We testten acht draadloze wan-routers. Het gaat om topmodellen van de volgende fabrikanten: AVM, Buffalo, Cisco Linksys, D-Link, DrayTek, NetGear, Vigor en ZyXEL.

Fabrikanten van draadloze wide area network (wan)-routers proberen elkaar vooral te beconcurreren door steeds hogere draadloze netwerksnelheden te beloven. 450 Mbit/s is geen uitzondering en dikwijls kunnen ze dat dan ook nog eens simultaan aan op beide wifi-frequentiebanden (2,4 en 5 GHz), zodat er dan geadverteerd kan worden met een draadloze doorvoersnelheid van zo maar eventjes 900 Mbit/s, ofwel nauwelijks minder dan een gigabit. Mooi voor de marketingliteratuur, maar in de praktijk worden die hogere snelheden zelden gehaald. Sowieso moet aan de client-kant een compatibele wifi-ontvanger worden gebruikt van de fabrikant zelf. Er bestaan immers geen standaarden voor die hogere doorvoersnelheden. IEEE 802.11n laat officieel immers nog altijd maar 300 Mbit/s toe en ook dat is veeleer theorie. De hogere doorvoersnelheden probeert men te behalen via allerlei trucjes, zoals het combineren van meerdere frequentiebanden of het combineren van zenderontvangers. De haalbare draadloze snelheid hangt daarom sterk af van hoeveel wifi-drukte er is op een specifieke locatie. Die hogere snelheden zijn er dus veeleer op papier, zeker in een bedrijfsomgeving, waar de meeste gebruikers laptops hebben met standaard Broadcom-, Realtek- of Intel wifi-chips die al die nieuwigheden gewoon niet ondersteunen. Trouwens, het is vandaag overal erg druk in de wifi-frequenties, vooral dan 2,4 GHz. Zelfs in de landelijke omgeving van ons testlab zijn er tientallen wifi-zenders actief. Bij deze test zijn we daarom logischerwijze uitgegaan van een realistisch scenario en hebben we draadloze snelheid getest met standaardbedrijfslaptops met standaard wifi-chips.

De meeste draadloze routers hebben vier netwerkaansluitingen voor het bekabelde netwerk. Als u zelf al een gigabit-switch gebruikt en al uw pc’s daarop aangesloten zijn, kunt u gewoon die switch naar een van de netwerkaansluitingen van de router leiden en de rest ongebruikt laten. Dan hoeft de router zelf geen gigabit ethernet te ondersteunen. De meeste moderne routers doen dat echter wel, en dan kunt u dus gigabit-netwerkaansluitingen naar tot vier pc’s of drie pc’s en een switch omleiden. We hebben daarom ook de ethernet-snelheid van de routers gemeten.

Testprocedure en scores

Routers zonder ingebouwde modem sloten we aan op een aparte vdsl2-modem om de internetverbinding en de routering te testen. Die hebben we getest met behulp van speedtest.net, waarbij we de testserver kozen die het dichtst bij onze testlocatie ligt (Brussel). Als provider gebruikten we Dommel.com (Speedconnect Plus vdsl2-abonnement met theoretische maximale van 30 Mbps up- en 4,5 Mbps downstream). We namen het gemiddelde van drie metingen. Hieruit puurden we een internetsnelheidsscore op 100 punten.

We hebben de interne netwerkprestaties getest met behulp van Xixia Qcheck en drie zakelijke Dell Vostro-laptops. De ene laptop hebben we via een ethernet-kabel aangesloten op de te testen router. Met de andere twee laptops hebben we respectievelijk de draadloze en bedrade verbindingen getest. We hebben de twee wifi-frequenties getest (2,4 en 5 GHz). We voerden drie testen uit: tcp- en udp-doorvoersnelheden (telkens het gemiddelde van zes metingen) en udp-streamingsnelheid waarbij we keken hoeveel bytes van de stream verloren gingen tijdens de test. Qcheck was als volgt geconfigureerd: 1000 kBytes voor de doorvoersnelheidstest en een datasnelheid van 1 Mbps voor de streamingtest die gedurende 30 seconden werd uitgevoerd. Uit deze testen puren we netwerk- en draadloze netwerkscores op 100 punten.

We voerden ook een bereiktest uit met behulp van een Motorola Atrix Android-smartphone waarop Wifi Analyzer draaide. We hebben het bereik zowel verticaal als horizontaal op telkens drie vaste posities gemeten, uitgedrukt in -dBm, waarbij een lagere waarde een betere connectie betekent. Zo bekwamen we een bereikscore op 100.

