Het beheren van een heel netwerk vol pc’s en servers is geen sinecure, dat weten we allemaal. Beheersoftware kost veel tijd en dus geld. Kace claimt dat beheerders de werking van zijn KBox beheerappliances in minder dan een uurtje of twee onder de knie hebben. U kunt er toch uw netwerk volledig mee beheren.

Er bestaat natuurlijk heel wat software om u de taak van systeem- en netwerkbeheer gemakkelijker te maken. Het kost vaak uren om die te installeren en nog meer tijd om die behoorlijk te leren gebruiken en – heel belangrijk! – te doen renderen. Kace is een Amerikaans bedrijf dat inspeelt op de behoefte van groeiende bedrijven om hun eveneens groeiende it-infrastructuur onder controle te houden. Overwerkte beheerders zijn vast wel te vinden voor een oplossing die snel in gebruik te nemen en aan te leren is. Daartoe brengt Kace de KBox appliances op de markt. Die zijn verdeeld in twee grote groepen: de 1000-serie en de 2000-serie. De KBox 1000 is de eigenlijke beheerappliance waarmee u uw netwerk en de systemen daarin onderzoekt, bekijkt, bewaakt en beheert. Dat omvat zowel desktop- als serverbeheer, inclusief alle diensten en applicaties die op die systemen draaien. De KBox 2000 specialiseert zich in softwaredistributie. Het uitrollen van software, updates en patches, dat soort dingen. Ook het uitrollen van complete besturingssystemen met behulp van images is voorzien. Beide appliances kunt u trouwens ook in virtuele vorm krijgen, voor VMWare-omgevingen.

KBox 1000

De beheerappliance KBox 1000 is een zwarte doos voor alle beheerwerk. U bedient ze via een webinterface en die toont u een vrij overzichtelijke en gebruiksvriendelijke tabbladinterface met de meest voorkomende beheerrubrieken. Helemaal bovenaan vindt u het hoofdmenu: inventaris, activa, distributie, scripting, beveiliging, helpdesk, rapportage en instellingen. Het hoofdstuk ‘distributie’ in deze appliance houdt zich alleen bezig met de beheerde installatie van software op de pc’s in uw netwerk, bestandssynchronisatie en replicatie. Er zit ook een ‘Wake-on-LAN’-optie in, waarmee u elk geïnventariseerd netwerkstation op afstand kunt wekken, als het toestel natuurlijk deze functionaliteit ondersteunt. Zonder inventaris kan het ook, als u het mac- en ip-adres van het toestel kent. Het is dus zeker geen concurrentie voor wat de 2000-appliance doet. De inventarisering werkt het best met behulp van een software-agent die op elk systeem op afstand geïnstalleerd wordt. Met die agent kan een volledige hardware- en software-inventaris worden opgemaakt. Die slaat de appliance in een database op, en daartoe is er een RAID-5 harde-schijfsysteem ingebouwd. De vergaarde inventarisgegevens kunnen dan dienen om te bepalen of er bepaalde updates en patches ontbreken, of om te ontdekken of software die aanwezig zou moeten zijn, dat niet is. Naast Windows ondersteunt de KBox ook het inventariseren van Mac OS X op meerdere hardwareplatforms, Linux (Red Hat) en Sun Solaris.

Scripts

Na het opmaken van de inventaris kunt u scripts klaarmaken om de toestellen in uw netwerk bij te werken tot de meest recente en gewenste staat van updates en patches. Ook kunt u op die manier applicaties uitrollen. Deze inventarisdata kan ook gedeeld worden met optionele activabeheersoftware die beschikbaar is voor de KBox 1000-serie van appliances. Onder de hoofdrubriek ‘scripting’ vindt u wizards die u helpen scripts te genereren voor het uitrollen van softwarepakketten. Die gegenereerde scripts verzorgen alleen basisinstallaties, maar u kunt ze wel bewerken om meer ingewikkelde opdrachten uit te voeren. U kunt netwerkstations indelen in groepen. Dat heet bij de KBox ‘labels’ (etiketten). De bedoeling is dat u zo’n etiket gebruikt bij uitrol- of andere opdrachten. Zo zou u kunnen opgeven dat updates voor de crm-software alleen naar de pc’s van de verkoopsafdeling moeten, terwijl kritieke beveiligingspatches voor Windows naar alle Windows-systemen gaan.

U merkt wel dat de nadruk nogal op desktopbeheer ligt. In feite kan de KBox-appliance patches alleen volledig automatiseren voor Windows. Voor andere besturingssystemen moet u ze manueel verzamelen en dan via scripts automatisch uitrollen.

Uitrollen

Wij probeerden de laatste versie van Mozilla Firefox ongezien (‘silent’) naar Windows XP desktop-pc’s en Windows 2003 servers uit te rollen. Dat lukte zonder enig probleem. De webinterface van Kace ondersteunt zowel IE als Firefox. Het stil uitrollen van software kan wel problematisch zijn als de software dat niet ondersteunt. Zo zijn er bepaalde patches van Microsoft die dat niet blijken te ondersteunen. Bij de KBox 1000 zijn er opties voorzien die configuratiebeheer, een helpdesk, kwetsbaarhedenscans en auditeerfuncties mogelijk maken.

KBox 2000

De serie 2000 van KBox dient voor het uitrollen van besturingssystemen, software en patches. Daartoe worden images en bestanden opgeslagen op de 2000-appliance en dan uitgerold. Het juiste model appliance kiest u in functie van het aantal gelijktijdige uitrolopdrachten dat u wil uitvoeren. Het kleinste model van de serie 2000 ondersteunt tot twintig gelijktijdige uitrolopdrachten, en het grotere model tot zestig omdat het meer opslag heeft en dus ook meer beeldkopieën kan bijhouden. Ook hier is de webinterface uitgevoerd met een hoofdmenu bovenaan en een tabbladinterface daaronder. Het hoofdmenu bevat de volgende rubrieken: home, bibliotheek, uitrollen, systemen, rapporten plus instellingen en onderhoud.

Conclusie

De KBox-appliances van Kace lijken ons zeer geschikt voor een snel en gebruikersvriendelijk desktopbeheer, maar komen toch aardig wat functionaliteit tekort voor het meer grootschalige werk. Wij denken dan ook dat deze appliances meer bedoeld zijn voor de kleinere kmo. Deze groep zullen ze zeker goede diensten kunnen bewijzen.

Johan Zwiekhorst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content