Ik ben al twee jaar in proces met 'onze plakker'. Naïef, te veel geld op voorhand betaald, typisch eersteverbouwingsyndroom, kwam niet meer opdagen. Twee jaar! Twee jaar voor een proces, waarvan het einde vooralsnog niet in zicht is.

De traagheid van justitie, toch allemaal met ons belastingsgeld goedbetaalde ambtenaren, is hemeltergend. Vier jaar voor de parachuttemoord. Bijna tien jaar voor Lernout & Hauspie. Dat is geen justitie met twee snelheden, dat is een justitie met één snelheid, een hele trage bovendien. Soms denk ik zelfs dat het de achteruitversnelling is.

Zal een regionalisering daar wat aan veranderen? Nee, daar maak ik me geen illusies over. Zal een doorgedreven digitalisering daar wat aan veranderen? Ik mag het hopen. Maar roepen zoals minister Stefaan De Clercq dat justitie eerst gemoderniseerd moet worden en dan pas geregionaliseerd? Straks is het bijna tien jaar geleden dat het Phenix-programma werd opgestart. In 2007 werd de vogel definitief afgeschoten en werd de graftombe Cheops gebouwd. Tientallen miljoenen euro's zijn er verbrand, maar is het nu al opmerkelijk sneller, beter, efficiënter? Kan een regionalisering helpen in dit project? Mogelijk wel.

Liever een aantal kleinere, beperkte en beheersbare it-projecten, dan een groot allesomvattend megaplatform. Maar dan moet justitie wel mee willen natuurlijk. En moet de magistratuur haar eigen protectionistische belangen opzij durven zetten. Justitie heeft ook niet de 1,3 miljard euro die BNP Paribas Fortis neertelt voor de hele integratie. Ter vergelijking: Phenix verbraste uiteindelijk 'slechts' 28 miljoen euro. Hoeveel zou daar eigenlijk blijven plakken zijn?

Ik ben al twee jaar in proces met 'onze plakker'. Naïef, te veel geld op voorhand betaald, typisch eersteverbouwingsyndroom, kwam niet meer opdagen. Twee jaar! Twee jaar voor een proces, waarvan het einde vooralsnog niet in zicht is. De traagheid van justitie, toch allemaal met ons belastingsgeld goedbetaalde ambtenaren, is hemeltergend. Vier jaar voor de parachuttemoord. Bijna tien jaar voor Lernout & Hauspie. Dat is geen justitie met twee snelheden, dat is een justitie met één snelheid, een hele trage bovendien. Soms denk ik zelfs dat het de achteruitversnelling is. Zal een regionalisering daar wat aan veranderen? Nee, daar maak ik me geen illusies over. Zal een doorgedreven digitalisering daar wat aan veranderen? Ik mag het hopen. Maar roepen zoals minister Stefaan De Clercq dat justitie eerst gemoderniseerd moet worden en dan pas geregionaliseerd? Straks is het bijna tien jaar geleden dat het Phenix-programma werd opgestart. In 2007 werd de vogel definitief afgeschoten en werd de graftombe Cheops gebouwd. Tientallen miljoenen euro's zijn er verbrand, maar is het nu al opmerkelijk sneller, beter, efficiënter? Kan een regionalisering helpen in dit project? Mogelijk wel. Liever een aantal kleinere, beperkte en beheersbare it-projecten, dan een groot allesomvattend megaplatform. Maar dan moet justitie wel mee willen natuurlijk. En moet de magistratuur haar eigen protectionistische belangen opzij durven zetten. Justitie heeft ook niet de 1,3 miljard euro die BNP Paribas Fortis neertelt voor de hele integratie. Ter vergelijking: Phenix verbraste uiteindelijk 'slechts' 28 miljoen euro. Hoeveel zou daar eigenlijk blijven plakken zijn?