Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De Nederlandse distributeur en it-dienstenleverancier Infotheek bespeelt vandaag ook voluit de Belgische markt met zijn ‘voorlaatste modellen’- en ‘refurbished hardware’-concept.

De crisis van de voorbije jaren heeft Infotheek geen windeieren gelegd. Het Leidense bedrijf, dat sinds 1991 aan de weg timmert, groeit tegenwoordig als kool. Dat heeft alles te maken met het originele concept van de firma: enerzijds het opkopen en verkopen van de ‘op één na nieuwste’ modellen van bekende hardwaremerken (HP, Dell, IBM,…), anderzijds het opnieuw te koop stellen van afgeschreven en opnieuw opgesmukte (‘refurbished’) apparatuur, ‘Approved Selection’. “Met name in de wereld van het onderwijs, de zorg, de overheid, kmo’s en zelfs grote bedrijven staan we sterk”, vertelt ons Mirjam Roos, operationeel manager van Infotheek. “Logisch als je je klanten een stevige besparing kan beloven.”

En ook de Belgische markt lijkt stilaan te vallen voor de Infotheek-bekoringen. In die mate zelfs dat het bedrijf, dat al sinds 2009 in onze contreien actief is, in 2010 hier ook een kantoor geopend heeft. Aanvankelijk in Brussel, maar sinds dit jaar in een nieuw en groter pand in Mechelen. Vandaag zijn er al 11 verkopers aan de slag, “en het doel is om binnen een jaar minstens met 20 accountmanagers te werken”, weet coo Jordy Kool.

Reserveren

Bij het Instituut voor Verpleegkunde Sint-Elisabeth (Hivset) in Turnhout zijn ze al ruim 3 jaar tevreden klant bij Infotheek, vertelt ons it-manager Guy Melis. “We waren destijds specifiek op zoek naar leveranciers van niet-nieuwe hardware. We hebben hier een beperkt it-budget, waarmee we zoveel mogelijk willen doen.” Hivset koos Infotheek als totaalleverancier voor hardware: “We zijn zowel afnemer van het ‘refurbished’ aanbod, als van toestellen in de stocks die Infotheek opkoopt. We kopen uit wat er beschikbaar is. Maar tegenwoordig maken we ook afspraken met Infotheek: als we pakweg een reeks pc’s van hetzelfde type nodig hebben, reserveren zij die aantallen voor ons.” Ook op onvoorspelbare vragen speelt het bedrijf in, zegt Melis. “Vorig jaar hebben we al onze switches vervangen. Ik had zelf informatie gevonden over Netgear-toestellen. Hoewel ze die oorspronkelijk niet in huis hadden, hebben zij ervoor gezorgd.” De prijsverschillen met andere leveranciers zijn niet altijd even significant, zegt Melis, “maar in veel gevallen is er niks vergelijkbaars op de markt. Onlangs kochten we 30 Dell workstations (Intel Quad-Core Xeon E3) voor nauwelijks 390 euro per stuk. Dat vind je nergens anders.”

Stefan Grommen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content