We testen tien zakelijke laptops van acht fabrikanten. Op twee uitzonderingen na zijn het 2-in-1 systemen met een afneembaar (‘convertible’) of kantelbaar (‘hybrid’) tabletscherm.

We belichten wegens plaatsgebrek alleen de opvallendste positieve en eventueel negatieve punten van elk apparaat. Raadpleeg de tabel voor alle details. De meeste fabrikanten hebben per laptop diverse configuraties op het gebied van processor, geheugen, videochip etc. Wij beoordeelden uiteraard alleen de ingezonden configuraties, maar vermelden in de tabel wel de prijzen en samengevatte specificaties van alternatieve configuraties voor zover ons bekend. De testmethode bleef dezelfde als vorig jaar. U vindt daarover alle details in ons online archief (23/05/2014).

ASUS

Asus leverde ons twee scherp geprijsde laptops met identieke 0,8 GHz Intel Core M-5Y10 processor, 4 GB werkgeheugen en Intel Graphics HD 5300 videochip. De Transformer Book T300 Chi is een 2-in-1 met afneembaar Full HD 1080p 12,5-inch ips-aanraakscherm. De ZenBook UX305 is een compacte laptop met 13,3-inch ‘gewoon’ Full HD scherm. De ZenBook is als enige van de twee voorzien van een tpm 2.0 beveiligingschip, maar een vingerafdruk- of smartcard-lezer zijn zelfs als optie niet verkrijgbaar. De prijs is ook laag gehouden door het ontbreken van een extra batterij in het toetsenbord-dock, dat overigens wel van goede kwaliteit is. Een iets duurdere versie van de ZenBook UX305 dan het door ons geteste basismodel is voorzien van een QHD+ ips-scherm. De ZenBook is erg compact en licht en moet op dat vlak alleen in de dubbel zo dure Lenovo YOGA 3 Pro zijn meerdere erkennen. De ZenBook heeft drie usb 3.0-poorten, tegenover één voor de Transformer Book. Bij de ZenBook wordt ook een Gigabit Ethernet-dongle en een draagtas meegeleverd. De 2-in-1 Transformer Book haalt een autonomie van 221 minuten, het slechtste resultaat in de test. De ZenBook doet het met 273 minuten iets beter. In de PCMark ‘Work’-belasting scoort de Asus T300 Chi samen met de HP Elitebook het best van alle geteste laptops.

PRESTATIE:

57/100 (TRANSFORMER) ; 54/100 (ZENBOOK)

PRIJSKWALITEIT:

93/100 (TRANSFORMER) ; 91/100 (ZENBOOK)

DELL

De Dell Latitude 13 7000 is een convertibele 2-in-1 laptop/tablet gebaseerd op de Intel Core M system-on-socket (soc). Die 14nm ‘Broadwell’-architectuur soc is speciaal ontworpen voor gebruik in zeer dunne toestellen zonder ingebouwde ventilator, bijvoorbeeld het tablet-gedeelte van een 2-in-1 laptop zoals deze Dell. De Core M-5 levert volgens testen van Intel bij een voor de rest gelijke uitrusting tot twintig procent meer autonomie dan een Core i5 cpu. Wij ontvingen het basismodel met Intel Core M-5Y10c ultra low voltage (ulv) cpu met een kloksnelheid van 0,8 GHz en een maximale turbofrequentie van 2 GHz. Duurdere modellen van deze 2-in-1 gebruiken een Intel Core M-5Y71 met een kloksnelheid van 1,2 GHz, die maximaal verhoogd wordt tot 2,9 GHz. Deze 2-in-1 heeft een afneembaar ips-scherm met tien aanraakpunten en een forse schermdiagonaal van 13,3 inch. Het scherm weegt 930 gram en heeft een Full HD resolutie van 1920 x 1080 pixels. Het wordt aangedreven door een Intel HD Graphics 5300 videochip met DirectX 11.2 ondersteuning. Ons testmodel had een 256 GB ssd met nog 181 GB vrije schijfruimte. De enige andere opslagoptie is een 128 GB ssd. LTE/HSPA+ is optioneel verkrijgbaar. Alle aansluitingen bevinden zich op de achterkant van de toetsenbordbasis. Op het tabletgedeelte is er wel een 3,5mm audiopoort, een optionele vingerafdruksensor en een dito SmartCard-lezer die samen met de fips-gevalideerde tpm 2.0-chip instaan voor de beveiliging. Intel vPro is alleen verkrijgbaar in combinatie met de Intel WiFi Link wlan-optie. Ten slotte is er ook nog een actieve stylus verkrijgbaar voor deze 2-in-1. In onze batterijtest haalt de 2-in-1 combinatie een autonomie van 369 minuten, terwijl het tabletgedeelte aan 256 minuten komt. We herinneren eraan dat onze batterijtest een ‘worst case’ scenario voor de autonomie meet.

