Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De ‘Software as a Service’-formule (SaaS), waarbij softwareoplossingen aangeboden worden via het internet, wint ook in de Benelux snel aan belang. Dat moet althans blijken uit een Europese rondvraag van de Amerikaanse adviesverlener Saugatuck. Toch bestaat er nog veel weerstand bij bedrijven om voor het huren van programmatuur te kiezen.

Software as a Service (SaaS) is hot. Tal van jonge en minder jonge softwarebedrijfjes stellen zich dan ook de vraag of ze hun oude verkoopsmodel maar overboord moeten gooien, en volledig of deels de switch moeten maken naar een verhuurformule. Als je het Amerikaanse onderzoekbureau Saugatuck mag geloven, is dat zeker geen een slecht idee. “De adoptie van SaaS in Europa zit op een keerpunt”, opperde Frank Sempert van Saugatuck vorige week op een congres van IBM in Technopolis. “In 2009 wordt een groei van 60 tot 70 procent verwacht op het continent. De verwachting is dat de adoptie van SaaS in de komende drie tot vijf jaar zal toenemen tot 100 procent voor nieuwe producten.” Overigens blijkt België een goede leerling te zijn. “Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en de Benelux spelen een voortrekkersrol”, wist Sempert nog. “Deze landen lopen ‘maar’ 12 tot 18 maanden achter op de VS. De andere Europeanen volgen aan een iets trager tempo. België heeft een stapje voor, omdat de toegang tot bandbreedte een belangrijke rol speelt bij de adoptie.” Toch kunnen er meteen enkele kanttekeningen geplaatst worden bij de hoeraverhalen die Saugatuck loslaat op de wereld. Uit nieuwe cijfers van Forrester blijkt immers dat een kleine 40 procent van de Europese it-beslissers SaaS als een te groot risico ziet, en de kelk aan zich wil laten voorbij gaan.

Appligen

Zelfs de mensen van de Belgische softwarebouwer Appligen gaven toe dat het vooralsnog heel wat voeten in de aarde heeft om plaatselijke it-verantwoordelijken over de streep te trekken. Appligen, dat zijn oplossingen sinds begin dit jaar aanbiedt in SaaS-vorm, was één van de opgemerkte aanwezigen op de IBM-studiedag. “It managers vrezen dat ze de controle gaan verliezen”, klonk het.

Overigens lieten de mensen van SAP recent nog verstaan dat maar liefst 30 procent van de it-managers werkzaam in een Belgische kmo, niet eens weet waar SaaS voor staat. Als nuancering kan dat tellen. En wordt er hier en daar niet gefluisterd dat heel wat SaaS-diensten van grote it-boeren slecht functioneren?

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content