Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Met zijn geoptimaliseerde opslagtechnologie maakt het Belgische Amplidata het mogelijk om zeer grote hoeveelheden gegevens op te slaan met een betrouwbaarheid van maar liefst 15-9, zonder toevlucht te moeten nemen tot raid. Met snelheden die bewezen werden door een onafhankelijke benchmark én een nieuwe referentie, namelijk McCloud.

Sinds zijn oprichting in 2008 in Lochristi (Gent) heeft Amplidata zich gespecialiseerd in ‘object storage’ voor zeer grote volumes ongestructureerde data. Dankzij zijn gepatenteerde technologie AmpliStor biedt het bedrijf een opslagplatform met zeer hoge opslagcapaciteit en verregaande schaalbaarheid, met een gegarandeerde betrouwbaarheid van maar liefst 15-9 dankzij hun in-house software BitSpread. Dit is een erasure coding technologie of uitwiscodering. Zonder in details te treden gaat het om een methode die de gegevens en de pariteit verdeelt over vele nodes voor opslag in grid en die de impact van het verlies van een node of schijf beperkt. Klanten kunnen daarom de beschikbaarheid van de gegevens configureren in functie van hun behoeften en voorzien in verschillende policies op eenzelfde opslagplatform. De data recovery blijkt trouwens aanzienlijk sneller te verlopen dan met een raid-systeem. Bovendien is de overhead beperkt tot amper 43 % (1,4 PB raw voor 1 PB opslag). “Met BitSpread hoeft men geen beroep te doen op raid 5 en 6, die onmogelijk gebruikt kunnen worden voor zeer grote hoeveelheden data, en moeten er zelfs geen 3 kopieën op schijf opgeslagen worden, wat duur is, of op tapes, wat langzaam gaat. Daarnaast is onze namespace op petabyte-niveau”, legt Wim De Wispelaere, cto en medeoprichter van Amplidata, uit.

Altijd meer

Enkele weken geleden bracht Amplidata zijn nieuwe opslagplatform AS36 op de markt, met 12 high-density schijven in een 1U box en uitgerust met een nieuwe Xeon E3-1220LV2 processor van Intel (met 40 % beter debiet, terwijl het energieverbruik daalt met 3 tot 6 W per TB) en versie 3.0 van de software AmpliStor (die individuele objecten van maar liefst 16 TB ondersteunt en de overhead met 10 % doet dalen en nog sneller is qua data recovery time). Zo passen er voortaan 12 sata ‘green’-eenheden van 3 TB in een box (in plaats van 10 vroeger) voor een totale capaciteit van 36 TB, naast 8 GB ecc-geheugen, een cachegeheugen van 240 GB in ssd en 2 ethernetverbindingen van 1 Gbit/s. Bovendien zijn deze technologische verbeteringen geïntegreerd in de opslagoplossingen StorNext van Quantum, en oem van Amplidata.

Om aan de hand van cijfers de voordelen van zijn platform aan te tonen, vroeg Amplidata onlangs aan Howard Marks, analist bij DeepStorage.net, om een onafhankelijke test uit te voeren op zijn platform AmpliStor AS36, gebaseerd op Xeon-processors en sata-schijven van 3 TB. De configuratie bestond uit 24 storage nodes en 3 controllers, elk uitgerust met een dubbele Intel processor E5-2650, 64 GB RAM en een dubbele ethernetinterface van 10 Gb/s. Tijdens de test, zelfs met een controller, bereikt het debiet 950 GB/s over een brede waaier objectgroottes wanneer meerdere datastromen parallel werkten. Bovendien werden de prestaties bijna lineair verbeterd totdat de verzadiging van het netwerk bereikt was, dat de controllers en storage nodes met elkaar verbindt. Met een systeem dat aan 85 % van zijn capaciteit werkt, werd het debiet trouwens gehandhaafd, terwijl de schrijfsnelheid van nieuwe gegevens 95 % bedroeg; dit is even snel als bij het opstarten van het systeem.

En zelfs met een voor 85 % gevuld systeem dat zich in de herstelfase bevindt nadat meer dan 20 % van de opslag werd stopgezet, bleven de prestaties 90 % bedragen. “De erasure coding technologie BitSpread maakt het mogelijk om data te blijven lezen, zelfs bij een volledige uitval van 4 nodes, terwijl de prestaties beter zijn dan die van object storage platformen die gebruik maken van objectreplicatie voor de bescherming van de gegevens”, aldus Howard Marks.

“Deze test is belangrijk voor ons, zowel op het vlak van marketing als om klanten te overtuigen”, voegt Tom Leyden, directeur alliances en marketing, daar aan toe. Voor de opslag van zeer grote objecten vormt het debiet een belangrijk criterium, meer dan zuivere i/o. Daarbij mogen we de scalability niet vergeten.”

Referenties

Tom Leyden betreurt het – uiteraard – dat hij geen namen van prestigieuze referenties mag noemen, kwestie van vertrouwelijkheid, behalve dan Jazz Montreux – de vennootschap zou 75 PB geïnstalleerd hebben op een duizendtal sites. Toch kan hij zeggen dat een nieuwe klant uit de Benelux onlangs nog een AmpliStor-infrastructuur installeerde in zijn drie synchroon verbonden datacenters. De klant in kwestie is McCloud, leverancier van back-upoplossingen in de cloud, die onlangs nog AS20-nodes installeerde voor een capaciteit van ongeveer 1 PB. Het bedrijf had te kampen met een plots stijgende vraag naar opslag van ongestructureerde bestanden (video’s, afbeeldingen, documenten) en de noodzaak om service levels te garanderen ondanks deze capaciteitstoename. Net in die periode werd het it-team overspoeld door taken in verband met infra-structuurbeheer en datamigratie. “Het vermogen van de AmpliStor-oplossing om mee te evolueren is van groot belang voor onze business en voor onze klanten. Dankzij AmpliStor kunnen we beginnen met een systeem dat beantwoordt aan onze huidige behoeften en kunnen we doorgroeien in functie van het succes van onze service, want de scaling gebeurt door gewoon nodes toe te voegen aan het systeem. En gegevens kunnen worden hersteld, zelfs als een volledig datacenter uitvalt”, zegt Ron Kooi, oprichter van McCloud. “We waren onder de indruk van de ondersteuning die Amplidata bood. Onze teams houden zich praktisch niet meer bezig met beheer en kunnen zich dus toeleggen op de ondersteuning van onze klanten.”

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content