Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Het dagelijks beheer van de it-dienstverlener Orda-S combineren met het consultancybedrijf dat een jaar geleden werd opgericht: Jean Libbrecht gaat geen uitdagingen uit de weg. Zijn verleden helpt hem hier een serieus handje bij. “Ik heb alleen spijt dat ik niet eerder mijn eigen bedrijf heb opgericht”, vertrouwt hij ons toe.

Het visitekaartje van Jean Libbrecht laat er geen twijfel over bestaan: de man is niet vies van werk. “Ik heb trouwens niet alle vakantie opgenomen waar ik recht op had”, glimlacht hij. Maar hij is ook nieuwsgierig van aard, zeer gepassioneerd en een geboren communicator. Met zijn diploma van econoom op zak (dat hij later aanvulde met een post-master informaticabeheer) begon hij in oktober ’83 zijn carrière bij Intersys (nu ACV) als consultant, voordat hij als it-manager werd gedetacheerd bij Belgian Sky Shops gedurende 3 tot 4 jaar, en daarna werd aangenomen als directeur informatica. Al gauw vulde hij deze functie aan met die van verantwoordelijke voor de personeelsdienst, dan voor logistiek, nog later voor administratie (goed voor zowat 400 personen en een twintigtal winkels). “Op die manier ben ik uiterst polyvalent geworden, een allrounder, maar zeer bedreven in verschillende vakgebieden, en dat op een twintigtal jaar tijd”, legt hij uit.

Het was de tijd waarin Belgian Sky Shops besliste om zich op de lokale markt te ontwikkelen. Daarna volgde de overname van Planet Parfum, dan van Club en Di, telkens met een jaar ertussen. De aandeelhouder vroeg dan om de vennootschappen onder Distriplus te plaatsen. Als gevolg van de onderhandelingen tussen de aandeelhouders van C.N.P. en Ackermans & van Haaren, koos hij om de leiding te nemen over Distriplus – “waar alles moest worden ingevoerd, zoals informatica, organisatie en logistiek, drie gebieden waarvoor ik een passie heb en die me boeien”. 3 jaar lang stond hij in voor de ontplooiing van 3 erp’s tegelijk, en voor de bouw van een entrepot, dat een echt technologisch hoogstandje is geworden. En tegelijkertijd werd hij bestuurder van de bedrijvengroep van de groep Distriplus (maar liefst 27 mandaten).

ERP voor KMO’s

Maar de spanningen tussen de verschillende raden van bestuur en de eisen op het vlak van reporting zetten Jean Libbrecht ertoe aan om het bedrijf te verlaten en op zelfstandige basis te beginnen. Hij richtte dan in oktober 2009 zijn bedrijf op en vond al gauw een eerste klant, de vennootschap voor informaticadiensten Orda-S, die hem een beheeropdracht als algemeen directeur aanbood. “De aandeelhouder van Orda-S, de vennootschap Altair, heeft geen vaste duur voor dit contract bepaald. Maar hij heeft me bovendien gevraagd om een consultancyopdracht voor Altair zelf uit te voeren.”

Tegelijkertijd, en dankzij zijn contacten, kreeg Jean Libbrecht consultancycontracten voor e-commerce, logistiek, enz. toegekend, “Omdat ik nieuwsgierig van aard ben en door mijn opleiding economie en mijn uiteenlopende ervaring, kan ik mijn diensten aanbieden in vele domeinen.”

Met een voorliefde voor kmo’s en beheer in de ruime zin. En meer bepaald voor de invoering van beheersystemen zoals Navision (Dynamics NAV) en Axapta (Dynamics AX) van Microsoft, of business intelligence tools zoals QlikView van Qliktech.

“Er is een groot potentieel op het vlak van beheeroplossingen voor kmo’s”, vindt Libbrecht. Want kmo’s worden professioneler en ruilen Excelsheets in voor tools waarmee ze hun marges, hun voorraden, enz. kunnen kennen. Zeker omdat met ‘role based’ functies de Microsoft tools gemakkelijker geïnstalleerd kunnen worden, in het kader van projecten van 2 tot 6 maanden.” Ook al blijven de besluitvormingscycli relatief lang.

“In dit soort project is het belangrijk om te luisteren en de behoeften van de klant te begrijpen”, gaat Libbrecht voort, “en hem naar de gepaste oplossing te leiden, eventueel na wijziging van bepaalde werkprocessen. Want het beheersysteem moet geïnstalleerd worden zonder dat de werking van de kmo in gevaar komt.”

Toekomst

Jean Libbrecht zegt dat hij volledig tot bloei gekomen is. “Ik had 20 jaar geleden al moeten beginnen als zelfstandige”, betreurt hij met een glimlach. Maar hij blijft openstaan voor elke kans en zegt dat hij andere uitdagingen wil aangaan. Hij bouwt helemaal geen luchtkastelen, want hij is ervan overtuigd dat hij over grote troeven beschikt. “It is voor mij slechts een tool. Maar als je het over it hebt, heb je het onvermijdelijk ook over organisatie, logistiek en personeel. Met een flinke portie communicatie en coaching.” Iets wat vaak ontbreekt bij informatici. “Een informaticaopleiding maakt je momenteel niet noodzakelijk tot een goede informaticadirecteur”, besluit hij.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content