Steeds meer diensten worden tegenwoordig online aangeboden. De nieuwste trend is een volledig of gedeeltelijk gehoste antimalware-oplossing. Alle traditionele antimalwareproducenten bieden dat al (lees onze test van vorige week). F-Secure biedt een volledig gehoste bescherming aan voor kmo’s.

Zeker als uw pc op het internet aangesloten is en Windows draait, kunt u absoluut niet zonder een uitstekende antimalwareoplossing. Draait u daarentegen met Linux en Mac OS (zonder gebruik te maken van Microsoft software), dan kunt u zonder antimalwaresoftware. Helaas neemt een moderne antimalwaresuite met alles erop en eraan heel wat geheugenruimte en processortijd in beslag. Zoiets kan uw pc dus behoorlijk vertragen. Een oplossing met centraal beheer is vaak ook nog te duur voor een kmo. Een modern en erg interessant alternatief is een gehoste beveiligingsdienst. Op uw pc draait alleen nog een compacte agent, maar de gebruikersinterface is volledig buitenhuis op het web terug te vinden. Functioneel komt u dan niks te kort, maar het gebruik van systeembronnen is aanzienlijk kleiner. F-Secure biedt zo’n dienst die echt volledig gehost is. Er is een standaard en een geavanceerde dienst. Deze laatste is eigenlijk bedoeld voor doorverkopers: als u zelf zo’n beveiligingsdienst wil opzetten voor uw eigen klanten. De standaardversie is wat u gebruikt als u de dienst niet wil doorverkopen, maar zelf wil gebruiken. En voor de antimalwareproducent is dit ook interessant, want bij een gehoste dienst kunt u niet vermijden ervoor te betalen.

Concept en beheer

Het enige wat u nodig hebt is een abonnement op de PSB-dienst: daarmee krijgt u toegang tot het webportaal voor het beheer en van daaruit kunt u alles. De eerste stap is natuurlijk het downloaden van de software voor werkstations en servers, eventueel aangevuld met een tool om die software naar andere pc’s in uw netwerk te uploa-den (dat vereist uiteraard beheerdertoegang tot die pc’s). Zodra de software op de werkstations en servers geïnstalleerd is en draait, verschijnen de computers in het beheerportaal en kunt u ze dus beheren. De agent heeft zelf ook nog een gebruikersinterface waarmee de gebruiker zelf scans kan laten uitvoeren en instellingen kiezen, maar dat kan ook door een beheerder allemaal uitgeschakeld worden. Dat beheer loopt voor alle beveiligde systemen volledig via het webportaal. Qua interface is het webportaal eenvoudig gehouden. F-Secure koos voor een tabbladinterface met slechts vier tabs: Home, Computers, Reports en Security Profiles (beveiligingsprofielen). Bij de ‘PSB Advanced’ komen daar nog twee tabs bij: Service Partner en Company (bedrijf). Met de beveiligingsprofielen kunt u specifieke reglementen opstellen voor bepaalde profielen: standaard zijn er bijvoorbeeld profielen voor een ‘open’ en ‘gesloten’ notebook, voor een ‘open’ en ‘gesloten’ werkstation, voor kantoorpc’s en servers, en nog veel meer. Voor elk profiel kan zeer specifiek bepaald worden wat gebruikers mogen en niet mogen, en wat de machines mogen en niet mogen. Het standaardprofiel voor een werkstation is trouwens ‘kantoor open’ (kantooromgeving met vaste locatie, gebruikers mogen instellingen veranderen). Met de ingebouwde profieleditor (vereist Java) kunt u zelf profielen aanmaken en wijzigen. De standaardprofielen kunnen niet gewijzigd worden, maar u kunt wel zo’n profiel als basis voor een nieuw gebruiken en dan dat nieuwe profiel aanpassen aan uw wensen.

Prestaties

Bij de laatste grote massatest van antimalware-oplossingen voor grote bedrijven haalde de antimalwaremotor van F-Secure een antivirusscore van 89% en een antiparasietscore van 99%. Daarmee hebt u meteen de allerbeste bescherming die u maar in huis kunt halen. Vorige week publiceerden we een vergelijkende test van gehoste mail security diensten en daar zat die van F-Secure ook tussen. Onze prestatiemeting toonde minder dan één (in feite 0,42) ongewenst bericht per mailbox en per dag, en twee valse positieven die gered moesten worden. Dat is een erg goede score, maar met de twee valse positieven net geen topprestatie.

Conclusie

F-Secure PSB is een goed uitgewerkt geheel met een webportaal dat gecentraliseerd beheer vanaf eender welke locatie mogelijk maakt. De pc’s die u beveiligt hoeven niet eens in hetzelfde netwerk te staan. De malwarebestrijding is bovendien de beste die u maar kunt krijgen. Wat ons betreft is dit systeem een aanrader voor alle kmo’s.

Johan Zwiekhorst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content