Cloudopslagdiensten worden massaal gebruikt, niet alleen door particulieren, maar ook binnen bedrijven, al gebeurt het daar meestal ‘onder de radar’ en zonder toestemming van de it-dienst. Ondertussen zijn er ook zakelijke versies van de populairste cloudopslagdiensten.

Overal aan uw belangrijkste bestanden kunnen en die eventueel ook nog in uw browser bewerken: het is een groot gemak. Niet te verwonderen dat de Dropboxen, SkyDrives en Google Drives van deze wereld massaal worden gebruikt, ook binnen bedrijven. It-afdelingen die bijvoorbeeld beperkingen zetten op omvang en type van e-mailattachments zijn eraan voor de moeite, want medewerkers omzeilen dit eenvoudig door de bestanden dan maar via een cloudopslagdienst te delen. Specifieke diensten blokkeren is moeilijk want ze werken via het gewone http(s)-protocol. Bovendien bestaan er letterlijk tientallen van dergelijke diensten die allemaal een zekere mate van gratis opslag aanbieden. Gebruikers kunnen blokkades dus simpel omzeilen door snel een andere cloud-drive te activeren. Toch bestaan er gegronde redenen om binnen bedrijven op te passen met cloudopslagdiensten. Veiligheid blijft natuurlijk een belangrijke zorg. Er is ook de kwestie van regelgeving, zeker in de financiële sector, waar informatie niet zomaar ‘in de cloud’ mag worden bewaard. En dan is er natuurlijk nog het vervelende feit dat de meeste aanbieders werken met servers die op Amerikaanse bodem staan, waar ze het op zijn zachtst gezegd minder nauw nemen met de privacy.

We testen de nieuwe bedrijfsversies van Dropbox, Google Drive, SkyDrive en SugarSync. We bekijken ook de nieuwe bètaversie van Apple iCloud, omdat die vaak standaard geactiveerd is op alle Apple-apparatuur. De bedrijfsversies voorzien in centraal beheer, single sign-on, verbeterde ondersteuning, eventueel verdergaande sla’s en gecentraliseerde facturatie.

TESTMETHODE

Omdat er veel variabelen in het spel zijn (snelheid internetverbinding, routing, type bestanden, overdrachtsmethode, al dan niet ingeschakelde encryptie), is het niet eenvoudig om de snelheid van de webgebaseerde opslagdiensten objectief te vergelijken. We voerden een steekproef uit met de standaardinstellingen van elke dienst. We uploaden twee folders met behulp van de Windows-clientsoftware of indien nodig de webclient. De eerste folder is 18,7 MB groot en bevat 40 kleine bestanden en 1 kleine folder (zip, Office-documenten, jpg, png, pdf, thumbnails etc.). De tweede folder is 100 MB groot en bevat een gecomprimeerd databasebestand. We voeren de test tweemaal uit op twee verschillende dagen met een Dommel vdsl2-internetverbinding (gemeten maximaal 27,6 Mbps download- en 4,7 Mbps uploadsnelheid). We nemen het gemiddelde van de metingen en rekenen de resultaten om naar KB/s. Vervolgens creëren we een publieke weblink van het gecomprimeerde databasebestand, dat we downloaden met behulp van wget, of, indien dat niet kan, met een webbrowser. De gerapporteerde downloadsnelheid rekenen we om naar KB/s. We berekenen upload- en downloadscore op 100 punten. De snelheidsscores zijn relatief: het snelste geteste product scoort het hoogst. Daarnaast geven we ook punten op meer dan negentig verschillende criteria voor functionaliteit, integratie met andere diensten en applicaties, beveiliging en milieu. Dat levert een functionaliteitsscore op 100 punten op. In de uiteindelijke prestatiescore op 100 punten tellen de functionaliteitsscore voor 65 %, de downloadscore voor 15 % en de uploadscore voor 20 % mee. Zoals steeds vindt u al die cijfers samen met uitgebreide productinformatie in de Excel-tabel op onze website.

