Welke systemen kennen de grootste dreiging van malware en andere kwaadaardigheden? Windows desktops. En omdat die meer beveiliging vandoen hebben dan alleen antimalware, bieden de meeste bekende antimalwareproducenten daar tegenwoordig beveiligingssuites voor. F-Secure heeft nu een nieuwe versie van zijn Client Security suite.

F-Secure Client Security is een desktopbeveiligingsproduct dat alleenstaand kan draaien. Het kan echter ook centraal beheerd worden met F-Secure Policy Manager. Dat hoeft echter niet. Policy Manager betekent letterlijk ‘reglementbeheerder’. U definieert dus ‘security policies’ of beveiligingsreglementen. Die reglementen maakt u centraal aan. Daarna rolt u ze uit doorheen uw netwerk. Alle aangesloten clients met F-Secure beveiligingssoftware (Client Security of andere) gebruiken die reglementen dan om hun beveiliging mee te configureren. Zo dwingt u de naleving van uw beveiligingsreglementen af doorheen uw hele netwerk.

Policy Manager werkt als centraal beheer voor alle beveiligings- en antimalwaresoftware voor bedrijven van F-Secure. Andere softwaremerken worden niet ondersteund. Policy Manager bestaat voor Windows en voor Linux.

Het centraal beheer biedt heel wat functionaliteit. Het belangrijkste is natuurlijk het uitrollen en configureren van software en beveiligingsreglementen in uw netwerk. Dit beheerprogramma heeft verder nog een paar leuke extra’s aan boord. Bijvoorbeeld vpn-beveiligingsextensies onder de naam VPN+. U kunt software naar clients toe uitrollen (“pushen”). Dat beperkt zich overigens niet tot uw lan. Het kan ook voor clients op afstand. Policy Manager kan clients in uw netwerk automatisch ontdekken. Dat maakt het makkelijk om snel de antimalwaresoftware uit te rollen. Uiteraard kan de beheerder instellen wat gebruikers zelf wel of niet mogen doen of instellen in verband met de beveiligingssoftware op hun systeem.

Client Security

Voor desktopsystemen is er dus Client Security, nu aan versie 8. Dat is een compleet beveiligingspakket voor desktops. Het bevat malwarebestrijding, een internetschild, een e-mail- en webfilter en systeemcontrole. Dan zijn er nog twee optionele modules, maar die worden standaard niet geactiveerd in de clients. U kunt ze wel activeren als u dat wenst. De eerste optie is SNMP-ondersteuning voor beheer op afstand met centraal-beheersoftware van derden. Optie nummer twee is Cisco NAC-ondersteuning. Dat is netwerktoegangscontrole van Cisco. Dit vindt u onder meer in Cisco routers en beheerde switches.

Als u alles centraal beheert met Policy Manager, kunt u zelf bepalen of er een gebruiksinterface beschikbaar is voor gebruikers of niet. Als dat wel zo is of als het om een lokale installatie gaat, dan ziet de gebruiker een blauw F-Secure logo in de statusbalk. Rechtsklikken op dit logo toont een menu met ‘F-Secure Client Security openen’, systeemvakberichten, uitschakelen van beveiligingsaspecten, alle downloads en uploads tijdelijk onderbreken, virus- en spywarebescherming (snel bepaalde doelen scannen), internetschild (alle netwerkverkeer blokkeren of toestaan), en info. Het eerste element is vetgedrukt in het menu. Als u dubbelklikt op het logo in plaats van rechtsklikken, opent zich automatisch de gebruikersinterface van F-Secure Client Security. Dat venster toont u op de startpagina een statusoverzicht van de beveiligingstoestand van uw systeem. Rechts daarvan zijn aanklikbare acties waarmee u meteen dingen kunt nakijken of veranderen. Links ziet u vier hoofdrubrieken: Startpagina, Virus- en spywarebescherming, Internetschild en Automatische updates. Dat spreekt voor zichzelf. U kunt telkens doorklikken naar meer geavanceerde instellingen voor elk van deze onderdelen. Het is een zeer gebruiksvriendelijke interface.

Uitstekende malwarebestrijding

Over de malwarebestrijding kunnen we kort zijn. F-Secure doet dat het best van allemaal. Detectie en blokkeren van malware werkt feilloos. Client Security vindt al onze testvirussen en -parasieten of weet ze te blokkeren bij hun infectie-poging. Als we reeds geïnfecteerde bestanden presenteren, maakt Client Security die keurig schoon. Hiermee kunt u dus veilig werken. Zonder schrik om iets kwaadaardigs op uw pc of notebook te krijgen. Alle geïnstalleerde beveiligingen doen uw pc helaas ook inboeten aan systeembronnen en dus werksnelheid. Het blijft echter binnen de perken. Noem het de prijs die u moet betalen om veilig met Windows te kunnen werken.

Conclusie

F-Secure Client Security is wat u moet hebben als u veilig wil kunnen werken met Windows desktops in uw bedrijf. Het beveiligt perfect en wij konden geen enkel nadeel ontdekken.

Johan Zwiekhorst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content