Het kneusje met de laptop

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Er was één it-verantwoordelijke die nog een laptop had. Hij durfde er amper mee uitpakken.

Er was één it-verantwoordelijke die nog een laptop had. Hij durfde er amper mee uitpakken. De 1.500 andere cio’s op de Gartner IT expo in Cannes haalden prompt hun iPad boven. Apetrots als kleine jongens die net hun Sinterklaascadeautje gekregen hebben. Teksten schrijven op het hebbeding is een ‘pain in the ass’, maar het is wel een aardig stukje technologische leut. Meer nog, je raakt er welhaast aan verknocht. Ik betrapte me erop dat ik er onlangs mee in bed kroop. Dat moet de eerste keer zijn in 25 jaar ict-journalistiek…

Maar hoe zit dat dan? Al die cio’s met hun iPad die ze niet mogen aansluiten op hun bedrijfsnetwerk? Je kan het toch moeilijk verbieden aan de medewerkers en tegelijk toch…? Doen ze het stiekem? Volgens een recente studie van IDC in opdracht van Unisys worden er twee keer zoveel iPhones, iPads en andere tablets aangesloten op de bedrijfsnetwerken, dan de it-verantwoordelijken zelf aangeven. Die hebben er gewoon zelf geen idee meer van. En toch gaf bijna drie op vier Belgische ict’ers aan dat ze er niet aan mogen denken dat medewerkers hun hebbeding op de bedrijfsinfrastructuur aansluiten. Meer dan de helft van de respondenten was er helemaal niet mee akkoord dat deze toestellen zo maar aangesloten kunnen worden. Dat bleek dan weer uit het online onderzoek bij duizend ict’ers door Data News en Siemens IT Solutions and Services.

Kan je het tegenhouden? Mogelijk niet. Kan je het dan maar beter meteen in goede banen leiden? Vast wel. Stel een policy op, een meldingsplicht, zorg voor security, laat support eventueel voor de rekening van de vrijgevochten gebruiker. Ook onze nieuwe cio of the year, Daniel Lebeau, gaf aan dat GSK Biologicals op dat vlak zijn politiek gewijzigd heeft. De ‘consumerization of it’ is ingezet, geen weg terug, toch?

En o ja, deze tekst is wel geschreven op een laptop, ook met een ouderwetse muis aan een draadje. Minder leutig wellicht, maar duizend keer sneller en makkelijker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content