AWS wil de huisleverancier van de overheid worden

© Getty Images/iStockphoto

Als u het aan AWS vraagt, is de publieke sector – overheden, NGO’s en onderwijs – stilletjesaan overstag aan het gaan met cloud computing. Voor het bedrijf, nu al de grootste cloudprovider, is het een mogelijk enorme groeimarkt. Dat werd ook duidelijk op de AWS Public Sector Summit in Brussel.

“Ik ben sinds 2010 bezig, en toen hadden we geen klanten in de publieke sector. Mensen hadden geen idee hoe ze dat gingen gebruiken”, zegt Teresa Carlson, vp Worldwide Public Sector voor Amazon Web Services. “Ondertussen leveren we aan tienduizenden public sector organisaties in 170 landen.”

In 2017, met de Talinn Verklaring, heeft de Europese Commissie alvast besloten om ‘e-government’ te promoten, en zo een prioriteit te leggen op het voorzien van digitale diensten aan EU-burgers. “Het is een manier om de drempels voor innovatie te verminderen, ” zegt Teresa Carlson nog. “Het laat klanten toe om te experimenteren, zodat ze oplossingen kunnen bouwen die voor hen werken.”

Sneller innoveren

“Digitale transformatie is voor ons belangrijk, waarom? Die cloud op zich doet er niet zo toe, maar het is wel belangrijk dat we ons doel als publieke administratie vervullen”, zegt Mario Campolargo, deputy director general van de Europese Commissie over diens ‘cloud first’ policy. “We moeten snel kunnen schakelen en leveren, op verschillende platformen en kanalen. Met cloud kunnen we innoveren en nieuwe diensten aan burgers leveren, en waar nodig opschalen.”

Het zijn de ondertussen bekende argumenten rond cloud, maar bij zoveel speeches over innovatie en snel schakelen stellen we ons wel de vraag of deze projecten ook echt zo innovatief kunnen blijven. Overheden, of dat nu om regionale of internationale gaat, gebruiken meestal publieke aanbestedingen die best lang kunnen aanslepen. Kunnen ze dan nog wel de nieuwste technologie implementeren, gezien de snelheid waaraan die verandert? “Dat is een conversatie die ik vaak heb”, zegt Christian Zahorski-Philippe, head of Sales, Pan EU voor de publieke sector bij Amazon Web Services. “Overheden zien start-ups en grote bedrijven die snel kunnen innoveren, en voor hen is dat vaak frustrerend. Zij willen ook talent aantrekken en hun burgers nieuwe technologie aanbieden. Hoe behandel je dan die publieke aanbesteding?” Hij geeft het voorbeeld van de cloudinfrastructuur van de EU, waarvoor de eerste aanbesteding vier jaar geleden werd gelanceerd. “Ze hebben een dynamisch procurement systeem”, zegt hij. “Dat houdt zich aan de regels van de openbare aanbesteding, maar het laat wel toe dat er later kleinere bedrijven en innovaties aan worden toegevoegd bij nieuwe iteraties. Ze proberen het aanbestedingsproces te verzoenen met de mogelijkheid om toch innovatie bij te voegen. Zo kunnen technologieën die misschien nog niet bestonden toen de eerste aanbesteding werd uitgeschreven, toch worden geïmplementeerd. Dat is interessant, want hoe regel je daar de prijzen, bijvoorbeeld, maar het is dus mogelijk om te doen.”

Compliance

AWS zegt graag dat de infrastructuur die zij leveren, beter is dan wat overheden of bedrijven zelf kunnen doen. “Security is onze belangrijkste job”, vertelt Max Peterson, vp International Sales voor AWS Worldwide Public Sector. “Beveiliging en vertrouwen gaan hand in hand. We werken dan ook samen met nationale en internationale overheidsinstanties om accreditatie en certificering te krijgen. We zorgen dat onze infrastructuur veilig is.”

