Strijd

HP vs Oracle

Didier Bellens vs RvB Belgacom

Apple vs concurrenten

Oracle-baas Larry Ellison, die krijgt het vlotjes met eender wie aan de stok. Dit jaar was het vooral HP dat het moest ontgelden. De grootste rel draait rond Itanium, de Intel-chips waarop de gelijknamige reeks servers van HP draaien. Oracle zette de softwareondersteuning voor Itanium stop, omdat die architectuur ‘end of life’ zou zijn. HP en Intel ontkennen dat ten stelligste. Juridische strijd heerste er in 2011 trouwens ook in de mobiele wereld, veelal tussen Apple en de rest. Met Samsung draaide de strijd vooral rond de tablet Galaxy Tab, die een kopie zou zijn van de iPad. Maar ook het Android-besturingssysteem werd onder vuur genomen, waardoor ook andere Android-gebruikers zoals HTC en Motorola in rechtszaken met Apple verwikkeld raakten. In België was er dan weer de soap rond Didier Bellens en zijn ‘persoonlijke assistente’ Concetta Fagard. Die laatste moest aanvankelijk opstappen na interne incidenten. Waarna Bellens tegen het advies van de raad van bestuur in besliste om Fagard opnieuw aan te nemen. Bellens kon zijn eigen ontslag uiteindelijk vermijden door zelf in te binden.

Coup de théâtres

Nokia

HP

Adobe

Het ging echt niet goed met gsm-reus Nokia toen ceo Stephen Elop de Gordiaanse knoop ontwarde en een deal beklonk met Microsoft. Nokia zocht immers naar een degelijk besturingssysteem voor smartphones en Microsoft zelf was vooral op zoek naar marktaandeel voor Windows Phone. De eerste Nokia’s met Windows Phone (‘Lumia’) komen er nu aan. Bij HP leek het even revolutie toen ceo Leo Apotheker aankondigde dat de pc-divisie verkocht zou worden en WebOS, het besturingssysteem van Palm, overboord werd gegooid. De storm van kritiek die daarop volgde, kostte de kop van Apotheker, die vervangen werd door Meg Whitman. Zij draaide de klok al snel terug: ze besliste om de pc-afdeling niet te verkopen en om de ontwikkeling van WebOS aan de opensourcegemeenschap te laten. Minder plots, maar wel degelijk een ommekeer, lijkt de beslissing van Adobe om Flash almaar meer los te laten ten voordele van html5. Voordien had het bedrijf altijd aangegeven nog een toekomst voor Flash naast html5 te zien. Wijlen Steve Jobs, die enkel html5 verkoos, lijkt zo ook op dat vlak visionair te zijn geweest.

Verlies

Steve Jobs

Dennis Ritchie

John McCarthy

Geen boekhoudkundig, maar wel menselijk verlies in deze categorie. Want 2011 was een jaar waarin de sector afscheid moest nemen van enkele monumenten. Steve Jobs, topman van Apple, is misschien de meest evidente naam in deze lijst. Na een langdurige strijd tegen pancreaskanker overleed de charismatische Jobs op 56-jarige leeftijd. De wereldwijde aandacht die zijn overlijden kreeg, was zelden gezien. Weinig later was er ook het overlijden van een ander, doch minder gemediatiseerd icoon, Dennis Ritchie. Ritchie stond tussen 1969 en 1973 op Bell Labs aan de wieg van de programmeertaal C, zonder twijfel na Cobol, Fortran en Lisp de meest invloedrijke (en wellicht meest gebruikte) programmeertaal aller tijden. Diezelfde oktobermaand nog moesten we afscheid nemen van John McCarthy, een van de grondleggers van artificiële intelligentie (AI), de programmeertaal Lisp (LISt Processing). Het cloudconcept werd zelfs door hem voorspeld. Overigens kan bovenstaand lijstje nog een pak langer gemaakt worden, want in 2011 overleden onder meer ook Norio Ohga, Ken Olsen, John Opel, Patricia Dunn, Bob Galvin en Robert Morris.

Pannes

Blackberry

Pukkelpop

Mobistar

Voor Blackberry-bouwer RIM was 2011 economisch gezien al geen al te best jaar. Daarbovenop kwam nog grootste panne ooit. Na een crash van een core switch op 10 oktober ondervond het netwerk eerst in de emea-regio en later ook elders ter wereld zware hinder. De panne – de grootste ooit voor Blackberry – duurde drie dagen. RIM bood Blackberry-gebruikers na de panne 100 dollar aan apps aan. Bedrijven kregen een jaar lang gratis technische ondersteuning. In België faalden de mobiele netwerken schromelijk kort na de dodelijke storm die over het Pukkelpop-festival raasde. “Vergelijk het met een autosnelweg waar honderden auto’s tegelijkertijd willen oprijden”, klonk het bij de operatoren. Intussen werd er wel werk gemaakt van een plan om ook social media in te zetten bij rampsituaties. Mobistar had in mei te kampen met een zware panne nadat een glasvezelkabel van Syntigo per ongeluk was doorgesneden, maar ook het back-upsysteem faalde. Mobistar beloofde klanten compensaties. Het was al het tweede grote voorval van het jaar bij Mobistar: in januari hadden klanten van Mobistar Enterprise Services al twee dagen zonder e-mail gezeten.

