Zal volledige redundantie ooit mogelijk zijn?

Wat u zelf doet, doet u beter. Tot blijkt wat er nodig is om bedrijfssystemen de klok rond beschikbaar en bereikbaar te houden. In de wereld van datacenters en netwerken geldt redundantie daarbij als een ijzeren wet.

Data News verzamelde 40 ‘controversiële’ stellingen over de toekomst van IT en technologie, en legt ze dagelijks voor aan experten ter zake. Vandaag: ‘Volledige redundantie zal nooit mogelijk zijn’

Eens

Wie op zoek gaat naar specialisten op het vlak van redundantie, komt al snel bij de exploitanten van datacenters terecht. Het streven naar complete redundantie zit hen zowat in de genen. “Wanneer we een datacenter bouwen, dan zorgen we ervoor dat er voor elk element van dat datacenter een tweede element is dat de werking van het eerste kan overnemen”, zegt Laurens van Reijen, managing director bij LCL. Het bedrijf is de derde datacenterspeler in de Belgische markt, met datacenters in Diegem, Antwerpen en Aalst.

Ook al is een infrastructuur compleet redundant uitgebouwd, toch gaat het soms nog mis

Laurens van Reijen (LCL)

De redundantie die in het design van het datacenter zit ingebakken, heeft uiteraard alles te maken met de behoefte aan bedrijfscontinuïteit van de klanten. “We moeten bepaalde elementen kunnen uitschakelen om ze te updaten of vervangen, terwijl de systemen van onze klanten gewoon verder blijven draaien.” Maar ook al is een infrastructuur compleet redundant uitgebouwd, toch gaat het soms nog mis. “

De oorzaak van een datacenter failure is in zestig procent van de gevallen te herleiden tot een menselijke fout”, zegt van Reijen. “Dat kan je oplossen met intensieve opleiding en training. Ook in datacenters geldt levenslang leren, zelfs met de grote redundantie van de installaties.”

Oneens

“Volledige redundantie is wel degelijk mogelijk”, zegt Christophe Dhaene, CEO bij e-BO Enterprises. Het bedrijf uit Ieper heeft zich de voorbije twintig jaar gespecialiseerd in IT-diensten – waaronder netwerkdiensten – in sectoren die heel gericht om redundante oplossingen vragen, zoals politiezones, het gevangeniswezen en windmolenparken op zee. “Aan volledige redundantie is eigenlijk maar één voorwaarde verbonden: er moet redundantie zijn voor elk onderdeel en elk niveau van de oplossing.”

Je kan alle schakels van de oplossing ontdubbelen.

Christophe Dhaene (e-BO Enterprises)

Wil een onderneming totale bedrijfszekerheid van een specifieke applicatie? Dan moet ze die toepassingen ontdubbelen in twee datacenters. De connectie tot die datacenters ontdubbelt ze via twee operatoren, die elk twee lijnen voorzien. In het datacenter zelf kan het bedrijf de servers ontdubbelen, maar ook de koeling, de stroomvoorziening enzovoort. “Naast twee hoogspanningscabines kan je nog een UPS voorzien”, vervolgt Dhaene. “Je kan alle schakels van de oplossing ontdubbelen.”

Alleen blijkt dat niet het ware vraagstuk. “Er is onvermijdelijk altijd een zwakste schakel – en die heet Murphy. De vraag is dus niet wat je verder nog kan ontdubbelen, maar wel: welk risico ben ik bereid te nemen en wat mag dat kosten?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content