Een en ander heeft, zo zegt hij tegen Data News, met vertrouwen te maken. “We zijn begonnen in e-commerce”, vertelt hij. “Als mensen dan niet vertrouwen op de security van je platform, dan zou je zakenmodel niet werken. Met onze clouddiensten zijn we daar ook al van bij het begin mee bezig. We hebben onder meer audits door derde partijen, en we werken rond compliance, we proberen de beveiliging ook in de tools zelf in te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan access management, het is vrij makkelijk om vanuit AWS de toegang tot databanken en gegevens te verdelen, zodat alleen de medewerkers die bijvoorbeeld een databank nodig hebben voor hun werk, ook aan die gegevens kunnen.”

En omdat alles een API is, kan u bovendien logbestanden bijhouden, gaat Peterson verder. “De meeste on-prem faciliteiten hebben dat niet. Bij AWS moet je gewoon Cloud Trails opzetten. We proberen beveiliging zo makkelijk te maken dat je maar een vakje moet aanvinken. Je kan zo met een knop logging aanzetten, en met een ander knop alles laten encrypteren. We focussen dus obsessief op security om te zorgen dat onze klanten vertrouwen kunnen hebben in cloud en in diensten op onze cloud.”

Data governance

Bij die focus op beveiliging hoort ook data governance, zegt Peterson. “We zijn blij dat er nu, sinds begin dit jaar, een cloud policy is in de EU”, vertelt hij. “Die komt er misschien wat later dan in andere regio’s, maar het belangrijkste is dat ze er is.” AWS zetelt in een groot aantal branche-organisaties en probeert op die manier ook overheden te adviseren. “We hebben de Europese Commissie geadviseerd rond bijvoorbeeld de single digital market, om te zorgen dat er geen barrières op data komen, dat gegevens vrij door de regio stromen. We zagen dat als een trend, dat bepaalde landen een eigen databeheersysteem begonnen te ontwikkelen, en dat zou een rem kunnen zijn op economische groei. Maar we helpen dus ook bij data governance policies. We raden onze aan dat klanten, waar hun data ook zit, aan om gebruik te maken van encryptie, van sterke authenticatie en toegangscontroles.” Niet meteen de positie die we gewend zijn van grote techgiganten. “We zijn in die zin wel anders dan commerciële diensten zoals bijvoorbeeld sociale media”, geeft Peterson toe, “omdat de data niet aan ons behoort. In de contracten met onze klanten staat ‘uw data is van u’, dus we helpen hen wel ermee om die te beschermen.”

Iedereen kan een klant zijn

Werken met overheden ligt voor veel techbedrijven wat gevoelig. Herinner u het protest van Google-werknemers tegen dient samenwerkingsproject met het Pentagon, het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Ook uit de procedure voor een nieuwe IT-contract met het Pentagon, genaamd JEDI, heeft Google zich ondertussen teruggetrokken. Amazon is een van de grote kanshebbers voor dat contract. Het bedrijf sluit dan ook nooit op voorhand samenwerkingen uit, ongeacht de partij, zegt Peterson. “Naar onze mening is er te veel goeds dat je kan verwezenlijken, en dat soort publiek goed is onze belangrijkste prioriteit”, zegt hij. “Maar het is wel zo dat er altijd mensen zullen zijn die technologie op een ongeëigende manier gebruiken. Daarom hebben we in onze Terms of Service specifiek het onrechtmatig gebruik van onze diensten verboden. En als we het tegenkomen, dan gaan we die diensten afsluiten. We werken ook met overheden en industrieën om te proberen kennis over juist gebruik van die technologie te verbeteren, maar het algemeen welzijn is hier zo belangrijk.” Hij geeft het voorbeeld van OpenStreetMap, een openbron wereldkaart die onder meer gebruikt wordt om vluchtelingenkampen in kaart te brengen. “Er zijn zoveel manieren waarop mensen de technologie juist kunnen inzetten, dat we niets op voorhand willen uitsluiten”, aldus Peterson.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content