We gaven ook punten op ca. 130 technische kenmerken van de routers. Dit resulteerde in een functionaliteitsscore op 100 punten.

We berekenden een prestatiescore op 100 punten waarin de functionaliteit voor 40 %, de internetsnelheid voor 5 %, het bereik voor 15 %, en de draadloze en bedrade netwerksnelheden elk voor 20 % meetellen. We berekenden ook een prijsprestatiescore op 100 punten waarin de performantiescore voor 60 % en de gemiddelde straatprijs (afgewogen aan een ideale prijs van 80 euro excl. btw) voor 40 % meetellen.

De productinformatie, prijzen, testdetails en eindresultaten vindt u allemaal in de tabel op onze website.

AVM FRITZ! BOX 7390

De FRITZ! Box Fon WLAN 7390 is een manusje-van-alles op communicatiegebied. Er steekt een xdsl-modem in, het draadloze gedeelte werkt simultaan op beide wifi-frequentiebanden, en de geïntegreerde dect-telefooncentrale met vijf digitale antwoordapparaten ondersteunt meervoudige sip-internettelefonie. Deze router heeft verder een intern flashgeheugen van 512 MB waarop u telefoonberichten kunt bewaren, maar dat u ook als NAS kunt aanspreken. Die NAS-capaciteit kunt u uitbreiden door een externe schijf aan te sluiten op een van de twee usb-poorten. Daarop kunt u ook een 3.5G-modem aansluiten, die dienst kan doen als fail-over voor de internetverbinding. De FRITZ! Box 7390 herkende onze Option iCON 225 dongle echter niet. Deze router heeft naast een eenvoudige spi (stateful packet inspection)-firewall ook een ingebouwde vpn (virtual private network)-server met acht tunnels, maar die werkt volgens een bedrijfseigen AVM-protocol. Het gevolg is dat u alles moet configureren via een aparte tool. Daarmee maakt u een configuratiebestand aan dat u vervolgens importeert in de router. Dat werkt niet echt handig. AVM besteedt veel aandacht aan het energieverbruik. De 7390 bevat een heuse energiemonitor waarmee u het energieverbruik van de processor, het systeem en de verschillende poorten individueel kunt uitlezen, zowel actueel als gemiddeld over 24 uur. Hier zit wel een serieus addertje onder het gras. Er is namelijk ook een tab Settings waarin de snelheid van de vier gigabit lan-poorten individueel kan worden geregeld. Standaard staat alleen de eerste poort op gigabitsnelheid; de andere staan in ‘green mode’, wat betekent dat ze slechts megabitsnelheid leveren. Het is beter dit te wijzigen in ‘auto mode’ zodat de poorten dit zelf detecteren.

Deze router biedt de hoogste ethernet-snelheid, maar zijn wifi is bij de traagste van het testveld. Het wifi-bereik is dan wel weer erg goed. Ook functioneel scoort hij goed, zodat hij tweede eindigt in deze test.

PRESTATIESCORE: 93/100

PRIJSPRESTATIESCORE: 72/100

BUFFALO AIRSTATION WZR-HP-AG300H

De AirStation NFiniti HighPower WZR-HP-AG300H is het topmodel in het Buffalo-gamma van draadloze routers. Volgens de fabrikant is deze router geschikt voor kleinere kantoren (soho), maar als je het kleine en erg lichte kastje beetpakt, voelt het wel heel erg consumer-achtig aan. De twee uitklappende plastic antennes zijn niet verwijderbaar. De goedkoop aanvoelende bouwkwaliteit zegt natuurlijk niets over de uitrusting en de prestaties. Beginnen we met het eerste dan stellen we vast dat alles aanwezig is wat je van een draadloze router verwacht. Het draadloze gedeelte werkt tegelijk in de 2,4 GHz en 5 GHz band. Er zit één gigabit wan-poort op, maar de usb-poort kan ook nog worden gebruikt voor een 3.5G-modem. De Buffalo herkende probleemloos onze Option iCON 225 dongle. Deze kan fungeren als automatische fail-over. Op de usb-poort kan ook een externe schijf worden aangesloten die dan als NAS dienst kan doen. Een printerserver zit er echter niet in. Deze router heeft twee firmwares waartussen u kunt kiezen: die van Buffalo zelf, waarmee wij hebben getest, of de in het wereldje van de vrije software populaire Linux-gebaseerde dd-wrt firmware (dd-wrt.com). U kiest tussen beide firmware-versies met behulp van een meegeleverd Windows-programma. Op de achterkant zit een schuifknopje waarmee u de Buffalo AirStation naar wens instelt als router of als draadloos access point. Dit kan natuurlijk ook via het webbeheer, maar voor thuisgebruikers is dergelijke knop natuurlijk wel eenvoudiger. Het webbeheer van de Buffalo-firmware is immers redelijk rommelig en weinig overzichtelijk. Ook de hulp die in een zijbalk wordt getoond is niet altijd even duidelijk. Geavanceerde beveiligings-, vpn server- of routeringsfuncties zitten er niet in. De router kan wel als vpn-eindpunt worden gebruikt en ondersteunt ook ipv6-netwerken. De ingebouwde firewall is een eenvoudig spi-filtertype, waarbij u de filters manueel moet configureren. Wilt u meer opties, dan kunt u echter de krachtigere dd-wrt firmware activeren.

