We zetten hieronder enkele van de patenten die vorig jaar werden binnengehaald door IBM (en hun mogelijke toepassingen) even op een rijtje.

  • -Machines die het menselijke brein nabootsen: Gewone computers zijn goed in wiskunde, maar begrijpen nauwelijks het verschil tussen een boom en een vrachtwagen. IBM-wetenschappers ontwikkelden een nieuw soort processor die zich baseert op de structuur van het menselijke brein. Daardoor kunnen ze toepassingen creëren die zelflerend zijn, zich autonoom kunnen aanpassen en opnieuw kunnen instellen.
  • De hedendaagse information overload beheersen: Van tweets tot hagelstormen, vandaag moeten computers in staat zijn gigantische hoeveelheden data te verwerken, vaak in real time. IBM ontwikkelde een technologie die het mogelijk maakt om snel trends te identificeren in grote hoeveelheden data. Via deze technologie zouden bedrijven cyberaanvallen kunnen identificeren en voorspellen.
  • Een machine die slimme beslissingen kan nemen: Hoe kan een computer op het internet het verschil herkennen tussen relevante en onzinnige informatie? Een nieuwe uitvinding van IBM analyseert en filtert data en beslist welke informatie relevant en betrouwbaar is. Cognitieve computers kunnen beslissen welke informatie het geloofwaardigst is.
  • Machines die emoties begrijpen: In de geschiedenis van de computers heeft de mens altijd al rekening moeten houden met specifieke computertaal. Via codetaal en knopjes maken mensen zichzelf verstaanbaar voor computers. In het cognitieve tijdperk zullen machines almaar vaker luisteren en met ons spreken. Het Chinese onderzoekslab van IBM ontving in 2015 een patent voor een systeem dat emotioneel geladen woorden interpreteert, waardoor het op een natuurlijke manier kan communiceren met mensen.
  • Computers die van mensen leren: In tegenstelling tot gewone computers, kunnen cognitieve systemen leren uit hun ervaring. Een team ontwikkelde technologie die taal begrijpt op basis van haar interactie met mensen. Zo kunnen computers uitmaken of ze nu met mensen of met andere machines aan het communiceren zijn. Een mogelijke toepassing is een website die tickets voor evenementen verkoopt. Via cognitieve technologie kunnen websites personen identificeren die via gespecialiseerde software tickets aan woekerprijzen proberen doorverkopen.
We zetten hieronder enkele van de patenten die vorig jaar werden binnengehaald door IBM (en hun mogelijke toepassingen) even op een rijtje.