Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis in Aalst heeft de 7 operatiezalen volledig gedigitaliseerd. De keuze viel op Prodata Systems.

De digitalisering zet zich overal in onze maatschappij door. Ja, zelfs tot in de operatiezalen van ziekenhuizen. In 2011 besliste ook het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis in Aalst om de zeven operatiezalen helemaal te digitaliseren: een ‘operatie’ die pas afgerond werd, en waarvoor het ASZ voor Prodata opteerde. “Hun ProVISION-product dat gebouwd is rond technologie van Barco, leek ons het meest toekomstgericht en ideaal om aan onze noden tegemoet te komen”, vertelt Eric Slabbinck, ict manager van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis in Aalst. Sinds de campus in Aalst in 1989 de deuren opende, waren de operatiekwartieren nog niet vernieuwd. Met het project is geen echte kostenbesparing gemoeid, “maar we verkleinen hiermee wél het risico voor patiënten en zorgen er voor dat onze chirurgen, assistenten en het verplegend personeel efficiënter kunnen werken”, aldus Slabbinck.

Elke beeldbron wordt nu in real time doorgestuurd naar medische schermen in hoge definitie. Voor het capteren van die beelden en het doorsturen van de nodige info, wordt gebruik gemaakt van Barco-technologie. Prodata Systems tekende voor de installatie van de eigen ontwikkelde oplossing ProVISION die voor gebruiksvriendelijke bediening moet zorgen. Artsen kunnen nu al hun beeldmateriaal in de zaal via een medisch gecertificeerd touchscreen versturen naar de verschillende andere medische schermen in de zaal, zodat ook de assistenten en het verplegend personeel de operatie beter kunnen meevolgen. “Dit verhoogt de efficiëntie en laat toe om ingrepen sneller af te ronden”, aldus Slabbinck.

Prodata haalde het van vier concurrenten waaronder Olympus en het gespecialiseerde Dräger. “Dat we merkonafhankelijk werken en dus toelaten om alle medische toestellen aan te sluiten, is een van de sterke punten van onze oplossing”, zegt Ann De Pauw, business development manager healthcare bij Prodata.

KOPPELINGEN

Het routeren van de videosignalen verloopt over een aparte, snelle glasvezelverbinding. “Die is gescheiden van ons ander netwerk, en wordt dus enkel door de operatiekwartieren gebruikt”, aldus Slabbinck. Je kan je immers niet de minste vertraging of storing in de beelden veroorloven. “Met zo’n glasvezelnetwerk zijn we ook klaar voor de toekomst met eventuele 3D-beelden of 4K (vier keer zo scherp beeld als het huidige high definition, ook weleens ‘ultra hd’ genoemd, nvdr)”, zegt de ict manager van het ASZ.

Ondertussen wordt er wel nog werk gemaakt van extra koppelingen, bijvoorbeeld naar het elektronische patiëntendossier Infohos. “Maar het is de bedoeling om later ook ons ‘picture archiving & communication system’ (pacs), zeg maar ons digitaal archief van foto’s, te koppelen aan het platform in de operatiezalen. Later kunnen ook extra afdelingen zoals cardiologie geïntegreerd worden”, aldus nog Slabbinck.

Prodata tekende onlangs overigens ook ziekenhuizen in Oudenaarde, Brugge (Sint-Jan) en Gent (Maria Middelares). “Sinds we drie jaar geleden van start gingen met onze medische tak, staat die nu al voor 25 procent van de totale omzet van Prodata in België”, zegt Bart Carbonez, algemeen directeur Prodata Systems.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content