Het loopt voor geen meter

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Het was een laconiek mailtje van mijn gasleverancier. U moet 2.500 euro bijbetalen. De komende dagen krijgt u de rekening in de bus. Hallo? 2.500 ballen? Dat wil zeggen dat wij, een gezin van 4 personen, zowat 2,5 keer meer verbruikt hebben dan in 2010?

Het was een laconiek mailtje van mijn gasleverancier. U moet 2.500 euro bijbetalen. De komende dagen krijgt u de rekening in de bus. Hallo? 2.500 ballen? Dat wil zeggen dat wij, een gezin van 4 personen, zowat 2,5 keer meer verbruikt hebben dan in 2010?

Antwoorden via e-mail kon niet, je moest bellen. Pas nadat het op Facebook terecht kwam, kreeg ik respons via e-mail. Dat laatste pleit wel voor hen. Ze houden de sociale media flink in de gaten. De meterteller klopte, maar om na te gaan of de meter juist meet, daarvoor moet Eandis langs komen, uiteraard. Ik hoor trouwens van heel wat vrienden en kennissen dat ook zij enkele honderden euro’s of meer moeten bijbetalen. Ruim 100.000 Belgen kunnen hun energierekening zelfs niet meer betalen.

Omdat de energieprijzen voor zonnepaneelvrije huizen ongetwijfeld zullen blijven stijgen, pleit ik voor een versnelde invoer van intelligente meters. Op die manier kan je dan op de website elke maand, elke week, zelfs elk dag je verbruik aflezen en analyseren, zowel voor elektriciteit als voor gas. Controle is het sleutelwoord. Je kan eenvoudig de uren bepalen dat alles in ‘slaapstand’ moet vertoeven en als het moet, met je gsm een uurtje voor het naar huis rijden aangeven dat het wat warmer mag worden in huis. En je kan ook vergelijken met het gemiddelde gebruik van de buren in je straat. Niet individueel uiteraard, daarvoor is er nog zoiets als privacy.

Voor energieleveranciers is dat een forse investering. Enkel het toestel zou zo’n 100 euro per gezin kosten. Electrabel alleen al boekte in 2010 echter een winst van 2 miljard euro en zou door de overheid eigenlijk wel gepusht moeten worden om slimme meters te installeren. Er zijn wel wat trials aan de gang, onder meer onder de hoede van ‘Smart Grids Flanders’, maar vroeger dan 2013, vermoedelijk zelfs 2014 of 2015 zal er niet aan de intelligente meterkar getrokken worden. De roep zal steeds luider klinken, want het loopt voor geen meter. In België zijn er 4 regelgevende instanties want dit is materie voor de gewesten. En die raken het niet eens over de standaard voor intelligente meters. Tja, ook hier zou best wat licht mogen branden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content