Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

“In de komende vijf jaar komen er in Europa 300.000 jobs bij in de ict-sector. De jonge generatie moet de nodige ict-kennis in huis halen om in de toekomst nog een baan te krijgen.” Dat vertelt Bridget Cosgrave, directeur-generaal van DigitalEurope.

Europa blijft kampen met een chronisch tekort aan ict-kennis in alle sectoren, maar vooral in de software- en computerindustrie. “Tegen 2015 zal je voor 90 procent van alle jobs kennis van ict in huis moeten hebben, vandaag is dat al 86 procent”, aldus Bridget Cosgrave, ex-topvrouw van Belgacom en nu aan het hoofd van de lobbygroep DigitalEurope. De vereniging van ict-leveranciers zoals Nokia, Siemens, IBM, Intel en Alcatel-Lucent, stelde zijn rapport voor, ‘Transforming Agenda for the Digital Age’. Het is een schot voor de boeg van de ‘Digital Agenda’ die op 18 mei voorgesteld wordt door de Europese Commissie in het kader van de EU 2020 strategie.

Er is een correlatie van 85 procent tussen de ict-kennis en de wereldwijde concurrentiekracht, aldus een recent rapport van INSEAD. “We moeten niet alleen de kennis van ict promoten, maar ook het niveau ervan hoger tillen,” vindt Cosgrave. Vandaag telt Europa zo’n 6 miljoen medewerkers in de ict-sector.

Om innovatie te stimuleren moet echter ook het budget voor onderzoek en ontwikkeling omhoog. Jaarlijks investeren de Europese privébedrijven en openbare instellingen samen 40 miljard euro in ict-research. Dat is nog altijd maar de helft van de Verenigde Staten. “De fragmentatie van de Europese markt is ongetwijfeld één van de oorzaken. Er is duidelijk nood aan één Europese digitale markt”, meent voorzitter Erki Ormala van Digital Europe. Hij wijst er bovendien op dat het zowat 200 miljoen euro kost voor een bedrijf dat zich in alle 27 lidstaten wil vestigen. “Dus begint een start-up in eigen land en trekt daarna door naar de Verenigde Staten, waar ze dan overgenomen worden door een Amerikaans bedrijf.”

Gerard De Graaf, hoofd van het secretariaat-generaal van de Europese Commissie gaf toe dat er duidelijk een ‘sense of urgency’ is, maar vroeg zich af of Europa zich daarvan bewust is. “Het belang van breedband wordt nog steeds onderschat.” Anthony Whelan, kabinetchef van Commissaris Neelie Kroes bevestigde dat op 18 mei het document over de ‘Digital Agenda’ uitkomt in het kader van de ‘EU 2020’ visie. “Maar wie zal die agenda verder ondersteunen, binnen drie, zes of negen maanden? We moeten de mensen mobiliseren. Het gaat niet om technologie, maar om mensen”, aldus Whelan. De Commissie is bang voor een nieuw débacle nadat de Lissabon 2010-normen helemaal niet gehaald werden.

Het rapport is te vinden op de website www.digitaleurope.org

Luc Blyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content