Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

McAfee is de meest gebruikte antivirusoplossing bij Belgische bedrijven. Symantec scoort vooral in backup-oplossingen. Dat blijkt uit een analyse van Computer Profile in opdracht van Data News.

We schrijven wel McAfee, maar strikt genomen moeten we het eigenlijk over Intel Security hebben. Sinds 2011 is de overname van McAfee door Intel namelijk afgerond. Sinds die overname is het marktaandeel in ons land gestabiliseerd. In totaal wordt één op de drie werkplekken bij Belgische bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers beschermd door de antivirus/endpoint-oplossingen van McAfee. Daarmee is het aandeel voor het derde jaar op rij vrijwel ongewijzigd gebleven. Volgens de analyse van Computer Profile geldt die stabiele trend trouwens voor de volledige markt voor antivirus/endpoint-protectie. De analyse is gebaseerd op 3.000 interviews die de afgelopen twaalf maanden zijn afgenomen bij it-verantwoordelijken van Belgische bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers.

De stevige nummer twee op de Belgische markt is Symantec. In totaal wordt ruim een kwart van de werkplekken bij bedrijven met minstens 50 werknemers beschermd door de antivirus/endpoint-oplossingen van Symantec. De nummer drie is ook geen verrassing : net als de vorige jaren is die voor Trend Micro weggelegd, dat afklokt op een aandeel van 17 procent in het totale aantal werkplekken. We vertelden het al : Computer Profile ziet weinig verschuivingen in deze markt. Als we al een voorzichtige trend kunnen zien, dan is het dat Symantec de laatste drie jaar telkens een procentpuntje terrein wist te winnen op de concurrentie. Die puntjes pikt de fabrikant voornamelijk bij Trend Micro in, dat wat terrein moet prijs geven. Onder die top-3 oogt het landschap gefragmenteerd met geen enkele vendor die boven de 10 procent marktaandeel klimt. Opgesplitst in marktsegmenten zijn er wel wat verschillen. Het zijn vooral multinationals – meer dan de helft van de werkplekken – die beroep doen op McAfee (Intel Security). In de publieke sector scoort Kaspersky dan weer bovengemiddeld (11 procent). Ook F-Secure scoort met 7 procent trouwens relatief hoog in de publieke instellingen.

BACKUP-SOFTWARE : VEEAM IN OPMARS

Computer Profile bracht ook in kaart welke backup- en opslagsystemen gebruikt worden bij zo’n 1.200 bedrijven met minstens 100 medewerkers. Daar zien we dat Symantec met 37 procent van alle oplossingen de meest voorkomende leverancier voor backupsystemen is.

Wat daarnaast meteen opvalt, is de sterke opmars van Veeam die in 2013 ingezet werd. Begin 2013 dook Veeam op in de lijst met backupoplossingen (2 procent) om een jaar later af te klokken op een kleine 6 procent. Ondertussen is Veeam met ruim 13 procent van de geïnventariseerde oplossingen zelfs al de nummer twee op de Belgische zakelijke markt (met dus minstens 100 medewerkers). Vanaf dat een bedrijf meer dan 250 werknemers telt, is Veeam wel minder vertegenwoordigd. HP neemt binnen de backup-oplossingen de derde plaats in met een aandeel van 12 procent.

Arcserve is trouwens de verzelfstandigde productlijn die voorheen door CA Technologies op de markt werd gebracht. Midden vorig jaar is dit onderdeel door een investeringsmaatschappij overgenomen, waarna het onder eigen naam en vlag is gaan opereren. Arcserve is goed voor een aandeel van 6 procent.

STORAGE : HP DOMINEERT SAN EN NAS

Als we kijken naar SAN- en NAS-implementaties bij bedrijven met 100 of meer medewerkers, dan gebruikt ruim een derde een oplossing van HP. NetApp, EMC en Dell volgen op toch wel ruime afstand maar met onderling kleine verschillen. De overige fabrikanten komen nauwelijks in het plaatje voor en halen niet meer dan 10 procent van de totale SAN- en NAS-markt in ons land. Ten opzichte van een soortgelijke analyse vorig jaar, hebben EMC en Dell een procentpunt winst geboekt. IBM zag dan weer enkele procentpunten verdampen.

Computer Profile merkt tot slot wel enkele regionale verschillen op. Waar het aandeel van HP in de Vlaamse storage-markt 37 procent bedraagt, is dat in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 28 procent en in Wallonië 26 procent. NetApp vormt in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest circa 15 procent van het totaal tegenover 8 procent in Wallonië. EMC is in Vlaanderen dan weer goed voor ‘maar’ 9 procent, maar haalt in Wallonië wel 15 procent en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zelfs 25 procent.

Kristof Van der Stadt

In backup-oplossingen valt de steile opmars van Veeam op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content