Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

“Ik sta er zelf nog altijd van te kijken dat ik in de it-sector terecht ben gekomen”, grapt An Mariën wanneer we haar opbellen voor ‘De eerste job’. An is communicatiewetenschapper van opleiding, en ontbeert een technische opleiding. “Voor mijn job heb je dat ook niet nodig. Ik denk mee met de it’ers, maar sta aan de kant van de gebruikers.”

Voor alle duidelijkheid: An (24) is aan de slag als ‘human interface designer’ bij de Human Interface Group. Klanten doen een beroep op het bedrijf om hun software of technologisch product gebruiksvriendelijker te maken.

“Dat kan al tijdens het ontwerp van de software zijn”, aldus de jonge starter. “In dat geval geven wij de toepassing mee vorm, opdat ze zo gebruiksvriendelijk mogelijk wordt. Maar ook als software al geïmplementeerd is en gebruikt wordt, komen ondernemingen bij ons aankloppen. In zulke gevallen geven we aan waar er nog verbeterd kan worden.”

Hoewel An nog maar enkele maanden aan de slag is, oogt haar takenpakket al erg verscheiden. Zo mag ze mee brainstormen over het design van softwarepakketten, schrijft ze gebruiksvriendelijke handleidingen, en geeft ze ook opleidingen bij klanten. Kan dat zomaar allemaal, zonder informatica-achtergrond? “Als designer ben je niet echt met de technische aspecten van software bezig”, klinkt het. “Ik moet vooral grafische concepten bedenken en uitwerken, ‘als je op die toets drukt, dan gebeurt er dat’, die dingen. Ik zit helemaal aan de kant van de eindgebruiker. Naar klanten luisteren, hun opmerkingen noteren, informatie losweken. Daar gaat het om. Pas in een later stadium gaan de it’ers met onze concepten aan de slag.”

An vindt het nog steeds verrassend dat ze in een informaticaomgeving terecht is gekomen. “Voor veel van mijn studiegenoten lijkt het een saaie sector. Al dat vreemde jargon, mensen vallen er van in slaap hé. Maar als je wat dieper graaft, merk je toch dat je ook in it-middens erg creatief kan zijn. Je blijft ook goed op de hoogte van alle nieuwigheden, waar je op termijn enkel maar je voordeel mee kan doen.”

Verrassend of niet, feit is dat An altijd al geïnteresseerd geweest is in computers. “Mijn broer, die informaticus is, heeft me al vroeg in aanraking gebracht met het wereldje. Ik heb het dus van geen vreemden. Of ik het erg vind om als vrouw in een mannenwereld terecht te zijn gekomen? Neen hoor, als vrouw krijg je wat makkelijker aandacht en misschien ook meer gedaan. Soms moeten we ons iets harder bewijzen, maar uiteindelijk heb ik alleen nog maar positieve ervaringen gehad met mijn mannelijke collega’s. En bovendien is de Human Interface Group een beetje een vreemde eend in de bijt, want bij ons werken in hoofdzaak vrouwen!” z

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content