Erp-systemen sleepten lange tijd een belabberd imago achter zich aan: implementaties zouden te duur, te traag en te complex zijn. En net nu de failure rate de voorbije jaren aan het dalen was, komt de crisis roet in het eten gooien. Of vormt ze juist het ideale moment om in erp te investeren? We legden de vraag voor aan drie voorzitters van Belgische user groups.

“Ik stel tijdens de vergaderingen van de user group vast dat er enorm veel projectvoorstellen zijn”, zegt Paul Vandeloo, it-manager bij IMEC en voorzitter van de Belgische SAP gebruikersgroep SAPience. “Bedrijven maken dezer dagen veel plannen, dat is duidelijk. Alleen verlopen de beslissingen over het budget nu wel wat trager.” Dat ondernemingen op de centen letten, blijkt onder meer uit de gestegen aandacht voor efficiëntie. “Er zijn maatregelen die rechtstreeks besparingen opleveren. Bedrijven zijn vandaag bijvoorbeeld veel selectiever op het vlak van upgrades. Ze besparen ook onrechtstreeks. Onder meer door extra aandacht te geven aan de user interfaces, waardoor ze hun medewerkers efficiënter en comfortabeler laten werken.” Hetzelfde geldt voor support. Het onderhoud van erp is er de voorbije jaren – met de komst van crm, bi en portals – niet bepaald makkelijker op geworden. “We merken dat een tool als SAP Solution Manager snel aan populariteit wint, net omdat bedrijven er de support van it meer efficiëntie mee bezorgen.” Tot slot laat Vandeloo nog weten dat de bedrijven vandaag meer flexibiliteit eisen van hun erp. “Ik zie dat ook bij IMEC. We gebruiken SAP HR, maar voor het luik talentmanagement hebben we ETWeb van StepStone gekozen. We integreren die software via een SaaS-model naadloos en snel in SAP Portal. Twee jaar geleden konden we van zoiets alleen maar dromen.”

Klaar zijn voor wat komt

“Zelf hebben we de investering in erp verdergezet”, zegt Patrick Verlee, it-manager Emea bij Victaulic, Amerikaans producent van gegroefde buiskoppelingen, en voorzitter van de Movex User Group Benelux. Movex is het erp-pakket van leverancier Lawson. “Wanneer de economie straks weer aantrekt, willen we klaar zijn om de verwachte groei op te vangen.” Ook algemeen ziet Verlee dat veel bedrijven blijven investeren, onder meer in de migratie van de oude Movex naar de nieuwe versie M3. “Andere ondernemingen zetten de investering in erp dan weer even in de koelkast. Ze willen eerst de crisis doorkomen. Er is niet altijd een duidelijke lijn te trekken.” Bij Victaulic heeft Verlee een rendementsanalyse voor erp uitgevoerd. “Via een business assessment hebben we achterhaald waar de roi zich bevindt. We wilden weten wat de belangrijkste voordelen zijn voor de verschillende regio’s waarin we werken. Daar hebben we doelstellingen aan gekoppeld die we straks in een tweede ronde zullen meten. De resultaten verwerken we via een platform voor business intelligence.” Terwijl BI vaak opduikt als aanvulling voor erp, lijkt het succes van crm de voorbije twee jaar veeleer beperkt. “We hebben wel een crm-upgrade uitgevoerd, maar dan vooral om onze presales te ondersteunen.”

“We mogen ervan uitgaan dat de verkoop van nieuwe erp-systemen het voorbije jaar wellicht niet echt vlot is verlopen”, zegt Diederik Naessens, directeur technologie bij machinebouwer LVD en voorzitter van de BWU-BE (Baan World Users Belgium). “Mijn gevoel zegt me dat er wel gezonde interesse is gebleven voor de add-on software, de toepas-singen in de periferie van erp.” De naam van de BWU-BE verwijst naar Baan, de producent waarvan de erp-software vandaag tot de Infor-groep behoort. “Ik hoor in de user group dat heel wat bedrijven aan een major migratie toe zijn. Ze zijn midden de jaren negentig met Baan beginnen werken. Die systemen zijn uiteraard mee geëvolueerd, maar bij veel bedrijven is het tijd voor een tabula rasa.” De vraag die meteen rijst is uiteraard of het huidige economische klimaat daar wel de ideale omstandigheden voor biedt. “Toch wel”, vindt Naessens, “op voorwaarde dat het budget er is, natuurlijk. Een vernieuwd systeem kan de slagkracht van de onderneming vergroten. Eigenlijk mag je tijdens een crisis geen concessies doen rond ict.” LVD zit zelf midden een herimplementatie en besliste om daar – ondanks de crisis – volop mee verder te gaan. “We hebben ook de piste van een compleet nieuw pakket bekeken, maar uiteindelijk hebben we gekozen voor ERP LN, de opvolger van Baan 4. Met het huidige project hebben we de luxe dat we alle businessprocessen kunnen herbekijken en waar nodig reengineering kunnen uitvoeren.”

Dries Van Damme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content