Vier op tien it-bedrijven zegt ook in 2010 nog bij Windows XP te blijven zweren. Opmerkelijk toch voor een besturingssysteem dat al 10 jaar oud is.

Op de vraag of Windows Vista het standaardplatform is in het bedrijf, antwoordde 13 procent van de ondervraagden bevestigend. “Dat resultaat ligt min of meer in lijn met wat wij zien bij onze klanten. Ongeveer een kwart van de BeLux-bedrijven heeft gemigreerd naar Windows Vista of is met een migratie bezig”, zegt Jurgen Van Duvel, de Windows-verantwoordelijke bij Microsoft België. Het leeuwendeel van de klanten (60 à 65 %) heeft volgens Microsoft een Windows XP omgeving, maar er is ook nog een handvol Windows 2000 gebruikers.

Maar op de vraag of in 2010 overgestapt wordt naar het nieuwe besturingssysteem Windows 7, antwoordt een indrukwekkende 40 procent dat zijn of haar bedrijf ook dan nog met Windows XP zal blijven werken. Dat doet toch wel de wenkbrauwen fronsen…”We zijn zeer gelukkig met de tevredenheid van onze klanten over Windows XP en we zien dit ook in het hele netbook-fenomeen, maar we willen hen er toch ook bewust van maken dat Windows XP sinds 14 april in de tweede fase van zijn ondersteuning is gegaan”, zegt Jurgen Van Duvel. Concreet wil dit zeggen dat er alleen nog beveiligingslekken gedicht worden in Windows XP en dat nog tot 8 april 2014. Windows XP is op de markt gebracht in oktober 2001. Fundamenteel is het dus een besturingssysteem van tien jaar oud. Voor Windows 2000 wordt alle ondersteuning overigens gestopt op 13 juli 2010.

Wachten?

Amper 6 procent van de ondervraagden zegt dat dit jaar een migratie naar Windows Vista op het menu staat. En met het aanstormend Windows 7 lijkt de verleiding om Windows Vista over te slaan wel erg groot. “Ons advies blijft om Windows Vista niet te skippen”, zegt Jurgen Van Duvel. “Windows 7 bouwt verder op Vista dat veel fundamentele en ingrijpende veranderingen brengt. Alle voorbereidingen voor een Windows 7 roll-out kunnen ook gedaan worden via een Win-dows Vista omgeving, want de tools en de nodige kennis zijn van dezelfde aard. Een typische roll-out voor grote klanten heeft ongeveer 12 tot 18 maanden doorlooptijd. Een factor die vooral met betrekking tot de ondersteuning van Windows XP een cruciale factor kan worden”, aldus nog de Belgische Windows-verantwoordelijke. Overigens vertonen de resultaten van onze enquête grote parallellen met een onderzoek van het Amerikaanse Dimensional Research. Volgens die peiling onder 1.100 it-professionals wil maar liefst 83 procent van de Amerikaanse ondernemingen Windows 7 links laten liggen in het eerste jaar van de release. 42 procent zegt daar wel van plan te zijn om Windows 7 in het tweede jaar uit te rollen. Algemeen is de verwachting bij heel wat analisten en onderzoeksbureau’s nog steeds dat Windows 7 een snellere start zal kennen dan Vista. De overwegend positieve reacties op de eerste testversies van Win-dows 7 zijn daar ook een goede indicatie voor.

tekst: Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content