Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Babelway uit Louvain-la-Neuve, gespecialiseerd in automatisering van de datatransfer tussen bedrijven, vertrouwde meteen op de cloud en begint daar nu de vruchten van te plukken.

Sinds zijn oprichting in 2007 rekent Babelway op de SaaS-aanpak en op de cloud voor zijn oplossing voor automatisering van de datatransfer tussen handelspartners. “Het grote voordeel is dat je geen software moet installeren en tegelijk de controle over je data behoudt dankzij een webinterface”, stelt general manager François Van Uffelen. Hij herinnert er graag aan dat je vroeger ofwel een pakket (genre BizzTalk) moest kopen en installeren, ofwel moest intekenen op een hub (zoals die van Certipost).

In de praktijk bestaat de Babelway-architectuur uit twee componenten. Enerzijds is er een selfservicetoegang via een toepassing en een specifieke webinterface voor berichtenbeheer die het simpel houdt en waarmee men de communicatiekanalen op afstand kan afstellen. Anderzijds levert Babelway de motor voor een berichtendienst die instaat voor het berichtenbeheer en die gekoppeld is aan gateways en aan transformatiemodules. Om een optimale beschikbaarheid en betrouwbaarheid te garanderen, zijn beide componenten zowel gehost in de ‘Amazon Web Services’-cloud als in de Combell-infrastructuur, met automatische balancing en rerouting van de belasting.

Perspectieven

Babelway kan nu al bogen op referenties zoals Delhaize, Carrefour en eBay, maar blijft druk bezig: de catalogus verrijken met nieuwe formaten (zoals Odette of OFPT), klanten de kans geven hun eigen standaarden te integreren (die dan weer worden gedeeld met de community), partnerships verruimen, de uitrol van zijn platform vergemakkelijken en nieuwe clouds toevoegen. Het bedrijf denkt overigens ook aan geografische expansie, “al zal hiervoor een kapitaalsverhoging nodig zijn”.

“Gartner raamt de markt waarop wij actief zijn, op 3 miljard dollar, met een groei van 8% per jaar”, stelt François Van Uffelen die overigens openingen ziet naar andere sectoren zoals banken, logistiek en e-government. Maar Van Uffelen blijft er wel nuchter bij en hoopt op een gestage groei van Babelway met een financieel evenwicht in 2010. “We bewegen ons op een bijzonder veelbelovende markt en onze oplossing past perfect in de huidige cloudtrend.” Twee klippen moeten eerst nog worden omzeild. Ten eerste, het securityprobleem al is de cloudredundantie die Babelway biedt, een serieuze stap in de goede richting. Voorts moet ernstig worden nagedacht over de overlevingskansen van het jonge bedrijf dat toch de nodige garanties moeten kunnen bieden voor oplossingen op lange termijn.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content