DROPBOX FOR BUSINESS

Begin dit jaar doopte Dropbox zijn zakelijke aanbod Dropbox Teams om in Dropbox for Business. Gebruikers van de Pro-versie kunnen eenvoudig upgraden naar de zakelijke versie. Tijdens de upgrade worden eventuele resterende credits verrekend. U kunt uw bestaande bestanden overzetten, of het bedrijfsteam vervoegen en uw privé-account afzonderlijk behouden. Belangrijkste verschil tussen beide versies zijn juist de teamfuncties. De zakelijke versie staat onder toezicht van een beheerder die teamleden allerlei beperkingen kan opleggen. Zo kan de beheerder verhinderen dat bestanden buiten de eigen organisatie kunnen worden gedeeld. Ook kan de beheerder allerlei informatie opvragen over hoe teamleden Dropbox gebruiken. Het is wellicht slim om uw privébestanden niet over te zetten naar Dropbox for Business, want als u het team verlaat hebt u geen toegang meer tot uw cloudopslag. De teambeheerder kan desgewenst wel de account van een teamlid dat de groep verlaat omvormen tot een privé-account, zodat het teamlid zijn privébestanden kan behouden. Maar het teamlid zelf heeft daar geen enkele invloed op: het hangt af van de goodwill van de beheerder.

Het basisabonnement start met 5 medewerkers en biedt centrale beheertools, eengemaakte facturatie en verbeterde support. U krijgt 1 TB opslagruimte voor uw team, maar dit kunt u gratis laten uitbreiden indien nodig. U zult dan wel een motivatiemail naar Dropbox moeten sturen waarom u niet toekomt met 1 TB. De zakelijke versie biedt ook ongelimiteerd versiebeheer en bestandsherstel. In de Pro-versie bestaat die mogelijkheid ook, maar kost ze extra.

Dropbox for Business biedt verder single sign-on (sso) en kan worden geïntegreerd met de bedrijfsdirectory. Dit kan geconfigureerd worden via bestaande identity providers (zie tabel bij dit artikel voor details). U kunt ook uw eigen identiteitscontrole configureren via saml2 (Security Assertion Markup Language 2.0). De nodige details vindt u in de online documentatie van Dropbox for Business. De beheerder kan sso desgewenst verplichten. In dat geval kan het teamlid niet meer met zijn eigen gewone wachtwoord inloggen. De gewone Dropbox-inlog is overigens heel wat veiliger sinds de invoering van optionele tweestappenverificatie via sms (ook voor gratis en Pro-gebruikers).

Alle versies van Dropbox delen functies zoals AES256 encryptie, 99,99 % uptime-garantie (via Amazon S3), ISO/IEC 27001-certificatie en een open api waardoor tal van andere apps met Dropbox kunnen worden geïntegreerd. Er zijn mobiele clients voor de meeste platformen, met uitzondering van Windows Phone (maar daar bestaan dankzij de open api niet-officiële Dropbox-apps voor). Houd er wel rekening mee dat Dropbox uitsluitend Amerikaanse datacenters gebruikt. De opgeslagen data vallen daardoor onder de Amerikaanse wetgeving en het spiedende oog van de NSA en andere Amerikaanse geheime diensten.

Uploadsnelheid: 370,3 KB/s

Downloadsnelheid: 2150 KB/s

Prestatiescore: 66/100

GOOGLE DRIVE

Google’s cloudopslagdienst Drive is geïntegreerd in Google Docs en Google Apps for Business. De clientsoftware is in tegenstelling tot bij Microsoft SkyDrive (zie verder) identiek voor beide uitvoeringen. Schakelen tussen uw privégegevens en uw professionele gegevens doet u simpelweg door uw inlog te wijzigen. Privégebruikers krijgen 15 GB opslag gratis (samengeteld voor Gmail, Picasa en Drive). Voor Apps-gebruikers is dit 30 GB. Tegen betaling kunt u dit tot maximaal 16 TB uitbreiden (tegen ongeveer 0,17 euro per gigabyte). Abonnees op Google Apps for Business kunnen rekenen op 99,9 % beschikbaarheidsgarantie en 24/7 ondersteuning. Integratie met bedrijfsdiensten zoals Active Directory of ldap is alleen beschikbaar in de Apps-versie van Drive. De andere mogelijkheden, zoals integratie van tekstverwerking, rekenbladen, presentaties, formulieren en online viewers voor meer dan dertig bestandsformaten, gelden voor beide versies. U kunt tot 30 dagen terug in de tijd reizen in alle bestanden. Van Google Documenten, Spread-sheets en Presentaties kunt u zelfs onbeperkt revisies terugzetten. In de apps-winkel van Drive vindt u tientallen toepassingen die met uw cloudgegevens overweg kunnen.