Deze router haalt het hoogste bereik van het testveld en is ook erg snel, zowel draadloos als bekabeld.

PRESTATIESCORE: 83/100

PRIJSPRESTATIESCORE: 90/100

CISCO LINKSYS E4200 MAXIMUM PERFORMANCE DUAL-BAND N ROUTER

Cisco stuurde enkel een router uit zijn Linksys-gamma van producten voor soho- en thuisgebruik in voor deze test. De E4200 is het topmodel in dat gamma en gaat al een tijdje mee. Ondertussen is er een versie 2.0 van de hardware, maar wij ontvingen nog versie 1.0. Wat het verschil is tussen beiden, is ons niet helemaal duidelijk. Deze router ondersteunt in theorie doorvoersnelheden tot 450 Mbps in de 5 GHz- en tot 300 Mbps in de 2,4 GHz-frequentieband. De aansluitingen, die zich allemaal op de achterkant van het erg platte kastje bevinden, zijn standaard: 1 x wan, 4 x gigabit lan en 1 x usb. De usb-poort kan worden gebruikt als opslagserver. Een printserver steekt er niet in en 3.5G-modems worden evenmin ondersteund. De 4200 heeft geen externe antennes, maar intern zijn er zes antennes voor een zo groot mogelijk bereik. Dit is een dual-band router die tegelijk in beide wifi-frequenties werkt, waarbij elk netwerk desgewenst een eigen ssid krijgt. Merkwaardig genoeg wordt gasttoegang alleen ondersteund voor 2,4 GHz-gebruikers. De webinterface heeft de gebruikelijke Linksys-indeling, met tabbladen en menu-items bovenaan. Het is allemaal redelijk overzichtelijk, hoewel je soms wel even moet zoeken naar een instelling. De E4200 heeft volledige ondersteuning voor ipv6, ook in de geïntegreerde, eenvoudige spi-firewall. Eenvoudige DoS-tegenmaatregelen zitten er ook in, samen met een simpele internettoegangscontrole. Voor deze router is net zoals bij Buffalo een versie van de vrije, meer geavanceerde dd-wrt routerfirmware verkrijgbaar, maar die wordt niet officieel ondersteund door Cisco.

Geen enkele andere router haalt de wifi-snelheden van deze Cisco Linksys, maar het bereik valt wat tegen. Een vierde plaats is zijn deel in deze test.

PRESTATIESCORE: 84/100

PRIJSPRESTATIESCORE: 78/100

De DSR-1000N is het topmodel uit het D-Link gamma van draadloze ‘unified services routers’ voor kleine tot middelgrote bedrijven. Deze router kan apart worden opgesteld, maar past ook in een 19-inch rek; het nodige bevestigingsmateriaal wordt standaard meegeleverd. Alle poorten zitten op de voorkant. Op de achterkant zitten drie verwijderbare externe antennes voor de dual-band wifi-voorziening. De dual-band werkt echter niet simultaan. De DSR-1000N heeft een interne voeding, maar wordt net als alle andere routers in deze test volledig passief gekoeld, zodat hij zijn werk fluisterstil doet. Er zitten twee gigabit wan-poorten op, twee usb-poorten en vier lan-poorten. Op de usb-poorten kunnen printers en externe opslagmedia worden aangesloten. 3.5G-modems worden niet ondersteund. Deze router heeft ook een seriële consolepoort, voor monitoring of beheer. De benodigde kabel is meegeleverd. Maar uiteraard kunt u dit apparaat ook beheren via zijn webinterface. Die is erg overzichtelijk, met tabs bovenaan, menu’s aan de rechterkant en helptekst aan de linOP ONZE WEBSITE VINDT U EEN REKENBLAD MET UITGEBREIDE PRODUCTINFORMATIE EN TESTSCORES: HTTP://DATANE.WS/WANROUTERSkerkant. De instelmogelijkheden zijn erg uitgebreid, maar er zit ook een gebruiksvriendelijke wizard bij voor initiële en/of simpele configuraties. Ipv6 wordt volledig ondersteund. Deze router heeft uitgebreide beveiligingsmogelijkheden (configureerbare firewall, intrusion prevention, denial of service bescherming, webfilters etc.). Verder is er een volwaardige ssl vpn-server met 70 vpn-tunnels, 600 nieuwe sessies per seconde, 600 firewall policy’s en een totale vpn-doorvoersnelheid van 100 Mbps. De vpn-server is volledig configureerbaar via de webinterface.

