Met de IBM PC kreeg de wereld van microcomputers het fiat van IBM, en het succes van die IBM PC was dan al van bij de aanvang verzekerd. Zozeer zelfs dat de IBM PC pas een hele poos na de USA in de rest van de wereld officieel verkrijgbaar kwam.

Ondertussen doken al snel 'killer applications' op, die de bruikbaarheid van de IBM PC explosief verbeterden. Zo was er Lotus 1-2-3, een spreadsheet programma dat tevens grafieken kon aanmaken en een vorm van databaseheer mogelijk maakte, uitgebracht begin 1983 (ongeveer samen met de wereldwijde beschikbaarheid van de IBM PC). Dit product was bijzonder populair (er was ooit zelfs een versie voor.... IBM mainframe!), maar Lotus slaagde er niet in dat succes te herhalen. Uiteindelijk werd het bedrijf gekocht door IBM (dat zo onder meer het Notes product verwierf).

Daarnaast was er ook Ashton-Tate, producent van DBase III. Deze verdere ontwikkeling van dbaseII vormt allicht de meest populaire database en datagerichte ontwikkelingsomgeving aller tijden (herinner u tevens Clipper, Foxbase, Quicksilver etc, tot en met de xBase 'standaard').

Andere voorbeelden van boegbeeldtoepassingen voor de PC doorheen de tijden - naast de Microsoft Office suite - zijn onder meer WordPerfect (tekstverwerking), Corel (teken- en beeldverwerkingssoft), de Turbo programmeertalen van Borland (Turbopascal voorop) evenals de tonnen 'utilities' en toepassingen (zoals communiudcatiesoftware) die hielpen om het onderste uit de kan van MC/PC-Dos (en later Windows) te halen.

Met de IBM PC kreeg de wereld van microcomputers het fiat van IBM, en het succes van die IBM PC was dan al van bij de aanvang verzekerd. Zozeer zelfs dat de IBM PC pas een hele poos na de USA in de rest van de wereld officieel verkrijgbaar kwam. Ondertussen doken al snel 'killer applications' op, die de bruikbaarheid van de IBM PC explosief verbeterden. Zo was er Lotus 1-2-3, een spreadsheet programma dat tevens grafieken kon aanmaken en een vorm van databaseheer mogelijk maakte, uitgebracht begin 1983 (ongeveer samen met de wereldwijde beschikbaarheid van de IBM PC). Dit product was bijzonder populair (er was ooit zelfs een versie voor.... IBM mainframe!), maar Lotus slaagde er niet in dat succes te herhalen. Uiteindelijk werd het bedrijf gekocht door IBM (dat zo onder meer het Notes product verwierf). Daarnaast was er ook Ashton-Tate, producent van DBase III. Deze verdere ontwikkeling van dbaseII vormt allicht de meest populaire database en datagerichte ontwikkelingsomgeving aller tijden (herinner u tevens Clipper, Foxbase, Quicksilver etc, tot en met de xBase 'standaard'). Andere voorbeelden van boegbeeldtoepassingen voor de PC doorheen de tijden - naast de Microsoft Office suite - zijn onder meer WordPerfect (tekstverwerking), Corel (teken- en beeldverwerkingssoft), de Turbo programmeertalen van Borland (Turbopascal voorop) evenals de tonnen 'utilities' en toepassingen (zoals communiudcatiesoftware) die hielpen om het onderste uit de kan van MC/PC-Dos (en later Windows) te halen.