Amazon Web Services gaat on-premise

© Getty Images/iStockphoto

Je verwacht het niet onmiddellijk van ‘s werelds grootste cloudleverancier, maar Amazon Web Services wil niet langer dat u alleen zijn cloudservers gebruikt; het wil ook in uw datacenter intrekken. Een slimme zet, want niet alle toepassingen kunnen zomaar naar de cloud overgeheveld worden en door een hybride model op te zetten biedt het aan zijn klanten een naadloze overgang.

AWS Outposts was een van de meest opvallende aankondigingen op de recente AWS re:Invent 2018 conferentie in Las Vegas, bijgewoond door meer dan 50.000 enthousiaste klanten en partners. Helemaal onverwacht is die lancering niet: terwijl steeds meer bedrijven hun werk naar de cloud verhuizen, blijven er toch nog vele praktische en ook wettelijke redenen waarom minstens een deel van de data binnen de bedrijfsmuren moet blijven. AWS Outposts moet dat oplossen door dezelfde hardware die AWS ook in zijn datacenters gebruikt, ter plaatse bij de klant te zetten. Daarop draaien dan ofwel VMware Cloud on AWS ofwel AWS native applicaties. “Vele klanten hebben applicaties die niet naar de cloud kunnen worden overgeplaatst en zij hebben ons gevraagd om ervoor te zorgen dat hun toepassingen die op AWS in de cloud draaien, ook kunnen samenwerken met hun on-premise apps”, zegt Andy Jassy, CEO van AWS.

Toepassingen die op AWS in de cloud draaien, kunnen nu samenwerken met on-premise apps

Best of both worlds

Het is meteen een uitbreiding van de samenwerking met VMware die eerder dit jaar werd aangekondigd. Broodnodig, overigens, want zowel Microsoft (met Azure Stack) als IBM (met IBM Cloud Private) en Oracle (met Cloud at Customer) boden tot op zekere hoogte al iets gelijkaardigs aan. Andy Jassy ziet vooral het eenvormige beheer als een van de grote troeven van Outposts. Klanten kunnen nu dezelfde API’s en management console gebruiken die ze al inzetten bij AWS. Mèt het grote bijkomende voordeel dat de directe on-demand toegang tot de virtuele machines en de opslag op die systemen gewaarborgd is, terwijl bij normaal AWS-cloudgebruik dergelijke diensten op voorhand moeten worden gereserveerd.

Interessant in dit verband is nog dat AWS op zijn conferentie ook aankondigde dat het weldra virtuele machines zal aanbieden die op ARM-processoren zullen draaien, vooral goed voor taken als containerized microservices en webservers. Helemaal nieuw is het on-premise terrein overigens niet voor AWS, want het bedrijf heeft sedert enkele maanden ook Snowball Edge in de aanbieding, een apparaat voor opslag en/of computerwerk dat zelfstandig in uw datacenter kan staan zonder netwerkverbinding naar AWS.

AI en ML overal

Outposts zou u bijna doen vergeten dat er nog meer dan twintig andere aankondigingen waren op de conferentie. Net zoals vorig jaar waren ook artificial intelligence (AI) en machine learning (ML) nadrukkelijk aanwezig in die lanceringen. En opmerkelijk weer: AWS is niet vies van investeringen in hardware. Om de AI- en ML-stack te optimaliseren wil het weldra de AWS Inferentia chip introduceren, een specifiek voor high-performance machine learning ontwikkelde chip als alternatief voor GPU’s. En om ontwikkelaars aan te sporen AI- en ML-toepassingen op het AWS-platform te schrijven, heeft het zijn ontwikkelsuite weer uitgebreid met nieuwe tools. Zo is er Amazon SageMaker Ground Truth voor het beter labelen van data voor trainingsdoeleinden. Of AWS RoboMaker, een tool om het ontwikkelen en beheren van robotics apps te vergemakkelijken. Een opmerkelijke stap, vinden we, is de lancering van Amazon Personalize, een service voor het geven van gepersonaliseerde aanbevelingen gebaseerd op ruim twintig jaar ervaring met machine learning op Amazon.com. Die ervaring wordt nu aan klanten aangeboden in een fully-managed service die gepersonaliseerde aanbevelingsmodellen op maat kan bouwen en implementeren voor zo goed als elk domein – voor directe en gepersonaliseerde marketingdoeleinden via e-mail of andere kanalen, net zoals Amazon dat altijd zelf gedaan heeft. Geeft Amazon hiermee een troefkaart uit handen?

Marktplaats

Ook gebaseerd op eigen ervaring is Amazon Forecast, bedoeld om klanten bij te staan bij het voorspellen van tendensen in supply chain, inventarisplanning en eindvraag met behulp van predictive analytics. De service houdt daarbij niet alleen rekening met beschikbare data maar ook met variabelen zoals pakweg het weer. Volgens Amazon kan daarmee de nauwkeurigheid van de voorspellingen tot wel 50 procent verbeterd worden. Om ontwikkelaars bij te staan lanceert AWS ook de AWS Marketplace for Machine Learning, waar algoritmen en modellen van derden voor het SageMaker platform ter beschikking gesteld zullen worden – momenteel al meer dan 150 en dat aantal groeit snel. AWS gaat zelfs nog een stap verder en stelt zijn trainingscursussen voor AI en ML, die het intern gebruikt voor zijn personeel, nu gratis ter beschikking van iedereen.

Dat Amazon niet blind is voor de realiteit, bewijst de lancering van Amazon FSx for Windows File Server, een native Win-dows filesysteem dat het mogelijk maakt probleemloos Windowstoepasssingen die file storage nodig hebben, naar AWS over te brengen. Een noodzakelijke stap, want het risico bestaat dat cloud computingkandidaten met Windows anders naar Microsoft Azure zouden migreren. En perfect in de AWS-traditie: geen upfront investeringen, lock-in contracten of bijkomende kosten, u betaalt enkel voor wat u nodig hebt en verbruikt.

Amazon Web Services gaat on-premise

In pole positie

Vorig jaar lanceerde AWS op zijn re:Invent-conferentie AWS DeepLens, een camera met ingebouwde AI-capaciteiten zoals optical character recognition en herkenning van beelden en voorwerpen, bedoeld om ontwikkelaars vertrouwd te maken met computer vision. Een beetje een buitenbeentje in de aankondigingen, en ook dit jaar sprong er weer eentje uit: AWS DeepRacer, een racewagen op schaal 1/18 die de weg moet openen naar reinforcement learning, een ML-techniek die u in staat stelt snel complexe gedragingen te leren analyseren. Net zoals bij DeepLens gaat het hier om een camera, processor, software en de nodige hardware. Plus: AWS heeft er nog de AWS DeepRacer League rond gebouwd, een heuse competitie waar ontwikkelaars niet alleen hun kennis van reinforcement learning kunnen verdiepen maar ook nog prijzen winnen!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content