PRESTATIE : 59/100

PRIJSKWALITEIT : 63/100

FUJITSU

De Fujitsu Stylistic Q Series Model Q704 is een 2-in-1 laptop met een 12,5-inch Full HD aanraakscherm dat u ook kunt bedienen met de in de zijkant verborgen stylus. Het tabletgedeelte is semi-robuust. Het is bestand tegen vocht en stof volgens de IP5(X)/7/8 specificaties. De Q704 heeft verder nog een MIL-STD-810G certificaat. Intern vinden we een al wat oudere 4de generatie (22 nm) Intel Core i7 met vPro cpu, Intel HD Graphics 4400 grafische chip en Samsung ssd. Ons testsysteem was het topmodel met een 2,1 GHz i7-4600U, 256 GB ssd en 8GB ram. U kunt kiezen tussen twee soorten toetsenbord-docks en het 980 gram zware scherm past ook in een optioneel verkrijgbaar bureau-dock. Wij testten de versie met het 1,188 kg zware Stylistic KB Docking station. Die heeft een eigen batterij en een brede waaier aan poorten, waaronder twee extra usb 3.0-aansluitingen, een volwaardige hdmi-uitgang, een vga-poort en een Gigabit Ethernet-aansluiting. De tablet zelf heeft geen aparte video-uitgang, maar wel usb 3.0- en micro-usb 2.0-poorten die net zoals de sd-kaartlezer achter een beschermklepje verscholen zitten. Achteraan het scherm bevindt zich een vingerafdruklezer die in combinatie met de ingebouwde tpm 1.2-chip voor de nodige beveiliging zorgt. Deze tablet heeft verder een ingebouwde a-gps. Nfc en 46/LTE zijn optioneel verkrijgbaar. Fujitsu garandeert vijf jaar leverbaarheid van onderdelen voor zijn enterprise-laptops. De Q704 haalt de tweede beste autonomiescore in deze test en moet daarin alleen de Toshiba Portégé Z20t laten voorgaan.

PRESTATIE : 51/100

PRIJSKWALITEIT : 52/100

HP

De HP Pro x2 612 is een 2-in-1 laptop met een 12,5-inch afneembaar Full HD 1080p aanraakscherm. Dat tabletgedeelte heeft één usb 3.0-poort waarop u onder andere de optionele HP Pro Wacom usb-pen kunt aansluiten. Het tabletgedeelte is apart verkrijgbaar en aan te vullen met verschillende hardware-opties, waaronder een verlicht toetsenbord met vingerafdruklezer en spilbescherming en een compact reistoetsenbord. Die vingerafdruklezer hebt u wellicht niet nodig, want de tablet heeft standaard een smartcard-lezer aan de zijkant die samenwerkt met de aanwezige tpm 1.2 veiligheidschip. In combinatie met het toetsenbord-dock, dat een extra ingebouwde batterij heeft, is het 1,86kg wegende geheel nogal zwaar, iets om rekening mee te houden mocht u deze Pro x2 612 effectief op uw schoot gebruiken. Het toestel heeft dan immers de neiging naar achteren te kantelen. Het stevig aanvoelende dock is wel ruim voorzien van aansluitingen, waaronder een Gigabit Ethernet-poort en een vga-aansluiting. Op de zijkant zit bovendien een connector voor het optionele HP UltraSlim dockingstation. Deze laptop is verkrijgbaar met Intel Core i3/i5-processoren, die optioneel voorzien zijn van Intel vPro. Wij testten een uitvoering met 1,6 GHz Intel Core i5-4302Y, 8GB werkgeheugen en 256 GB Lite-On ssd. Met dock meten we een uitstekende autonomie van 357 minuten, maar de tablet apart heeft een eerder teleurstellende autonomie van 171 minuten.

De Elitebook Folio 1020 is een lichte en erg compacte traditionele laptop met Intel Core-M processor met vPro die optioneel verkrijgbaar is met aanraakscherm. Wij testten echter de versie met gewoon 12,5-inch Full HD 1080p led-scherm, 8 GB werkgeheugen, 256 GB SanDisk ssd en Windows 7 in plaats van het eveneens verkrijgbare Windows 8.1. Deze Elitebook is maar 1,57cm dik, zodat er geen plaats is in het zilverkleurig chassis voor een volwaardige Gigabit Ethernet-poort. HP levert echter wel een Ethernet-dongle mee die in de docking-connector op de zijkant past. Die connector kan ook dienen voor het optionele ultraplatte dockingstation. Het chassis doorstaat de MIL-STD 810G duurzaamheidstest voor vallen, schokken en trillingen. Het aanraakvlak is een Synaptics ForcePad, dat niet klikt, maar wel drukgevoelig is en waarmee u bijvoorbeeld ook een tweevingerige ‘drag and drop’-beweging kunt uitvoeren. Met 286 minuten is de autonomie aan de gemiddelde kant. In de PCMark ‘Work’-belasting scoort deze tablet samen met de Asus T300 Chi het best van alle geteste laptops.

