AR-mentor garandeert opleidingsniveau

Robrecht Coucke, IT business partnership manager bij Bekaert: "AR prikkelt de interesse en draagt zo ook bij aan de motivatie en de retentie van medewerkers."

Een AR-toepassing laat de ingenieurs van Bekaert toe om wijzigingen aan productielijnen van op afstand te bestuderen. Via AR krijgen operatoren van het bedrijf tijdens een opleidingstraject ondersteuning van een virtuele mentor.

Algemeen gesproken staat het gebruik van AR-toepassingen nog in zijn kinderschoenen. Toch zijn er bedrijven die er al volop mee experimenteren. Een AR-toepassing die delaware ontwikkelde voor Bekaert, bijvoorbeeld, laat toe om makkelijker ingrepen te plannen op productiesites. Vroeger moest er een team ingenieurs ter plaatse afstappen om te bekijken of het mogelijk was een bepaalde productielijn uit te breiden of te verplaatsen. De AR-toepassing laat toe die wijzigingen van op afstand te simuleren en meteen hun impact in kaart te brengen.

Aantrekkingspool

Intussen werkte Bekaert samen met delaware ook een AR-oplossing uit voor de training van medewerkers. “Bij opleiding van op afstand schakel je in de eerste plaats al de tijd en kosten voor verplaatsingen uit”, zegt Robrecht Coucke, IT Business Partnership Manager bij Bekaert. “Veel belangrijker is echter dat AR de opleiding een stuk efficiënter, aangenamer en doeltreffender maakt.” Heel wat opleidingstrajecten van operatoren uit de productieafdelingen van het bedrijf steunen op de fysieke aanwezigheid van een mentor of begeleider. “En uiteraard blijft het een grote investering om bij iedere opleiding fysiek een trainer te voorzien.”

Het digitale karakter van de geboden opleiding vormt echt een extra aantrekkingspool

AR biedt op dat moment een oplossing met alleen maar voordelen. “Alle deelnemers krijgen dezelfde training, met dezelfde ondersteuning. Op die manier is de kwaliteit van de geboden opleiding gewaarborgd.” Tegelijk is het een aanpak die jongeren vandaag sterk aanspreekt, met name door het interactieve karakter van zo’n AR-toepassing. “Dat element is niet te onderschatten in het kader van de motivatie en de retentie van medewerkers. Het digitale karakter van de geboden opleiding vormt op dat moment echt een extra aantrekkingspool.”

AR-veiligheidsbril

Bij het gebruik van nieuwe technologie zijn de verwachtingen vaak erg gespannen. “Dat is bij AR uiteraard niet anders”, zegt Robrecht Coucke, “maar sommige praktische aspecten van een toepassing leer je nu eenmaal pas kennen wanneer je er concreet mee aan de slag gaat.” Dat blijkt onder meer wanneer Bekaert het gebruik van smart glasses met de veiligheidsvoorschriften van zijn productieomgeving moest zien te verzoenen. “Dat merk je uiteraard maar wanneer je begint te experimenteren. Wie een HoloLens op heeft, bijvoorbeeld, beperkt daarmee zijn gezichtsveld.”

Dat kan bijzonder gevaarlijk zijn in een fabriekshal waar automatische en andere voertuigen de dienst uitmaken. “Uiteraard zijn ook de leveranciers van smart glasses zich daarvan bewust. Het is een kwestie van tijd voor er alternatieve oplossingen op de markt verschijnen.” In het ideale geval zal dat een slimme bril zijn die de operator niet alleen een voldoende breed gezichtsveld biedt, maar die tegelijk ook dienst kan doen als de verplichte, gecertificeerde veiligheidsbril van de medewerker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content