 2019 verwacht. 'Het is voor ons een topprioriteit om de informatie en de privacy van mensen te beschermen', zegt een woordvoerder van Facebook. 'We werken voortdurend om potentiële problemen te identificeren en op te lossen. Met de informatie die we nu tot onze beschikking hebben, is er geen bewijs dat er data van gebruikers buiten de VS, inclusief Belgische gebruikers, gedeeld is met Cambridge Analytica.'