Op 4 december 2008 organiseert TMAB in samenwerking met Agoria en de voor e-government bevoegde overheidsinstanties (Fedict, Corve, CIRB, EASI-WAL, de Duitstalige Gemeenschap en de KSZ) het jaarlijkse congres ‘ICT en de overheid’. Naar aanleiding daarvan zullen voor het vierde opeenvolgende jaar e-Gov Awards worden uitgereikt. De volgende projecten zijn genomineerd.

Federaal

– MUG reg / SMUR reg: bij elke interventie van de medische urgentiedienst wordt een informatiefiche ingevuld via een online formulier. Deze fiche is dan beschikbaar voor de urgentiedienst van het hospitaal waar de patiënt aankomt, en wordt ook gebruikt om de financiën af te handelen.

– www.aandeslag.be / www.autravail.be: een interactieve webapplicatie waar werknemers en (potentiële) werkgevers financiële voordelen en premies kunnen uitrekenen voor hun concrete situatie.

Regionaal voor de burgers

– Project VIP De Lijn: een vereenvoudiging van de procedure om abonnementen aan te vragen, met de mogelijkheid om ze online aan te kopen zonder dat de aanvrager nog een attest van gezinssamenstelling of kopie van de identiteitskaart moet voorzien. Een abonnement kan zo op drie dagen tijd geleverd worden.

– MOVE (Musea Oost-Vlaanderen in Evolutie): een applicatie die de samenwerking tussen de Oost-Vlaamse musea vereenvoudigt, met de bedoeling om de collecties van de musea online te plaatsen.

Regionaal voor bedrijven

– Easi-Wal: twee formulieren met elektronische handtekening geïntegreerd in de backoffice, namelijk ‘Prime aux services de conseil’ en ‘Atelier de travail partagé’.

– eLoket Landbouw: landbouwers hoeven zich nu nog maar één keer te identificeren en te registreren bij het departement Landbouw, terwijl ze vroeger twee keer dezelfde gegevens aan verschillende overheidsdiensten moesten leveren.

– GisMob: Brusselse bedrijven kunnen een Excel-sheet aanleveren met postcodes en vervoersmiddelen van de werknemers. De webapplicatie GisMob visualiseert dit op een kaart.

Regionaal voor interne administratie

– Antwerpen: een crm voor de stad, met in een eerste fase de creatie van een algemeen elektronisch loket waarvan de gegevens door de eID-kaart beveiligd worden.

– Police-on-Web: laat 24/24 online aangifte van vandalisme en fietsendiefstallen toe. In de toekomst zal dit uitgebreid worden tot allerlei andere interacties met de politie.

Verder werden verschillende gemeenten genomineerd voor e-government inspanningen op lokaal vlak: Blankenberge, Waregem, La Louvière, Andenne, Berloz, Zwijndrecht, Neerpelt, Aubel, Ottignies Louvain-la-Neuve, Aalst, Gent en Bornem

[KoV]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content