Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het aantal niet-ingevulde ict-vacatures in ons land stijgt lichtjes van 14.000 naar 14.250, aldus Agoria, sectorfederatie van de technologische industrie. De ict-arbeidsmarkt groeide daarentegen wel met 6500 jobs.

In totaal telt de ict-arbeidsmarkt nu 147.500 mensen, verspreid over 4 segmenten: overheid, industrie, diensten en de ict-sector zelf. De groei met 6500 jobs is volgens Agoria enerzijds te danken aan de iets grotere instroom van jongeren, maar anderzijds ook aan het langer aan het werk houden van oudere ict’ers. Mooi voorbeeld is de FOD Financiën, die zo’n 200 Cobol-programmeurs een omscholingscursus Java biedt.

Christian Vanhuffel, directeur van Agoria ICT, verklaarde op de persconferentie blij te zijn met de groei van de ict-arbeidsmarkt, maar was tegelijk teleurgesteld dat het aantal niet-ingevulde ict-vactures nog steeds zo hoog ligt en zelfs lichtjes toeneemt. In totaal telt Agoria 14.250 openstaande ict-vacatures. De meest gezochte profielen zijn vergelijkbaar met die van vorig jaar. Op de eerste plaats staat de ict business analist & consultant, gevolgd door de infra-structure analist & architect, de system developer en de projectmanager.

De ene informaticus is de andere niet

“Het grote probleem is dat een mirakeloplossing niet bestaat om snel alle vacatures ingevuld te krijgen”, zegt Christian Vanhuffel volgens wie een goede ‘cocktail’ van maatregelen en projecten de enige remedie is. De directeur van Agoria ICT kijkt dan in de eerste plaats naar het onderwijs en naar de pas afgestudeerden. “Er is een imagoprobleem, en daar moeten we echt vanaf”, klinkt het. Hij vergelijkt het beroep van informaticus met dat van een medicus. De definitie is zo ruim dat het beroep op heel wat verschillende manieren ingevuld kan worden. Vanhuffel hoopt ook dat de lespakketten van de universiteiten en hogescholen beter aangepast zullen worden aan wat de bedrijfsmarkt precies verlangt aan kennis en vaardigheden. Vanhuffel zwaait ook de loftrompet over de samenwerking met VDAB, Forem en Actiris: “Het doet mij plezier dat de vraag naar het screenen en scholen van werklozen, spontaan vanuit de organisaties kwam.”Agoria onderstreept dat outsourcing geen kant-en-klare oplossing is voor de schaarste op de ict-arbeidsmarkt, omdat volgens de federatie een lokale marktaanpak nog steeds essentieel is voor heel wat gezochte profielen. Al pleit Christian Vanhuffel tegelijk ook voor een verdere uitbreiding van de reglementering rond knelpuntberoepen en economische migratie, naar werknemers van buiten de Europese Unie.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content