Functioneel is deze router onklopbaar en bereik en snelheid zitten ook goed. Dit is onze terechte testwinnaar.

PRESTATIESCORE: 96/100

PRIJSPRESTATIESCORE: 69/100

DRAYTEK VIGRO 2920 SERIES

De Draytek Vigor 2920 Series gaat al een tijdje mee, maar blijft dankzij regelmatige firmware-updates bij de tijd. De serie bevat drie modellen: 2920, 2920n en 2920v. De gewone versie heeft geen wifi, de n-versie heeft 802.11n, maar alleen in de 2,4 GHz band, en de v voegt daar nog voip-functies aan toe. Het platform laat maximale doorvoersnelheden tot 130 Mbit/s toe. Wij testten de Vigor 2920n. Die heeft net zoals de andere modellen in deze routerserie twee ethernet wan-aansluitingen, waarvan de eerste gigabit-snelheden ondersteunt voor bijvoorbeeld een kabel-, vdsl2- of glasvezelmodem. Op de ene usb-poort kan een 3.5G-modem worden aangesloten. Die doet dan dienst als derde wan-poort. Onze Option iCON 225 werd probleemloos herkend. Elke wan-poort kan dienen als back-up voor de andere. Bovendien kunt u er ook load-balancing op uitvoeren. De usb-poort kan ook dienen om er een printer of een externe harde schijf mee in het netwerk te hangen. Alle aansluitingen zitten overigens op de voorkant, want via een niet-meegeleverde kit kunt u deze router desgewenst ook in een 19-inch rek monteren. De drie wifi-antennes van de n-versie kunnen worden losgeschroefd. De Vigor 2920 heeft een erg uitgebreide feature-set, waarbij ook heel wat aandacht is besteed aan beveiliging. Zo zit er een spi-firewall in, maar is het ook mogelijk zelf ip-adressen, -poorten en -diensten te blokkeren of vrij te geven op wan- of lan-niveau, en dat desgewenst per groep van ip-adressen. Andere beveiligingseigenschappen zijn DoS- en DDos-preventie, anti-spoofing, blokkering van im- en p2p-verkeer, url keyword filter en een web content filter. Verder kunt u tot 32 simultane vpn-verbindingen inrichten, die uiteraard ook beveiligd kunnen worden. Dit apparaat ondersteunt evenwel geen ipv6. De basisfunctionaliteit is vrij simpel via de webbeheerinterface in te richten, ook al dankzij een snelstart-wizard. Maar om de uitgebreide beveiligings- en vpn-functies te regelen, is uiteraard een gedegen netwerkkennis noodzakelijk.

Functioneel biedt deze router erg veel, al ontbreekt ipv6. De draadloze netwerksnelheid valt enigszins tegen. Het bereik is wel goed. Hij haalt de derde plaats in deze test.

PRESTATIESCORE: 89/100

PRIJSPRESTATIESCORE: 68/100

NETGEAR N900 WIRELESS DUAL BAND GIGABIT ROUTER

Net zoals ZyXEL heeft ook NetGear netwerkapparatuur voor kleine en middelgrote bedrijven. Daar zitten evenwel geen echte draadloze routers bij. In het productgamma voor thuisgebruikers en thuiswerkers heeft het bedrijf wel draadloze wan-routers en daarvan ontvingen we het huidige topmodel, de NetGear N900. Dit is een simultane dual-band router met een theoretische maximale doorvoersnelheid van 450 Mbit/s voor elke frequentieband. Voor het overige zijn de specificaties dezelfde als bij vrijwel alle andere deelnemers: één gigabit wan-poort, vier gigabit lan-poorten en twee usb 2.0-poorten die kunnen gebruikt worden voor het delen van printers en bestanden, maar niet om er een 3.5G-modem op aan te sluiten. Alle antennes zitten binnen in het kastje en kunnen dus niet worden verwijderd. NetGear besteedde veel aandacht aan de gebruiksvriendelijkheid. De webinterface is een van de meest overzichtelijke en duidelijke van alle geteste routers. Functioneel zit er een eenvoudige spi-firewall in, een webfilter, gasttoegang voor wifi-gebruikers en ondersteuning voor een vpn-tunnel. NetGear waarschuwt de gebruiker bovenaan in het webbeheer wanneer er een nieuwe firmware beschikbaar is en de gebruiker kan die dan direct toepassen.

