Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Een gebrek aan ambitie kan je David Clybouw (23) niet verwijten. De jonge system engineer volgt na zijn uurtjes tal van opleidingen om het snel tot it-manager te kunnen schoppen, en in de tussentijd wil hij nog even experimenteren als netwerkbeheerder van een school in de buurt. David heeft het zo druk, dat we hem zelfs in het weekend maar moeilijk kunnen strikken voor een kort gesprek.

David Clybouw is één van de talrijke alumni toegepaste informatica aan de Hogeschool Gent. Alleen is de jonge starter niet helemaal te spreken over de opleiding die hij daar genoten heeft.

“Ik had eigenlijk gehoopt dat er meer aandacht zou gaan naar hardware en naar netwerken, maar het is bijna al software en programmeren wat de klok slaat. In Nederland is dat anders. Daar zijn er scholen die gesponsord worden door bedrijven zoals Cisco, waar hardware wel een belangrijk onderdeel van het curriculum vormt.”

Clybouw geeft dan ook grif toe dat hij eigenlijk meer geleerd heeft over zijn stokpaardjes tijdens de vijf jaar dat hij voor een computerwinkeltje gewerkt heeft in Oostende, dan tijdens zijn doortocht in de Arteveldestad. “Voor de job die ik nu uitoefen, is dat zeker het geval”, klinkt het. Het grote voordeel aan een diploma toegepaste informatica is dan weer dat de jobaanbiedingen bijna letterlijk uit de lucht vallen, zo mocht ook David ondervinden. “Alleen waren het vooral postjes als programmeur”, vult hij aan.

Uiteindelijk kwam de jongeman terecht bij de Aalterse softwareontwikkelaar Softex, maar dan wel als system engineer. “Nu beheer ik de netwerken van bedrijven die klant zijn bij Softex, en sta ik ook in voor de herstellingen aldaar. Intussen zijn we weer zeven maanden verder, en heb ik pas een vast contract ondertekend.”

“Het leuke aan de job is dat ik bijna volledig zelfstandig mijn agenda kan bepalen”, vertelt Clybouw. “Bovendien doe ik nu eigenlijk wat ik vroeger al deed in mijn computerwinkeltje, maar dan op professioneel niveau. Een nadeel is misschien dat ik heel wat fileleed te verwerken krijg, omdat ik zo vaak op de baan ben.” Clybouw is een tevreden starter, maar zijn ambities reiken ver. “Na enkele jaren wil ik doorgroeien tot it-manager. Daarom volg ik na mijn uurtjes een opleiding bij Microsoft, en binnen enkele maanden ga ik me toeleggen op it-management. Allemaal uit eigen beweging.”

De Oostendenaar volgt bovendien een lerarenopleiding in het avondonderwijs, waardoor hij binnenkort ook les mag geven aan humaniorastudenten. “Misschien valt dat wel te combineren met mijn job bij Softex. En als ik tegelijk ook netwerkbeheerder zou kunnen worden in de school waar ik les ga geven, ben ik helemaal gelukkig.”

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content