Aanraakgevoelige beeldschermen komen we vaker tegen dan we misschien beseffen. We treffen ze niet alleen aan in interactieve kiosken en betaalterminals, maar ook in smartphones, pda’s en tablet-pc’s. De basistechnologie voor ‘touch screens’ is al meer dan 35 jaar oud. De nieuwe Acoustic Pulse Recognition (APR) technologie om ‘touches’ te genereren biedt heel wat voordelen.

ELO TouchSystems, een afdeling van elektronicagigant Tyco Electronics, is wereldwijd martkleider in touch-technologie. De oudste variant van aanraakgevoelige schermen werd meer dan 35 jaar geleden door ELO TouchSystems geïntroduceerd voor gebruik in kassasystemen. Die Resistive Touch Technology (RTT) werd in 1971 uitgevonden door Dr. Samuel C. Hurst. Ze gebruikt een plastic overlay met twee dunne geleidende lagen die aanrakingen omzetten in coördinaten. RTT wordt tot op de dag van vandaag gebruikt, al zijn er wel verbeteringen, bijvoorbeeld het gebruik van meer dan twee geleidende lagen voor een hogere precisie.

Voordeel van RTT is dat het op alle soorten aanrakingen reageert: vingers, stylussen, zelfs prothesen. Bij de meer geavanceerde modellen met meerdere lagen is het zelfs mogelijk om de kracht van de aanraking in computercode om te zetten. De technologie is daarom vandaag nog altijd populair bij smartphones en pda’s, naast kassa’s en allerhande terminals die door een zo groot mogelijk publiek moeten kunnen worden gebruikt. Nadelen zijn een verminderde lichtopbrengst (minus 75 à 85%) en gevoeligheid voor beschadiging door scherpe voorwerpen. De goedkopere versies zijn ook gevoelig voor slijtage van de plastic laag, waardoor ze na intensief gebruik minder of zelfs helemaal niet meer op aanrakingen reageren. RTT blijft succesvol omdat het een bewezen technologie is die goedkoop kan worden toegepast.

APR

Sinds 1971 zijn er niet alleen varianten uitgevonden voor RTT, maar ook volledig nieuwe technologieën om aanrakingen te registreren. Een zoektocht op het internet levert minstens negen verschillende technologieën op, met allemaal hun voor- en nadelen en hun specifieke toepassingen.

ELO TouchSystems kondigde in 2006 het ‘nec plus ultra’ aan voor de touch-technologie en demonstreerde in maart 2007 op Cebit de eerste gewone lcd-monitoren met Acoustic Pulse Recognition (APR). APR gebruikt een slijtvaste glasplaat met sensoren in de rand die geluidsgolven opvangen, interpreteren en omzetten in coördinaten. Die registreren aan de hand van het type geluidsgolf heel precies de soort en de kracht van een aanraking; software interpreteert die vervolgens.

APR reageert net zoals RTT op elke soort aanraking, ook die met een kredietkaart of met een prothese, maar kan tegelijk niet gewenste aanrakingen zoals die van regendruppels negeren (iets wat RTT niet kan). Ook ‘palm rejection’ is mogelijk, zodat gebruikers met de palm van hun hand op de glasplaat kunnen rusten zonder een aanraking te genereren. Calibratie is in tegenstelling tot bij RTT niet nodig. APR is ideaal voor publieke toepassingen zoals informatiesystemen, kiosken, betaalterminals etc. De schermen zijn volledig slijtvast, resistent tegen vandalisme (de glasplaat kan zo dik en stevig worden gemaakt als gewenst) en kunnen ook perfect in weer en wind worden opgesteld.

Praktijk

ELO brengt nu ook een reeks aanraakgevoelige lcd-monitoren op de markt met APR-technologie. De schermdiagonalen variëren van 12- tot 19-inch en worden in verschillende uitvoeringen en prijsklassen aangeboden. Distributeur DOBIT stelde ons kort de ELO 1529L LCD Desktop Touchmonitor ter beschikking met een schermdiagonaal van 15 inch en een vaste resolutie van 1024 x 768 pixels. De grotere modellen hebben een resolutie van 1280 x 1024 pixels. (De technologie is in theorie geschikt voor monitoren met een resolutie van 4000 x 4000 pixels en een diagonaal van 32 inch.) Alle monitoren in de reeks staan op een stevige voet en zijn kantelbaar. De monitoren zijn vuil- en stofdicht en hebben een garantie van drie jaar. Naast een VGA-aansluiting voor het beeld gebruiken deze monitoren ook nog een usb- of seriële aansluiting voor het afhandelen van de aanrakingen.

Op de beeldkwaliteit valt niets aan te merken; het scherm is even helder als bij een gewone lcd-monitor. De monitor reageert werkelijk heel precies op aanrakingen. We konden zelfs een potlood of pen gebruiken om aanrakingen te registreren; de glasplaat is daartegen bestand. Tikken met een puntig voorwerp op de glasplaat resulteerde niet in een beschadiging. Vlekken konden we probleemloos met vocht verwijderen, zonder dat het scherm de aanrakingen registreerde.

APR zou wat ons betreft ook een flinke verbetering zijn voor aanraakgevoelige handheld-schermen, maar voorlopig zijn er nog geen fabrikanten die deze technologie gebruiken voor hun smartphones of pda’s. De technologie is echter wel in OEM beschikbaar, dus wie weet komt dat nog wel.

Jozef Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content