5G: hype of (gemiste) kans?

© Getty

Met 5G staat de nieuwe generatie draadloze communicatie voor de deur. Maar niet iedereen is even enthousiast. Critici die proefprojecten analyseerden lieten smalend de term 4,5G noteren. Op de eigenlijke start van 5G blijft het in ons land echter nog even wachten.

“De verwachting rond 5G zijn torenhoog”, aldus Ian Keene, vp Research bij Gartner op het evenement IT Spotlight van NetEvents in Barcelona. “5G belooft meer breedband en moet zo de deur openzetten naar de doorbraak van IoT, zonder enige latency op de koop toe.” 5G is honderd tot tweehonderd keer sneller dan 4G en kan tot 20.000 Mbps aan. Voor elk van die beloftes kan de onderzoeker echter zo een alternatief opnoemen. “Je kan ook het bestaande 4G-netwerk aanpassen, zodat het meer capaciteit biedt. Het is technisch mogelijk om de latency van 4G weg te werken. Dat heeft Huawei onlangs aangetoond. En wie zit er eigenlijk te wachten op de doorbraak van IoT? Wat mij betreft is de hype rond 5G fel overdreven.”

5G heeft tot nog toe alleen maar beloftes gemaakt

Nochtans stelt 5G heel wat moois in het vooruitzicht. De kostprijs zou dalen, waardoor de gebruiker minder betaalt per byte en tegelijk makkelijk zware toepassingen kan gebruiken, met name videostreaming in HD. 5G zou bovendien essentieel zijn voor allerlei nieuwe diensten, van zelfrijdende auto’s tot de aansturing van medische robots. Voor bedrijven zou 5G dan weer een alternatief bieden voor wifi, dat relatief veel kost en een vrij beperkte betrouwbaarheid biedt. “Toch is 5G vooral een boekhoudkundig verhaal”, stelt Keene. “Extra cellen neerzetten om het 4G-netwerk sterker te maken zou de operatoren meer kosten. Het is makkelijker en goedkoper om 5G-antennes te plaatsen op de bestaande 4G-masten. Dat kan vrij eenvoudig, want de 5G-antennes zijn kleiner, wegen minder en bevatten een ingebouwde zender.”

Sneller digitaliseren

Wat er ook van zij: met 5G zijn ook andere belangen gemoeid. Er zijn niet alleen de nieuwe frequentiebanden die de overheid veilt, maar ook de vaststelling dat 5G de consument onvermijdelijk in de richting van nieuwe, 5G-compatibele toestellen stuurt. Onder meer Samsung heeft intussen een 5G smartphone op de markt. “Wij zien 5G toch vooral als een belangrijke drijfveer voor netwerk slicing“, zegt Atchison Frazer, hoofd marketing bij Versa Networks, een Amerikaanse aanbieder van software defined WAN-oplossingen. “5G zal bedrijven de mogelijkheid bieden om sneller te digitaliseren. Dankzij die makkelijke netwerk slicing zal het onder meer mogelijk zijn om bij een IoT-toepassing per geconnecteerd toestel een aparte slice te voorzien.”

Is het één van de zaken die van 5G dan toch een technologie maakt om naar uit te kijken? Mogelijk wel. “5G is een game changer“, liet Daniëlle Jacobs van Beltug optekenen bij VRT NWS. Alleen klopt – los van alle potentieel – de tijdlijn intussen niet meer. In de VS en China is de uitrol van 5G bezig. Volgend jaar zou in beide landen volledige dekking moeten zijn. In Europa – en meer bepaald in België – liggen de kaarten anders. “5G zou er vandaag moeten zijn en dat is niet bepaald het geval”, zegt ook Kevin Restivo, onderzoeker European Enterprise Mobility bij IDC. “5G heeft tot nog toe alleen maar beloftes gemaakt.” En voorlopig blijft het afwachten wat daar straks effectief van in huis komt.

Lange baan

In februari raakten de diverse Belgische overheden het niet eens over de verdeling van de opbrengsten van de veiling van de 5G-frequenties. En dus dreigen we straks de boot van de 5G te missen, net zoals ons land eerder de opkomst van e-commerce heeft onderschat en er een onoverbrugbare achterstand opliep. De beslissingen over 5G zijn alvast over de verkiezingen getild. Met de moeilijke regeringsformatie die in het verschiet ligt, zou het bovendien zomaar kunnen dat een duidelijk startschot voor 5G nog een tijd op zich laat wachten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content