Winnaars

Saskia Van Uffelen

Jan Valcke

Sabine Everaet

Elk jaar plaatst Data News de ict-vrouw, de ict-persoonlijkheid en de cio van het jaar in de kijker, op drie grote evenementen. Begin 2011 kroonde Saskia Van Uffelen, ceo van Bull Belux, tot ICT Woman of the Year. Van Uffelen werd geprezen voor haar leiderschapskwaliteiten en inzet om jongeren warm te maken voor een baan in de ict-sector. Op de Data News Awards werden niet alleen de ict-bedrijven in de bloemen gezet, maar koos de redactie ook zoals elk jaar een ‘ICT Personality of the Year’. Noem het een ‘lifetime achievement’-prijs. Dit jaar won Jan Valcke, de coo en president van het Belgisch-Amerikaanse securitybedrijf Vasco Data Systems, omwille van de mooie carrière die hij de voorbije 30 jaar had uitgebouwd. Sabine Everaet tot slot, European chief information officer bij The Coca-Cola Company, werd CIO of the Year. De jury prees haar voor haar knappe loopbaan bij Coca-Cola. Op datzelfde evenement bekroonde Data News eveneens Kalman Tiboldi (TVH) tot ICT Manager van het jaar bij de grote ondernemingen en Vincent Keunen (Lampiris) als ICT Manager van het jaar in de kmo-sector.

Flops

Airborne (Michel De Coster)

SIS II

Mobistar TV/Telenet dvb-t

2011 was geen te best jaar voor ‘alternatieven’ op het standaardaanbod digitale televisie van Belgacom en Telenet. Mobistar probeerde vorig jaar al Mobistar TV te lanceren, een systeem op basis van een schotelantenne, maar het zal dit jaar lang niet de doelstelling van 50.000 klanten halen. Telenet lijkt nu veeleer met lange tanden een dvb-t-aanbod uit te werken. Er zijn geen tegenspelers, de auteursrechten zijn te hoog en de ontvangst binnenshuis is minder goed dan verhoopt. Michel De Coster van zijn kant mag evenmin juichen. Vorig jaar investeerde hij in het bedrijf Airborne, dat een platform voor de ontwikkeling van mobiele applicaties voor smartphones zou aanbieden. Dat bedrijf is nu, samen met De Costers zakenpartner Jan Cauberghs, verwikkeld in een hevige juridische strijd met het Belgische Nexios, dat spreekt van namaak en oneerlijke marktpraktijken. Tot slot kwam het vervloekte SIS II-project nog eens in het nieuws. Tien jaar en vele tientallen miljoenen euro’s na de start van het project staat die Europese databank van geseinde mensen en voorwerpen nog steeds in de steigers. En het einde is nog lang niet in zicht.

Overnames

Google-Motorola Mobility

HP – Autonomy

Microsoft-Skype

Omdat de overname van T-Mobile USA door AT&T, ter waarde van 39 miljard dollar, uitgedraaid is op een sisser, heeft Google dit jaar de hoofdvogel afgeschoten. Het kocht deze zomer Motorola Mobility voor 12,5 miljard dollar. Hoewel de overname vooral leek ingegeven door de patenten die Motorola in huis had, lijkt Google zich zo wel lijnrecht tegenover concurrent Apple gepositioneerd te hebben. De tweede overname op de lijst, HP dat het Britse Autonomy opslokte voor 10,2 miljard dollar, zorgde aanvankelijk voor heel wat controverse. De prijs riep heel wat vraagtekens op. Inmiddels is de kritiek verstomd, nu HP al wat meer inzage heeft gegeven in de plannen met Autonomy. De top drie wordt vervolledigd met een derde erg opmerkelijke aankoop, die van Skype door Microsoft. De internettelefoniedienst zal onder meer worden geïntegreerd in de spelconsole Xbox en Kinect, in het mobiele besturingssysteem Windows Phone en in Outlook, Lync en Xbox Live. Daarnaast kocht Microsoft zich ook gewoon een belangrijke groep online gebruikers.

