Om de logistiek van verse gist te optimaliseren, steunt Algist Bruggeman op moderne technologie. De combinatie van erp en magazijnautomatisering zorgt ervoor dat de klant optimaal kan genieten van de beperkte houdbaarheid van het product.

Algist Bruggeman heeft een lange traditie in de regio Gent. Het bedrijf ontstond eind negentiende eeuw. In 1941 nam Algist Bruggeman zijn intrek in een modernistisch fabrieksgebouw langs het kanaal Gent-Terneuzen in Langerbrugge. Oorspronkelijk was oprichter Pieter Bruggeman actief als alcoholdistilleerder. Vanaf 1949 kwam daar de productie van bakkersgist bij. Vandaar trouwens de naam van het bedrijf: Algist verwijst naar alcohol en gist. Sinds 1988 behoort Algist Bruggeman tot de Franse groep Lesaffre. Sinds die tijd concentreert het bedrijf zich uitsluitend op de productie van gist. De gistfabriek in Langerbrugge telt 180 medewerkers en produceert jaarlijks 70.000 ton gist, goed voor een omzet van 62 miljoen euro. Algist Bruggeman produceert zowel verse, vloeibare als droge gist. Vanuit Langerbrugge vertrekt de gist in diverse verpakkingen – van pakjes van een halve kilogram tot containers van een ton – naar klanten over de hele wereld. De Benelux, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn de belangrijkste afgebieden.

De productie van gist vraagt een bijzondere omgeving. Gist is een levend product, een eencellig micro-organisme dat groeit via de vermenigvuldiging van gistcellen, met melasse en zuurstof als voedingsstoffen. Melasse is een bijproduct dat ontstaat bij de productie van suiker uit suikerriet en suikerbieten. Bij Algist Bruggeman zijn alle verdere activiteiten terug te voeren tot de productie van vloeibare gist, die het bedrijf centraal opslaat in grote tanks. Vandaar zorgen pomp-installaties ervoor dat de vloeibare gist bij de andere afdelingen terechtkomt, onder meer voor de productie van verse gist. De ondersteuning van de productie en de logistiek van de verse gist is vrij complex. Algist Bruggeman rekent daarbij op Lisa, het erp-pakket van het Vlaamse softwarehuis CCE, ontwikkeld op basis van Progress-technologie. Een andere belangrijke toepassing voor Algist Bruggeman is het was-pakket (warehouse automation system) Penta (Pilotage d’Entrepôts Automatisés) dat het automatisch magazijn aanstuurt en de voorraadbewegingen opvolgt. Penta is een ontwikkeling van Ingrif, dat tot de Franse integrator Groupe Richard Flamée behoort.

Nieuwe erp-versie

“Verse gist is een product met een beperkte houdbaarheid”, vertelt Dominiek Roets, productieleider bij de afdeling verse gist van Algist Bruggeman. “Na productie hebben de meeste soorten verse gist een houdbaarheid van achtentwintig dagen. Wij garanderen een houdbaarheid van tweeëntwintig dagen op het moment dat we de gist leveren bij de klant.” Concreet houdt dat in dat Algist Bruggeman de verse gist zo efficiënt mogelijk moet verpakken, opslaan en uitleveren. “Die korte houdbaarheid zorgt voor een vrij nerveuze planning”, zegt Dominiek Roets. “Gelukkig hebben we een constant bestelniveau. Dat maakt de forecasting van de productie tamelijk makkelijk.”

Eerder dit jaar nam het bedrijf de nieuwe versie van het erp-pakket Lisa in gebruik. “De capaciteitsplanning maken we nog gewoon in Excel op, maar alle werkorders bevinden zich vandaag wel in het erp-systeem.” De voorman van de productieploeg ontvangt de werkorders uit het erp-systeem op papier. Tegelijk stuurt het systeem de orders ook door naar de printers van de inpakafdeling – die onmiddellijk het juiste verpakkingsmateriaal kunnen beginnen printen – en naar het automatisch magazijn. In dat gekoelde magazijn werken twee robots. Penta duidt aan waar ze de binnenkomende pallets moeten neerzetten. De robots halen daarnaast ook pallets uit het magazijn, in functie van de planning van de levering aan klanten. Vanaf het einde van de productiecyclus tot aan de loskade is er geen enkele manuele tussenkomst meer.

Insourcing van opslag

Het automatisch magazijn kwam er nadat Algist Bruggeman besliste de tussentijdse opslag van verse gist opnieuw te insourcen. “Vroeger ging de gist vanuit de fabriek onmiddellijk naar een logistieke dienstverlener. Toen we in 2003 een nieuwe inpakzaal bouwden, was het een logische beslissing om ook een eigen oplossing te voorzien voor de tijdelijke opslag van verse gist. Omdat we de tussenstap bij de logistieke dienstverlener zo uitsluiten, kunnen we een dag eerder leveren aan de klant.” De transportplanning vindt in Lisa plaats, waarna het pakket die informatie doorgeeft aan Penta, dat op zijn beurt de robots de gewenste pallets uit het magazijn laat ophalen. Penta houdt alle gegevens over de voorraadbewegingen bij, en koppelt die terug naar Lisa. Binnen het erp-pakket vindt de verdere afhandeling van de bestelling plaats, met facturatie en zo meer. Op termijn moet het systeem daarbij ook een kant-en-klare CMR-vrachtbrief afleveren, met alle nodige informatie, zoals het lotnummer van de gist en de houdbaarheidsdatum.

Voor de it-ondersteuning van de activiteiten in de gistfabriek rekent Algist Bruggeman op externe partners. “De aankoop van Penta vond samen met de uitbouw van het nieuwe magazijn plaats. Upgrades en onderhoud gebeuren door Ingrif, dat via vpn toegang heeft tot de server.” Voor het onderhoud van de robots in het magazijn is het Nederlandse bedrijf ULS verantwoordelijk. Ook hier is controle vanop afstand mogelijk. Het bedrijf raadpleegt via vpn onder meer de storingslijsten van de robots. De implementatie en het onderhoud van het erp-pakket Lisa heeft Algist Bruggeman volledig uitbesteed aan CCE. Dat bedrijf heeft bij Algist Bruggeman fulltime minstens één medewerker op de site.

Dries Van Damme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content