PRESTATIE :

58/100 (HP PRO X2 612) ; 63/100 (ELITEBOOK FOLIO 1020)

PRIJSKWALITEIT :

59/100 (HP PRO X2 612) ; 58/100 (ELITEBOOK FOLIO 1020)

LENOVO

De Yoga 3 Pro-1370 is geen 2-in-1, maar een convertibele Ultrabook. Ter herinnering : ‘Ultrabook’ is een Intel-label dat alleen mag worden toegepast op laptops die aan specifieke criteria inzake gewicht, omvang en prestaties voldoen. Dankzij een ‘horlogebandscharnier’ dat uit meer dan achthonderd stalen en aluminium onderdelen bestaat, kunt u het 13,3-inch scherm 360 graden draaien. U kunt deze 1,28 cm dunne en 1,19kg lichte Ultrabook gebruiken als laptop, maar ook als tablet door het scherm helemaal open te klappen. U kunt hem verder neerzetten in de ‘tent’-stand, ideaal voor het geven van presentaties of bekijken van video’s. Ten slotte is er ook nog de ‘staander’-stand waarmee u gemakkelijk kunt video-chatten. Het is een innovatief en opvallend design dat ook erg praktisch is. Meegeleverde Harmony-software regelt de oriëntatie en werking van meer dan vijftig populaire Windows-applicaties automatisch afhankelijk van de gedetecteerde schermstand. Tegenover de vorige Yoga-generatie is de Yoga Pro 3 zeventien procent dunner en veertien procent lichter. Toch voelt alles erg stevig aan. Het scherm heeft een hogere QHD+-resolutie van 3200 x 1800 pixels en is verstevigd met Corning Gorilla Glass. De hoge resolutie is interessant voor multimediatoepassingen, maar te hoog voor dagelijks kantoorgebruik. U kunt dit gedeeltelijk verhelpen met de tekstzoominstellingen van Windows, maar ideaal is dat toch niet. De Yoga 3 Pro heeft een dual-core Intel Core M-5Y70 ulv-cpu met Intel vPro, Intel HD Graphics 5300, 8GB werkgeheugen en 512 GB ssd. De voedingsaansluiting is niet het traditionele ronde type, maar lijkt op een usb-poort. Daardoor is de kabel dik en stug ; de stroomaansluiting steekt ook meer dan drie centimeter uit de linkerzijkant. Het is een minpuntje bij het voor de rest prachtige design van deze Yoga 3 Pro. Een groter minpunt is de massa aan ‘bloatware’ (overbodige software) die vooraf geïnstalleerd is, waaronder als triest dieptepunt Relevant Knowledge-adware die u voortdurend lastig valt met demografische internetonderzoeken.

De Yoga 12 ThinkPad is eveneens een convertibele Ultrabook, maar met een kleiner Full HD 1080p 12,5-inch ips-aanraakscherm, dat in de tabletstand helemaal naar achteren kantelt. U bedient het scherm met uw vingers, of met de in de zijkant van het toetsenbord verborgen stylus. Ook dit scherm draait 360 graden en heeft vier standen, maar het draaimechanisme is minder futuristisch dan bij de Yoga 3 : het bestaat uit twee grote en stevig ogende metalen hengsels. Deze 2cm dikke en 1,58kg zware Ultrabook is vervaardigd uit een magnesiumlegering en wordt aangedreven door een vrij krachtige 2,4 GHz Intel Core i7-5500U processor (5de generatie) met Intel HD Graphics 5500 component, 8GB werkgeheugen en tpm 1.2 beveiligingschip. De 256GB ssd heeft maar 165GB ruimte meer vrij omwille van de verborgen herstelpartitie en de in de fabriek geïnstalleerde apps. Gelukkig is er hier geen spoor van de Relevant Knowledge-adware die de Yoga 3 Pro ontsiert. Deze compacte laptop heeft een verlicht ThinkPad-toetsenbord van uitstekende kwaliteit. Als u het scherm in de tilt-, stand- of tablet-stand plaatst, komt het toetsenbord een beetje naar omhoog en schakelt het zich automatisch uit. Naast een aanraakvlak met klikfunctie is er nog een g-knopsmuis (TrackPoint) aanwezig. Ook deze Yoga heeft een stroeve en (te) grote usb-achtige stroomaansluiting.

