Acquisitie als aanloop naar nieuwe groeispurt ?

Frans Godden Frans Godden is freelance journalist.

Op Susecon, de jaarlijkse gebruikersconferentie van Suse in Atlanta, kondigde de Linux-pionier de eerste overname uit zijn geschiedenis aan. “En dat is nog maar een begin, want we hebben begrepen dat organische groei alleen niet volstaat, we moeten sneller op marktwijzigingen kunnen inspelen”, zegt ceo Nils Brauckmann.

Suse heeft zelf een bewogen overnamegeschiedenis achter de rug. Het werd opgericht in 1992 en trok zodanig de aandacht van Novell dat het in 2003 tot een overname kwam. In 2011 werd Novell dan zelf ingelijfd door de Attachmate Group die op haar beurt eind 2014 bij Micro Focus International eindigde. “Het is die laatste overname die ons een nieuw elan heeft gegeven”, stelt Brauckmann. “We kregen meer onafhankelijkheid, er werd opnieuw in ons geïnvesteerd en onze omzet begon weer te groeien. In ons boekjaar 2014 met 12 procent, in 2015 met 14 procent, in 2016 al met 18 procent. Naast ons paradepaard Enterprise Linux bieden wij nu ook OpenStack Infrastructure-as-a-Service aan, plus software-defined storage en Suse Manager.”

SNELLER GAAN

Elk van die activiteiten boert goed. “Maar dat volstond niet”, geeft de ceo toe. “In een snel veranderende wereld moet je snel op marktkansen kunnen reageren en dus moet je af en toe op de markt naar talent gaan zoeken in plaats van alles zelf te willen doen. Vandaar nu onze eerste overname, de software-defined storage management assets van het Duitse it-novum, inclusief openATTIC, open source Ceph en het storage management framework en – belangrijk – ook de specialisten die met die ontwikkelingen bezig waren.”

Volgens Brauckmann zal het niet bij die ene overname blijven maar hij voegt er wel onmiddellijk aan toe dat nieuwe acquisities normaliter niet op het terrein van Enterprise Linux zullen gebeuren, maar “eerder op het vlak van software-defined infrastructure zoals Infrastructure-as-a-Service of software-defined networking and application platformservices. Allemaal aanverwante segmenten waar we onze portefeuille willen uitbreiden. We zijn in het verleden overigens vaak benaderd door bedrijven die wensten overgenomen worden, maar tot op heden hebben we dat altijd moeten weigeren. Daar zal nu verandering in komen.”

EN ZELFS DE RASPBERRY PI

Uiteraard verwaarloost Suse intussen zijn bestaande productgamma niet. Zo kondigde het op Susecon alweer een nieuwe versie aan van Suse Linux Enterprise Server (SLES), het open source besturingssysteem dat intussen door meer dan tweederde van de Fortune Global 100-bedrijven gebruikt wordt. Verbeteringen zijn onder meer een tien keer snellere pakketverwerking, betere flexibele ondersteuning voor SAP om de migratie naar S/4HANA te vergemakkelijken, een hogere beveiliging, en een verlaging van de downtime. En opmerkelijk : ondersteuning voor ARMv8-A inclusief de Raspberry Pi3 waarmee het besturingssysteem meteen een van de eerste commercieel beschikbare enterprise Linux-platformen wordt voor deze architectuur.

Daarmee komt het 64-bit Linux besturingssysteem dat op grote computers in banken, fabrieken en high performance computing centers draait, nu terecht op een computer van 35 dollar ter grootte van een kredietkaart. Een handige zet van Suse, aangezien wereldwijd al meer dan 10 miljoen van die Raspberry Pi’s verkocht zijn. Het bedrijf krijgt nu de kans om mensen met SLES te laten kennismaken die nog geen ervaring hebben met Suse Linux. U kan de versie trouwens gratis downloaden.

OOK NIEUWE STORAGE SOFTWARE

Suse introduceerde op Susecon ook nog Suse Enterprise Storage 4, een schaalbare opslagoplossing op basis van Ceph-technologie, vooral bedoeld voor het beheer van bulk-, archief- en large data storage. De recente overname van het software-defined storage management van openATTIC past hier perfect, het feit dat Suse al langer samenwerkte met it-novum zal daar wel niet vreemd aan zijn. “We zien een enorme explosie van data, en daar heeft software-defined storage een cruciale rol te vervullen om snel te kunnen omgaan met operationele gegevens en alles vlot toegankelijk maken voor de klanten”, besluit Nils Brauckmann.

Frans Godden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content