Uploadsnelheid: 492,61 KB/s

Downloadsnelheid: 3225,8 KB/s

Prestatiescore: 77/100

APPLE ICLOUD EN IWORK FOR ICLOUD

Dit najaar introduceert Apple een nieuwe versie van iCloud waarin u ook documenten, rekenbladen en presentaties kunt bewerken met behulp van geïntegreerde html5-versies van de Apple iWork-apps Pages, Numbers en Keynote. U kunt deze apps voortaan dus gebruiken in recente html5-compatibele webbrowsers (momenteel worden Safari 6.0.3, Chrome 27.0.1 en IE 9.0.8 of later ondersteund). Alle wijzigingen worden automatisch doorgevoerd naar deze apps op Mac, iPad, iPhone en iPod Touch indien u ze daar geïnstalleerd hebt. Wij hebben de bètaversies van de web-apps getest. U kunt natuurlijk nog steeds zoals voorheen uw contactgegevens, e-mails, afspraken, notities, herinneringen en andere gegevens, waaronder aankopen van iTunes, van alle soorten Apple-apparaten back-uppen naar iCloud. Windows-gebruikers kunnen, als ze de iCloud-client installeren, ook hun Outlook-gegevens, IE- en/of Safari-bladwijzers en foto’s back-uppen. U kunt al die informatie overal via de wachtwoordbeveiligde webinterface met een geschikte webbrowser raadplegen. In vergelijking met de andere geteste clouddiensten is iCloud voor het overige nog redelijk beperkt. U kunt bijvoorbeeld geen willekeurige bestanden in iCloud opslaan. Denk niet dat u dit kunt omzeilen door niet-ondersteunde bestanden zoals zips naar de cloud te e-mailen: attachments mogen niet groter zijn dan 20MB. Hierdoor hebben we geen snelheidstesten kunnen uitvoeren. Andere ontbrekende kenmerken, zoals het delen van documenten via een link, versiebeheer en afdrukken van documenten, wil Apple naar eigen zeggen ‘in de toekomst’ toevoegen.

Uploadsnelheid: nvt

Downloadsnelheid: nvt

Prestatiescore: 20/100

MICROSOFT SKYDRIVE PRO 2013

Ook Microsoft heeft een professionele versie van zijn cloudopslagdienst SkyDrive. Het is de standaardopslagplaats voor Microsoft-producten zoals Office 365, SharePoint Online en SharePoint 2013. De Pro versie is niet apart verkrijgbaar. De gewone SkyDrive is uitsluitend bedoeld voor individueel gebruik. Beide opslagdiensten hebben dus in feite buiten hun naam weinig met elkaar gemeen. Zelfs de synchronisatiesoftware verschilt. Met de SkyDrive Pro 2013-clientsoftware kunt u uitsluitend documenten synchroniseren uit de Pro-versie, niet uit de gewone SkyDrive. SkyDrive Pro kan wel verschillende Office 365/SharePoint 2013-bibliotheken synchroniseren met uw pc, zolang u over de nodige rechten beschikt. Gebruikt u beide cloudopslagdiensten door elkaar, dan moet u twee client-programma’s op uw pc installeren: die voor de Pro-versie en de gewone SkyDrive-client. In de takenbalk ziet u het verschil aan de kleur van het pictogram: blauw voor SkyDrive Pro en wit voor SkyDrive. In File Manager zijn beide pictogrammen echter blauw… Redelijk verwarrend en weinig efficiënt allemaal, maar wel te verklaren eens u weet dat SkyDrive Pro eigenlijk gebaseerd is op Microsoft Office Groove 2007, dat later herdoopt werd in Microsoft SharePoint Workspace 2010 en nu dus SkyDrive Pro heet. De executable verwijst trouwens nog altijd naar Groove, zoals u kunt zien als u in Office 365 of SharePoint 2013 op de ‘Sync’-knop klikt in een andere browser dan Internet Explorer. In plaats dat, zoals onder IE gebeurt, de SkyDrive Pro-client op uw pc wordt gestart, verschijnt dan een pop-up met een hoop programmeercode en gebeurt er verder niets. We moeten dus vaststellen dat SkyDrive Pro alleen goed samenwerkt met Internet Explorer en niet met alternatieve webbrowsers. Schoonheidsfoutje: we slaagden er niet in één van onze test-pdf’s te uploaden. SkyDrive Pro gaf als foutmelding: ‘Uploaden mislukt. Ongeldige tekens.’ Alle andere geteste clouddiensten, met inbegrip van de gewone SkyDrive, hadden met ditzelfde bestand geen problemen. Eigenaardig is dat gebruikers die niet willen of kunnen inloggen op SkyDrive (Pro) alleen gedeelde bestanden kunnen downloaden die door het systeem op virussen gescand kunnen worden. Dat betekent in de praktijk dat u bijvoorbeeld geen zip-bestanden kunt delen buiten uw organisatie, want die kan het systeem niet op virussen scannen. Nog een minpunt: de webinterface naar SkyDrive Pro reageert soms tergend traag.