PRESTATIE : 56/100 (YOGA 3 PRO) ; 65/100 (YOGA 12)

PRIJSKWALITEIT : 60/100 (YOGA 3 PRO) ; 64/100 (YOGA 12)

MICROSOFT

Generatie drie van Microsoft’s Surface Pro heeft een groter 12-inch aanraakscherm met een hogere Full HD+ resolutie van 2.160 x 1.440 pixels. De tablet is daardoor enkele centimeters breder en hoger dan zijn voorgangers, maar het goede nieuws is dat de Surface Pro 3 niet alleen dunner is (slechts 9,1 mm), maar met zijn 800 gram ook heel wat minder weegt. Dat is wel het gewicht voor de tablet alleen. Koppelt u er het optionele, maar voor professioneel gebruik noodzakelijke Type Cover 3 toetsenbord aan, dan stijgt het gewicht tot een nog steeds erg schappelijke 1,105 kg. Het toetsenbord klikt snel en eenvoudig magnetisch vast aan de onderkant van de tablet. Een verbetering is dat dit nu met een knikje gebeurt, zodat het toetsenbord dichter tegen het scherm aanleunt en ook vanzelf een beetje schuin staat. Microsoft verbeterde de ergonomie van de Surface Pro nog op een andere manier. De ‘kickstand’ of uitklapbare klep waarmee u de tablet rechtop zet, kunt u nu traploos regelen, waardoor u het schermgedeelte in elke gewenste schuine positie kunt plaatsen. De nieuwe Surface Pro bestaat in vijf verschillende versies. Wij testten de uitvoering met 1,9GHz Intel Core-i5-4300U cpu, 8GB werkgeheugen en 256GB opslagruimte, waarvan nog 212GB rest. Alle versies worden geleverd met een stylus en hebben een geïntegreerde tpm-beveiligingschip. Optioneel is een basisstation verkrijgbaar, met drie usb 3.0-poorten, twee usb 2.0-poorten, een Gigabit Ethernet-poort, een 3,5mm audio in-/uitgang, een mini-DisplayPort-videouitgang en een sleuf voor een beveiligingsvergrendeling. Inzake autonomie doet de Surface Pro het beter dan de vorige generatie, met een autonomie van 222 minuten tegenover 164 minuten in de PCMark 8 batterijtest.

PRESTATIE : 61/100

PRIJSKWALITEIT : 67/100

TOSHIBA

De Toshiba Portégé Z20t-B is net zoals zijn vorig jaar geteste collega Z10t een 2-in-1 Ultrabook met een van het toetsenbord-dock afneembaar ips-aanraakscherm. Dat tablet-gedeelte heeft nu wel een grote schermdiagonaal van 12,5 inch. De Full HD 1080p-resolutie bleef hetzelfde. Een voordeel daarvan is dat de schermletters iets groter zijn en het scherm beter bruikbaar. Ondanks het 0,9-inch grotere scherm blijft dit een erg compacte laptop, met een tabletgedeelte dat maar 8,8mm dun is. Het design is ook verbeterd : de lompe rand waarin het scherm van de Z10t dient te worden gedockt, is bij de Z20t vervangen door een ‘normaal’ dockingscharnier met twee stevige metalen haken die in het scherm verdwijnen en aan de buitenkant niet zichtbaar zijn. Het scherm beweegt nu ook een tiental graden naar achteren en staat niet meer negentig graden rechtop. Het dock heeft een extra batterij, wat de autonomie zeer ten goede komt : de combinatie houdt het in de batterijbenchmark meer dan negen uur uit, het beste resultaat van deze test. De tablet alleen heeft een autonomie van meer dan vijf uur. Toshiba maakte ook werk van het toetsenbord en aanraakvlak : die zijn allebei sterk verbeterd. Als extra is ook nog een g-knopsmuisaanwijzer of ‘AccuPoint’ ingebouwd. Nog een verbetering is de aanwezigheid van een 5MP-camera op de achterkant van de tablet, die de 2MP-webcam op de voorkant gezelschap komt houden. Eén van beste punten van de Z10t, namelijk de vele aansluitingen, blijft gelukkig behouden bij de Z20t. Zo krijgt u nog steeds drie videopoorten : mini-hdmi op de tablet en hdmi en vga op de dock. Op de dock zit ook een Gigabit Ethernet-poort. De 1,1 GHz Intel Core M-5Y71 cpu levert de verwachte prestaties die ruim voldoende zijn voor kantoortoepassingen. Maar het is vooral omwille van zijn hoge autonomie dat deze Portégé Z20t een uitstekende prestatiescore haalt.

PRESTATIES : 66/100

PRIJSKWALITEIT : 68/100

CONCLUSIE

Beste presteerders zijn de Lenovo ThinkPad Yoga 12 en Toshiba Portégé Z20t. De HP Elitebook Folio 1020 en Microsoft Surface 3 moeten hen nipt laten voorgaan. De beide Asus-laptops leveren het meest waar voor uw geld.

Jozef Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content