Hacks

RSA

DigiNotar

Sony

Een succesvolle cyberaanval bij securityspecialist RSA, onderdeel van EMC, zorgde ervoor dat de SecurID-authenticatietokens van het bedrijf niet meer betrouwbaar waren. Na lang treuzelen besloot het bedrijf alsnog de tokens te vervangen bij z’n klanten, omdat uitlekte dat de bij RSA gestolen informatie was gebruiky voor de cyberaanval op Lockheed Martin. Ook bij het Nederlandse DigiNotar, dat net door Vasco was overgenomen, werd er heel laks omgesprongen met securityprincipes. Het bedrijf had niet eens een antivirus op z’n servers staan. De gevolgen waren aanzienlijk: een inbraak lekte uit, DigiNotar verloor alle credibiliteit, waarop de nieuwe eigenaar Vasco de firma failliet liet gaan. Sony tot slot beleefde ronduit een rampjaar op securityvlak. Niet alleen werd het online Playstation-netwerk gehackt, waardoor de gegevens van miljoenen gebruikers op straat kwamen te liggen, ook het online entertainment netwerk (SOE) van Sony werd afgesloten nadat betaalgegevens van klanten werden gestolen. Sony nam daarom voor het eerst een chief information security officer in dienst.

Devotie

Biechtapp

Zuster Internet

Vaticaan. xxx

De katholieke Kerk probeert zich niet altijd even succesvol een plaatsje te veroveren in de digitale wereld, zo getuigden verschillende nieuwsberichten in het voorbije jaar. Zo was er bij de Heilige Stoel wat commotie rond een zogenaamde ‘biechtapp’ voor iPhone. Die toepassing helpt priesters een gewetensonderzoek te houden bij hun gelovigen en is een soort stap voor stap handleiding voor de biecht. Een bisschop uit de Amerikaanse staat Indiana gaf daarvoor zijn officiële zegen, om een paar dagen later teruggefloten te worden door het Vaticaan. “Je kunt op geen enkele manier spreken van biechten via een iPhone”, klonk het daar. Ook ‘zuster Internet’ verging het niet te best. De Spaanse non die verslingerd was aan het internet, werd door de Dominicaanse orde gevraagd het klooster te verlaten omwille van meningsverschillen over haar online activiteiten. Het Vaticaan zelf was onlangs nog slim genoeg om de domeinnaam Vaticaan. xxx te reserveren. Het Instituut bespaart zich zo enkele gênante online situaties.

Contracten

HP – Centrica

Logica/Fleetcor – Shell

BT – BASF

Het hele jaar door konden we ook berichten over grote ‘wins’ in de ict-sector. De drie grootste (in absolute waarde, waarvan we weet hebben) staan hier vermeld. Zo won de Britse HP-poot bij energiebedrijf Centrica een grootschalig outsourcingcontract voor de migratie naar een ‘private cloud’-platform. Het contract loopt over 7 jaar en is goed voor 400 miljoen dollar of in de huidige koersen zo’n 300 miljoen euro. Een vergelijkbaar bedrag spendeert olie- en gasreus Shell aan een contract met Logica en Fleetcor. Zij zullen de komende 10 jaar instaan voor de b2b-tankkaarten van Shell in Europa en Azië. Logica en Fleetcor moeten zorgen voor de uitbouw van het technologieplatform en de onderliggende businessprocessen van het kaartportfolio van Shell. BT wist in september zijn bestaande netwerkdienstencontract bij chemiereus BASF te verlengen. Het nieuwe contract bedraagt 200 miljoen euro over 7 jaar. BT zal (onder meer) zowat 900 BASF-locaties, verspreid over meer dan 80 landen, met elkaar verbinden.

Humor

Neveneffecten bij Mobistar

Centric-babe

Commodore 64

Soms is het gewoon volop billenkletsen in de ict-wereld. Zo haalde het Vlaamse humorcollectief Neveneffecten in hun VRT-programma Basta een grap uit met Mobistar, als een soort ‘wraakoefening’ voor de povere helpdeskdiensten van ‘s lands telecomoperatoren. De 4 komieken lieten zich in een container opsluiten die op een ochtend pal voor de ingang van het Mobistar-hoofdkwartier werd gedropt. Een verbaasde bewaker belde naar het nummer dat op de container stond en kreeg de vier aan de lijn. En dat zal hij zich nog lang heugen… Bij Centric werden de nieuwe bedrijfswagen – in een poging wat meer naambekendheid te creëren – opvallend bestickerd met een mooie dame met groene ogen. Nadat zeker 4 wagens achteraan worden aangereden, wordt besloten toch iets te veranderen aan het campagnebeeld. En ja, het internet stinkt. Tenminste, als u dat zou willen. Daarvoor is er immers Olly, een apparaatje dat je kan programmeren om een geur te verspreiden telkens je een bepaalde website bezoekt of een notificatie krijgt. Wil je een bloemengeur bij de Data News-website of een rotte visgeur bij één van onze concurrenten? Olly doet het voor je!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content