De draadloze prestaties van deze router vallen tegen; de bekabelde snelheid is wel goed.

PRESTATIESCORE: 80/100

PRIJSPRESTATIESCORE: 72/100

Dit is het topmodel in TP-Link’s gamma van draadloze routers met een theoretische maximale draadloze doorvoersnelheid van 450 Mbps en ondersteuning voor zowel de 2,4 als de 5 GHz wifi-frequenties. De TP-Link 450M ondersteunt deze frequenties echter niet tegelijkertijd. Het is het een of het ander, in te stellen in de gebruiksvriendelijke, overzichtelijke webinterface. Alle poorten zitten op de achterkant, samen met drie verwijderbare antennes. De TP-Link 450M heeft één gigabit wan-poort en vier gigabit lan-poorten. De usb-poort ondersteunt geen 3,5G-modems, alleen printers en externe opslagsystemen. Geavanceerde beveiligings-, vpn server- of routeringsfuncties zitten er niet in. Er is ook geen ondersteuning voor ipv6. De router kan wel als vpn-eindpunt worden gebruikt. De ingebouwde firewall is een eenvoudig, automatisch spi-filtertype. Een uitgebreide DoS-bescherming zit er ook in, maar die is standaard niet ingeschakeld. Dit is het goedkoopste apparaat in deze test.

Deze router is goedkoop en snel, maar biedt weinig functies.

PRESTATIESCORE: 82/100

PRIJSPRESTATIESCORE: 95/100

ZYXEL NBG5715 MEDIA ROUTER

ZyXEL maakt ook netwerkapparatuur voor kleine en middelgrote bedrijven, maar heeft in dat gamma enkel beveiligingsappliances, gateways en switches. In het productgamma voor thuisgebruikers en thuiswerkers heeft het bedrijf wel draadloze wan-routers en daarvan stuurden ze het topmodel, de NBG5715 Media Router, in voor deze test. Dat is een 450 Mbps simultane dual-band router met drie verwijderbare antennes, één gigabit wan-poort, vier gigabit lan-poorten en twee usb-poorten. De NBG5715 was zo nieuw dat ons testexemplaar geleverd werd met een bètaversie van de firmware. We hebben er de eerste versie van de definitieve firmware op gezet, wat trouwens direct in de gebruiksvriendelijke webinterface kan worden uitgevoerd. Na deze upgrade zijn echter nog niet alle features beschikbaar; zo werken de twee usb-poorten op de zijkant niet, al wordt in de verkoopsbrochure gezegd dat je daarop printers en externe schijven (maar geen 3.5G modems) kunt aansluiten. Nieuw zijn dan wel ondersteuning voor ipv6, een web contentfilter die de eenvoudige spi-firewall aanvult en hier en daar kleine verbeteringen zoals de mogelijkheid om meerdere ssid’s te configureren. Deze router heeft verder een ingebouwde ipsec vpn-server met 8 tunnels; vpn-passthrough wordt eveneens ondersteund. De firmware van deze router is niet af en dat merk je ook aan de draadloze prestaties die het slechtst zijn van de acht geteste routers. Ook het bereik is ondermaats.

PRESTATIESCORE: 73/100

PRIJSPRESTATIESCORE: 67/100

CONCLUSIE

D-Link en AVM zijn de duidelijke winnaars van deze test. De specificaties van deze routers zijn echter niet helemaal vergelijkbaar en ze mikken duidelijk op een ander doelpubliek. AVM is interessant als alles-in-ééncommunicatieapparaat voor een thuiswerker of kleine werkgroep, terwijl D-Link het voor een iets hoger prijskaartje vooral moet hebben van zijn uitgebreide beveiligings- en vpn-functies en als draadloos toegangspunt voor een volledig netwerk kan dienen. Ook de Vigor van DrayTek verdient een eervolle vermelding, maar deze router ondersteunt helaas nog steeds geen ipv6. Wilt u vooral de allerhoogste draadloze snelheid dan vindt u die bij Cisco en in mindere mate bij Buffalo, D-Link en TPLink. Maar reken ook met de snelste router niet op een hogere werkelijke draadloze doorvoersnelheid dan gemiddeld 50 Mbit/s in een gemengde wifi-omgeving of 70 Mbit/s in een 5 GHz wifi-omgeving, wat de marketingliteratuur van al deze merken ook moge beweren…

Jozef Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content