We hebben al vaker netwerkcamera’s getest. Meestal worden voor bewakingsdoeleinden gebruikt. Goedkoop zijn ze niet. Als u meerdere netwerkcamera’s en een automatisch werkend opnamesysteem wil combineren, dan bent u gauw ettelijke duizenden euro’s kwijt. Voor kleinere bedrijven is zoiets vaak te duur. Het Qnap NVR-1012 multifunctioneel bewakingssysteem kan een oplossing bieden.

Qnap voegde bestaande producten samen in een bewakingsbundel. Het bewakingssysteem NVR-1012 bestaat uit de Qnap NVR-101 videoserver aangevuld met twee ICS-1013 netwerkcamera’s. Daarmee kunnen bedrijven alvast twee zones tegelijk bewaken. Uiteraard kunt u het systeem uitbreiden met meer netwerkcamera’s. De ICS-1013 camera filmt ook in infrarood. Het systeem is dus geschikt voor nachtbewaking. Verder is er een zoom en tweewegaudio. De NVR-101 videoserver biedt netwerktoegang tot de configuratie van het bewakingsgeheel, maar ook tot de opgenomen videobeelden. Tussen de videoserver en de ip-camera’s is er ook een netwerkverbinding. Die is naar keuze bekabeld of draadloos. De videoserver heeft bovendien drie usb-aansluitingen. Op die manier kunt u gemakkelijk back-ups maken van de opgeslagen data. U zou dat natuurlijk ook via het netwerk kunnen, maar video-opnames kunnen zeer groot zijn. Dan is lokaal back-uppen efficiënter. De videoserver draait onder Linux, zodat de hardware niet zo heel krachtig hoefde te zijn. Dat resulteert in een laag stroomverbruik. Bovendien werkt het zeer betrouwbaar. Opnames kunnen gebeuren met tijdstempel tegen 30 fps per kanaal en met 3GPP ‘packet switched’ videostreaming. U beheert alles via een webinterface.

U begint met de installatie van de camera’s. Die kunnen op een voet gemonteerd worden met een kantelgewricht, zodat u behoorlijk wat montagevrijheid hebt. Er is achteraan een audio-aansluiting om de camera bijvoorbeeld op een versterker aan te sluiten. Als u een camera draadloos wil gebruiken, probeert hij het eerste draadloos netwerk te gebruiken dat hij vindt. Dat is natuurlijk zinloos bij een goed beveiligd wlan. Er zit niets anders op dan de camera eerst verplicht bekabeld aan te sluiten zodat u hem kunt configureren. Dat gebeurt via een webinterface.

Windows verplicht voor beheer

Als de camera’s opgesteld en geconfigureerd zijn, is de videoserver aan de beurt. Die kan alleen bekabeld worden aangesloten. Het webbeheer vereist ActiveX. Daardoor is dit bewakingssysteem alleen bruikbaar met Windows. Dat vinden we volslagen onbegrijpelijk voor een oplossing die zelf op Linux draait. En het is des te onbegrijpelijker wanneer je weet dat de webinterface van de camera met Java werkt. Waarom dan niet ook Java gebruikt voor het bewakingsscherm van de videoserver?

De videoserver heeft een configuratiewizard die u ook laat invullen welke camera’s u heeft en hoe hij daar beheertoegang toe kan krijgen. In de lijst van ondersteunde cameratypes staat de meegeleverde camerasoort echter niet standaard ingevuld! De merknaam en het type Qnap ICS-1013 blijken gewoon niet in de lijst voor te komen. Er staat wel een iPUX ICS 10×3 tussen. Dat blijkt de goede te zijn. Dit vinden we toch wel slordig voor een bewakingssysteem dat als bundel wordt verkocht.

De webbeheerinterface van de videoserver lijkt erg op die van Qnap NAS’en die we in het verleden al getest hebben. Bovenaan is er een pictografische menubalk met hoofdrubrieken. Een tekstmenu met subrubrieken verschijnt uiterst links naargelang de gekozen hoofdrubriek. Een kind kan de was doen. Het hoofdscherm van het webbeheer geeft trouwens een duidelijk overzicht van alle beheerfuncties.

Harde schijf optioneel

Hou er rekening mee dat deze oplossing standaard zonder harde schijven geleverd wordt. U of uw leverancier dient die dus nog aan te schaffen en te monteren. Zonder minstens een harde schijf kunt u uiteraard geen bewakingsbeelden opnemen. Standaard werkt het systeem op VGA-resolutie, maar QVGA en QQVGA worden ook ondersteund. De getoonde beelden zijn niet bepaald van topkwaliteit, maar wel voldoende voor bewakingsdoeleinden. Als bewijsmateriaal zullen ze doorgaans onvoldoende zijn, omdat het detailniveau en de bijhorende resolutie niet hoog genoeg zijn – zeker bij weinig licht – om een positieve identificatie mogelijk te maken.

Conclusie

Het grootste nadeel van deze Qnap videobewakingsoplossing vinden we dat het webbeheer van de videoserver ActiveX en dus Windows vereist. Dat is des te ergerlijker omdat de videoserver zelf op Linux draait. De beeldkwaliteit van de Qnap camera’s is aanvaardbaar, maar lang niet zo goed als wat we bijvoorbeeld gewend zijn van de concurrerende camera’s van het Zweedse Axis. Wel is de prijs een stuk lager dan bij de Zweedse concurrent.

Johan Zwiekhorst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content