Google ontwikkelt het Android-besturingssysteem dat op vier van de vijf smartphones die wereldwijd worden verkocht draait. Ook ondersteunt het bedrijf verschillende telefoons die door partners als LG en Huawei onder de merknaam Nexus worden gemaakt. Maar in tegenstelling tot Apple laat Google de productie over aan externe partners, terwijl de techreus zich concentreert op het ontwikkelen van software die op de telefoons draait.

Met het nieuwe toestel zou Google meer controle krijgen over het ontwerp, de productie en de software. Veel fabrikanten van Android-apparaten passen de software van Google nu aan, en weven er een extra softwarelaag over. Daardoor is het moeilijk voor de techreus om consistentie te bieden. Eigenaars van smartphones moeten soms maanden wachten op updates.

Met een eigen smartphone kan Google meer controle uitoefenen over de software, en er voor zorgen dat diensten als de zoekmachine en de Google Play-app store een prominente plaats krijgen op het toestel.

Google-topman Sundar Pichai zei vorige maand overigens nog dat het bedrijf meer energie zal steken in telefoons. Hij gaf daarbij aan dat Google door zou gaan met het ondersteunen van de Nexus-smartphones en dat het plan nog steeds is te werken met andere fabrikanten.

(ANP, FT)

Google ontwikkelt het Android-besturingssysteem dat op vier van de vijf smartphones die wereldwijd worden verkocht draait. Ook ondersteunt het bedrijf verschillende telefoons die door partners als LG en Huawei onder de merknaam Nexus worden gemaakt. Maar in tegenstelling tot Apple laat Google de productie over aan externe partners, terwijl de techreus zich concentreert op het ontwikkelen van software die op de telefoons draait.Met het nieuwe toestel zou Google meer controle krijgen over het ontwerp, de productie en de software. Veel fabrikanten van Android-apparaten passen de software van Google nu aan, en weven er een extra softwarelaag over. Daardoor is het moeilijk voor de techreus om consistentie te bieden. Eigenaars van smartphones moeten soms maanden wachten op updates. Met een eigen smartphone kan Google meer controle uitoefenen over de software, en er voor zorgen dat diensten als de zoekmachine en de Google Play-app store een prominente plaats krijgen op het toestel.Google-topman Sundar Pichai zei vorige maand overigens nog dat het bedrijf meer energie zal steken in telefoons. Hij gaf daarbij aan dat Google door zou gaan met het ondersteunen van de Nexus-smartphones en dat het plan nog steeds is te werken met andere fabrikanten.(ANP, FT)