Het is er weer over

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Een nachtje in Amsterdam op het Leidse plein, een halve dag forum over nota bene de nieuwe vierde generatie mobiele technologie, en we hebben het toch alweer aan onze rekker zeker: een roamingfactuur van 150 euro.

Een nachtje in Amsterdam op het Leidse plein, een halve dag forum over nota bene de nieuwe vierde generatie mobiele technologie, en we hebben het toch alweer aan onze rekker zeker: een roamingfactuur van 150 euro.

Hoeveel zouden KPN en Belgacom daaraan verdienen? Elk 70 euro? Want veel kost die datatransmissie van enkele websites en wat e-mail toch niet?
Laten we er geen doekjes om winden. Dit zijn ‘legale’ schurkenstreken, grensoverschrijdende witteboordencriminaliteit. Tuig van de richel dat ongegeneerd in mijn geldbuidel tast.
En yep, eurocommissaris Neelie Kroes maakt er in haar zopas uitgebrachte digitale agenda terecht een einde aan. Tegen 2015 moet je de grens over kunnen zonder dat je dat merkt in je portemonnee. Dan wordt het oude continent eindelijk ook de Verenigde Staten van Europa op het vlak van mobiele communicatie. En laat ons hopen dat onze Nederlandse kranige dame het niet alleen over voice heeft maar ook, en vooral over data.
En toch, waarom moeten we op het indammen van de roamingkosten wachten tot 2015? Waarom moeten we nog vijf jaar een gedoogbeleid ondergaan? Moeten we nog vijf jaar toestaan dat de mobiele operatoren ongestoord in mijn geldzak graaien? Waarom kan hier niet meteen een einde aan gemaakt worden?
Ho maar, de telco’s hebben zwaar geïnvesteerd in mobiele netwerken, zegt de overheid. Jawel, het is diezelfde overheid die begin deze eeuw schaamteloos miljarden euro’s heeft opgehaald met de verkoop van 3G-licenties. Die daarmee niet alleen een snelle evolutie van de mobiele sector gefnuikt heeft, maar bovendien de afgeroomde miljardenstroom niet eens geïnvesteerd heeft in innovatie en ict. Meer nog, die jaarlijks mooie dividenden incasseert van de dominante telecomspelers.
De eindgebruiker, die kleine man met zijn mobieltje, is de pineut, én betaalt dus meteen een premium belasting. Mocht Neelie Kroes echt de digitale agenda willen en kunnen bepalen, dan moet ze die roamingtarieven veel vroeger in de kiem smoren. Kunnen we eindelijk ook eens met een gerust hart op haar Leidse plein rondkuieren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content