2018, jaar van de kelderende cryptomunten

© Getty Images

Eind vorig jaar steeg bitcoin naar net geen 15.000 euro. Begin februari bleef daar net geen 7.000 euro van over. In de loop van het jaar leek de koers wat te stabiliseren, tot ze in november weer kelderde naar ongeveer 4.000 euro. Tom Simonts, senior financial economist bij KBC Group, ziet drie hoofdzaken: regulering, gebrek aan vertrouwen en fraude.

“Het afgelopen jaar zijn virtuele munten meer gereguleerd en dat werkt speculatie tegen. Tegelijk zagen we de afgelopen weken dat het er bovenhands op zit bij de mensen achter bitcoin. We hebben eerder de afsplitsing naar bitcoin cash gezien, nu naar bitcoin SV. Dat is een beetje alsof je een Vlaamse en een Belgische euro zou maken. Maar het schept vooral geen vertrouwen, in die mate zelfs dat de meningsverschillen in de community heel de markt van cryptomunten meeslepen. Vandaag zijn cryptomunten geen betrouwbaar alternatief maar eerder een soort speeltuin voor mensen die vooral voor eigen winkel spreken, een winkel die nog niet gereguleerd was.” Als voorbeeld wijst Simonts naar litecoin, waarvan de oprichter alles heeft verkocht na onenigheden. “Zoiets haalt de geloofwaardigheid van een munt onderuit.”

Simonts wijst er ook op dat er geen markt tegenover de virtuele munten staat. “De prijs zat het afgelopen jaar op vijf- à zesduizend euro, maar daar staat niets tegenover. Dus door onzekerheid is het nu gezakt naar vierduizend euro. Bitcoin kan in de nabije toekomst perfect naar 500 euro zakken of naar 5.000 euro stijgen, maar op vrijwel alle exchanges, als ze nog niet gehackt werden of het slachtoffer werden van fraude, weet je niet welk volume daar tegenover staat.”

“De grote verliezers zijn mensen die denken dat een cryptomunt waarde heeft. De prijs kan stijgen of dalen, maar daar zit geen waarde achter, geen economisch systeem. En mensen die het kopen, doen dat vooral met het idee dat het waarde zal krijgen. Je kan zeggen dat een briefje van 500 euro op zich ook geen waarde heeft, maar daar staat in onze maatschappij wel iets tegenover. Je kan dat overal inwisselen voor iets ter waarde van dat bedrag.”

Simonts maakt wel een groot onderscheid tussen cryptomunten en blockchain, de technologie erachter. “Daar zit wel veel waarde in en dat zal zeker overblijven, in verschillende domeinen. Maar ook daar zijn we nog niet waar we horen te zijn. Samengevat zagen we het afgelopen jaar vooral het verschil tussen droom en realiteit. De droom was dat de munten in waarde zouden stijgen. Maar de ‘tokenisatie’ van de maatschappij op basis van blockchain zal wel overleven. Spijtig genoeg zijn cryptomunten daar momenteel het belangrijkste voorbeeld van.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content