Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Om zijn afgeschreven it-infrastructuur te vervangen, koos ADD voor het virtual computing platform van Nutanix. Een keuze die meer efficiëntie, een eenvoudiger beheer en… een lager energieverbruik oplevert.

ADD, dochtermaatschappij van de KBC-groep, is gespecialiseerd in risicomanagement voor bedrijven. Met meer dan 60 jaar ervaring behoort de onderneming tot de top van de verzekeringsmakelaars in België. Zo’n 125 medewerkers werken vanuit twee zetels van het bedrijf, in Heverlee en Merelbeke.

KEUZE

Ongeveer een jaar geleden was ADD van plan om zijn it-infrastructuur te vervangen, die 5 jaar eerder was ingevoerd en die bestond uit HP blade servers, gekoppeld aan een NAS. Samen met partner RealDolmen werden er 3 scenario’s onderzocht: een traditionele infrastructuur op basis van servers en opslag, die weliswaar werd aangepast naar de laatste mode (met bv. ssd-schijven), de cloudoplossing van Telenet en de geconvergeerde infrastructuur van Nutanix (voorgesteld door een externe medewerker die werkte voor ADD).

Volgens ict-manager Geert Celie werd al snel afgestapt van de cloudoplossing van Telenet “omdat de prestaties en responstijden niet beantwoordden aan de verwachtingen van de gebruikers.” Bij de prijsvergelijkingen bleek Nutanix iets voordeliger, dat uiteindelijk ook werd gekozen.

Geert Celie wijst er nog op dat ADD de technologische normen van de groep moest naleven en dat het beperkte it-team niet alle elementen van de architectuur die RealDolmen aanbood kon beheersen. “Maar met Nutanix volstaat het dat je VMware kent om het systeem onder de knie te krijgen.” Door deze keuze konden bovendien de hardware en de opslag ineens mee vervangen worden.

MIGRATIE

“Aan simplicity, een kernwoord bij Nutanix, geen gebrek”, aldus een tevreden Celie, en de beloofde prestaties werden ook bereikt. De migratie verliep erg gemakkelijk. “We begonnen op een dinsdag (in november 2013, nvdr) en op vrijdag was alles gemigreerd, zonder dat de gebruikers er iets van gemerkt hadden. Of misschien toch wel, want ze belden ons, aangenaam verrast door de superieure prestaties.”

Geert Celie was zich ervan bewust dat Nutanix nog relatief jong was op de Europese markt, maar de technologie stond perfect op punt en het contact met zowel Nutanix als met zijn lokale partner Prodata deed de migratie vlot verlopen.

Dankzij deze vlotte implementatie kon ADD snel opschieten met zijn project voor desktopvirtualisatie, dat deel uitmaakte van een strategie voor telewerken, iets wat sinds januari mogelijk is. ADD ontplooide ook Microsoft Lync op zijn gevirtualiseerde servers, terwijl telefonie (een Nextel-centrale) ook werd gevirtualiseerd. ADD beheert voortaan 20 tot 30 virtuele servers en ongeveer 60 virtuele desktops. De infrastructuur omvat 4 virtual computing platform nodes met elk 2 keer 3,2 TB ssd-opslag en 2 keer 16 TB opslag op sata-disks.

VOORDELEN

Naast de al genoemde voordelen op het vlak van migratie- en installatiegemak en de verbeterde responstijd, wijst Geert Celie nog op het feit dat alle applicaties nu gevirtualiseerd draaien op het Nutanix-platform, gaande van de test/ontwikkelingssystemen via grid- en webservers tot telefonie. “We hebben geen downtime meer en de upgrades worden uitgevoerd terwijl de gebruikers werken. Ook het beheer van het platform is “zo eenvoudig als surfen op het net.”

Leuk detail: “Onlangs kwam een medewerker van onze elektriciteitsleverancier Iverlek bij ons langs omdat hij verbaasd was over ons lage energieverbruik en vermoedde dat de modem defect was die de gegevens over ons elektriciteitsverbruik doorstuurt. Maar dat klopte helemaal niet, want deze daling kwam er precies toen we de Nutanix-infrastructuur hadden ingevoerd.”

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content