SkyDrive

Uploadsnelheid: 411,53 KB/s

Downloadsnelheid: 1428 KB/s

Prestatiescore: 48/100

SkyDrive Pro

Uploadsnelheid: 198,01 KB/s

Downloadsnelheid: 3448,26 KB/s

Prestatiescore: 65/100

SUGARSYNC FOR BUSINESS

SugarSync daagt zijn belangrijkste concurrent Dropbox uit met een aantal unieke mogelijkheden, zoals het synchroniseren van een willekeurig aantal folders, geïntegreerde foto-albumfuncties en de mogelijkheid om één cloud-folder te creëren die gesynchroniseerde inhoud bevat uit verschillende lokale systemen, van pc’s over tablets tot mobieltjes. Zowel de gratis versie, met 5 GB opslag, als de betalende versies bewaren automatisch vijf oudere kopieën van elk bestand. Bij Dropbox moet u daarvoor bijbetalen, al krijgt u daar wel een onbeperkte reeks van oudere versies.

Sinds onze test van vorig jaar werden de Windows- en Mac-clients volledig vernieuwd, met vooral een verbetering van de interface. Onder Windows zit er wel nog een schoonheidsfoutje in de installatiewizard: die mislukt met de melding dat het bestand MSVCP80. dll ontbreekt. Dit gebeurt als er nog een oudere versie van de client op uw systeem staat. Die verwijderen, de computer opnieuw starten en SugarSync 2.0 weer installeren lost het probleem op, met behoud van uw instellingen. Ook de Android-client werd onder handen genomen. De andere mobiele clients worden later bijgewerkt. SugarSync biedt overigens clients voor alle recente mobiele platformen, behalve Windows Phone (wel het oudere Windows Mobile).

Een nieuwigheid tegenover vorig jaar is dat alle bestanden nu versleuteld worden met een AES256-sleutel, dubbel zo sterk als voorheen. De Business uitvoering is bedoeld voor drie gebruikers of meer en biedt 1 TB opslag, centraal beheer en monitoring van de activiteiten van de teamleden. De beheerder kan op afstand data verwijderen van de systemen van teamleden die het team verlaten. SugarSync blijft vager dan Dropbox over de beveiliging, uptime-garanties en locatie van de datacenters. Daarover is op de website weinig terug te vinden. Vanuit een bedrijfsstandpunt wekt dit weinig vertrouwen…

Uploadsnelheid: 322,68 KB/s

Downloadsnelheid: 693,06 KB/s

Prestatiescore: 54/100

RAADPLEEG DE TABEL OP ONZE WEBSITE VOOR GEDETAILLEERDE PRODUCTINFORMATIE EN UITGEBREIDE TESTCIJFERS: http://datane.ws/cloudn13

Jozef Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content