ALS ER MAAR VMWARE OP DRAAIT

Pieterjan Van Leemputten

Kort voor de start van VMworld laat VMware weten dat het voortaan partnert met AWS. Eerder deze zomer kreeg ook IBM zo’n vriendschapsverzoek. De virtualisatiereus beseft dat hij met vriend en vijand in alliantie moet treden, wilt hij de wereld veroveren.

VSphere en Virtual SAN 6.5 waren de voornaamste aankondigingen op VMworld Europe. Maar als het niet over de nieuwe producten gaat, dan heeft het bedrijf vooral de mond vol van de nakende samenwerking met Amazon Web Services. Het biedt meer dan zeventig verschillende services waar bedrijven hun cloudomgeving op kunnen bouwen. Public, private, het maakt VMware niet uit. “We maken het voor iedereen beschikbaar, voor traditionele applicaties, maar ook voor nieuwe, native apps en dat op elk toestel”, zegt een enthousiaste Pat Gelsinger, ceo van VMware. “Ons doel is om op zo veel mogelijk clouds beschikbaar te zijn.”

Dat partnerschap is er niet spontaan gekomen. “Twee dingen zijn veranderd. De cloud is nu groter dan wat zowel analisten als Amazon zelf hadden verwacht. Daarnaast is er interesse van de klanten, en VMware en AWS hebben veel dezelfde klanten. We moeten dit doen om een aantrekkelijke service te bieden en we willen meteen een service om trots op te zijn. Dit is een nieuwe elastic service van Amazon op hardwareniveau. Het is de full Amazon experience, maar met alle extra’s van VMware”, legt Gelsinger uit. “Er is natuurlijk nog werk aan, de afgelopen maanden hebben we langs beide kanten met ideeën gegooid om tot een mooie samenwerking te komen.” Al is Amazon niet de hoofdfocus van VMware. Meer cloudpartners betekent dat VMware op meer plaatsen zijn diensten kan slijten. “Naast de grote partnerschappen zijn ook veel regionale spelers onderdeel van het vCloud Air Network (vCAN). T-Systems (van Deutsche Telekom, nvdr) bijvoorbeeld. Het hangt vaak af van de marktvraag, soms werken we met regionale cloudproviders, maar kunnen we zo native integraties afleveren.” In onze regio zijn onder meer ook Proximus, Telenet, Cegeka, Combell, EBRC en Post Luxemburg deel van vCAN.

PARTNERS EN MOEDERS

VMware is voor zo’n 80 procent in handen van EMC, dat op zijn beurt sinds kort definitief is overgenomen door Dell. Wat betekent dat voor de relaties met bedrijven als HP Enterprise, een concurrent van Dell, maar een belangrijke partner van de virtualisatiereus ? Opvallend weinig volgens Gelsinger : “We hebben goede ervaringen met onze OEM-partners en nu de samenwerking met Dell concreter wordt, kijken veel van die OEM-spelers naar VMware. Ze kijken naar wat Michael Dell zegt over het ecosysteem, maar ze verwachten ook dat er interactie blijft met ons. We werken aan gemeenschappelijke product maps en dat gaat zeer goed. Maar we moeten dat wel bewijzen tegenover die partners.” Of anders gezegd : VMware wil geen partners discrimineren omdat ze toevallig concurreren met het nieuwe moederschip. “Kijk naar onze aankondigingen met IBM en AWS, die zijn belangrijk. IBM concurreert ook met Dell, maar Michael Dell is voorstander van zo’n partnerschap en dat is geweldig. Amazon zit niet in het domein van Dell, maar daar werken we evenzeer mee samen.”

We spreken op de conferentie met Shekar Ayyar, corporate senior vice president voor strategie en corporate development, maar ook als general manager verantwoordelijk voor de telco NFV group. Hij wijst er op dat zelfs concurrenten van VMware samenwerken met het bedrijf op andere vlakken. “Vanuit het standpunt van een cross cloud platform zijn we beter af met meer partnerschappen met iedereen. Of dat nu Google, Microsoft of IBM is. Natuurlijk concurreren we met delen van Microsoft (specifiek Hyper-V, nvdr). Dat zijn systeemmanagementdollars die we beiden willen. Maar in domeinen als mobile management of ondersteuning voor applicaties werken we samen en dat zal nog toenemen. Een gelijkaardig cloudpartnerschap (zoals met IBM of AWS, nvdr) is zelfs niet uitgesloten. Al zou het wel enig werk vragen.”

Na twee dagen virtueel te zijn ondergedompeld in de cloud is duidelijk dat VMware wil groeien met meer partners. Aan de gebruikerskant vertaalt zich dat in producten en services die de it-infrastructuur nog meer moeten automatiseren en waar mogelijk zelfs voorspellen.

Maar wat is de volgende stap ? Ayyar is ook verantwoordelijk voor de strategische visie van het bedrijf en dus de uitgelezen persoon om ons te zeggen wat we op VMworld 2025 of 2030 zullen horen. Welk bedrijf is VMware dan ? “We zullen tegen dan nog altijd een software abstraction company zijn. Je gaat veel meer optimalisatie zien in de lagere niveaus van de infrastructuur. Meer efficiëntie, automatisering zal beter gaan. Maar we gaan ons ook meer focussen op high-end services, bijvoorbeeld rond beheer en security. Misschien ga je zelfs een set applicaties van VMware zien rond security of management. Maar ik denkt niet dat we ooit van een softwarebedrijf naar een hardwarebedrijf zullen gaan.”

Pieterjan Van Leemputten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content