Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De term ‘enterprise resource planning’ klinkt misschien wat oubollig, maar de vraag naar erp-software houdt aan. Bewijs is het Aalsterse bedrijf Globis dat vorig jaar een groei met 38 procent noteerde en ook voor dit jaar een zelfde groeicijfer verwacht.

Wie erp zegt, denkt allicht meteen aan grote jongens als SAP of aan Axapta en Navision : twee erp-pakketten die sinds enkele jaren in handen zijn van Microsoft en officieel als Dynamics AX en NAV door het leven gaan.

Maar er zijn ook lokale spelers die de erp-markt in ons land bedienen. Globis uit Erembodegem bij Aalst bijvoorbeeld biedt een volledig eigen ontwikkeld erp-pakket aan, “end-to-end, volledig geïntegreerd met warehouse management”, vult Wim Bosmans aan. Bosmans vervoegde het in 1999 opgerichte Globis in april als business development director. Zijn taak ? Globis verder door laten groeien in België en Nederland en als het even kan ook verder in Europa. Met die groei zit het wel goed. Vorig jaar groeide de omzet met een indrukwekkende 38 procent aan tot zo’n 3 miljoen euro. Ook het personeelsbestand dikte mee met soortgelijke cijfers aan tot ondertussen een 40-tal mensen. “Via een acquisitie zijn we ook in Nederland actief, maar onze software zal tegen eind van het jaar al in veertien verschillende landen gebruikt worden”, weet Bosmans.

Voor dit jaar gaat hij uit van een nog versnellende groei. “We komen vanuit de onderkant van de erp-markt maar zijn ondertussen geen kleintje meer. Bij Brepols (de uitgever die vooral gekend is voor (school)agenda’s, nvdr) bijvoorbeeld hebben we het JD Edwards pakket van Oracle vervangen door onze erp-software. Dat bewijst toch iets”, aldus Bosmans. Andere belangrijke klanten zijn onder meer ECU Logistics, Van Uden Logistics, Mexiconatie, Sapim en Dedecker.

BEDRIJVEN ROND ‘MASS CUSTOMISATION’

Globis richt zich voornamelijk op de middelgrote bedrijven in de print & packaging sector (van waaruit het bedrijf opgericht werd door ceo Karel Van den Berghe), de logistieke sector, maakindustrie en groothandel. “We moeten het vooral hebben van klanten die aan ‘mass customisation’ doen ; bedrijven die heel veel kleine, klantgestuurde projecten hebben die elkaar snel moeten opvolgen. Het is vooral in zo’n omgeving dat we met Globis echt het verschil kunnen maken en het hele productieproces kunnen afdekken, te beginnen al met de berekening van de kosten”, legt Bosmans uit.

Een gedetailleerde product configurator – waarvoor trouwens een patent aangevraagd is – zorgt dat de totale kostprijs nog voor de productie gekend is. De data die tijdens die presales-fase ingegeven wordt, wordt ook gebruikt in de latere uitvoering. “Onze brede functionaliteit reikt verder dan bijvoorbeeld Navision en vereist daardoor minder maatwerk. Je moet ook niet via een integrator passeren, waar dat bij de Microsoft-oplossingen wel nodig is en wat de totaaloplossing duurder maakt”, dixit Bosmans die wat de verkoop betreft nu ook een indirect kanaal uitbouwt. “We werken bijvoorbeeld met Crossroad samen. Ook de al bestaande samenwerking met kleinere partijen wil ik verder gaan structureren”, klinkt het nog.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content