Het opensource enterprise cms Alfresco wordt al sinds zijn ontstaan naar voren geschoven als alternatief voor Microsoft SharePoint. Het kan die belofte nu eindelijk waarmaken: versie 3 is volledig compatibel met Microsofts ECM-pakket.

De ontwikkelaars hebben gebruik gemaakt van de Office-protocollen die Microsoft onder druk van de Europese Commissie heeft moeten vrijgeven, voor onder andere Office 2007, SharePoint Server 2007 en Exchange Server 2007.

Hierdoor kan Alfresco nu als SharePoint-server worden ingezet, waarmee het ineens heel gemakkelijk wordt om Alfresco vanuit Microsoft Office te gebruiken, zonder dat er nog een extra plugin in Office moet worden geïnstalleerd en zonder dat Office het verschil ziet. Volgens Ronny Timmermans van het Leuvense XeniT Solutions is de nieuwe functionaliteit een echte aanwinst voor Alfresco-gebruikers: “De bestaande integratie van Alfresco met Microsoft Office liet te wensen over op het vlak van gebruiksgemak en volledigheid van functionaliteit. Met versie 3.0 zal Alfresco identiek hetzelfde gebruikscomfort bieden voor eindgebruikers van Microsoft Office. De gebruiker zal daarbij zelfs niet merken dat zijn bedrijf geen SharePoint-server maar een Alfresco-server heeft.”

Alfresco is bovendien multiplatform, terwijl SharePoint op een Windows Server moet draaien. De nieuwe Alfresco maakt een flexibeler keuze van softwarestack mogelijk: gecertificeerde versies ondersteunen bijvoorbeeld als besturingssysteem Red Hat Enter-prise Linux 5, Sun Solaris 10 en Windows Server 2003 en als database MySQL 5, Microsoft SQL Server 2005, Oracle 10 en PostgreSQL 8. Timmermans roemt daarnaast de schaalbaarheid en uitbreidbaarheid van Alfresco: “Voor echt grote volumes aan documenten (meer dan 10 miljoen) of documenttransacties, voor omgevingen met een complex documentmodel of complexe integratiescenario’s is Alfresco de aangewezen back-end.”

Snelle evolutie

Dat betekent nog niet dat bedrijven massaal van SharePoint naar Alfresco gaan overstappen, zegt Geert Mortier van Amplexor: “Bij onze klanten rijst die vraag meestal niet. Een bedrijf dat één keer voor SharePoint kiest, kiest meestal voor de hele Microsoft-softwarestack. De integratie van Alfresco met Office vind ik wel knap, want veel content management systemen zijn slecht te integreren met Microsoft Office. Alfresco evolueert bovendien heel snel: het bestaat nog maar drie jaar en is al het de facto systeem als je een opensource CMS in een bedrijf wil inzetten. Het staat zelfs al op de radar van analisten van Forrester, IDC en Gartner, dus dat wil al iets zeggen.”

Koen Vervloesem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content