Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Op CeBIT ging dit jaar bijzonder veel aandacht uit naar de manier waarop we in de toekomst zullen werken, wonen, shoppen, ontspannen én slapen. Robotica, ‘3D-objecten’ en nieuwe bedieningsinterfaces staan centraal in het leven van morgen.

Het was vooral het gerenommeerde Duitse Fraunhofer Institut dat de show in het ‘Future Parc’ wist te stelen. Heel wat van de projecten die het aan het publiek voorstelde, lopen al enkele jaren maar zijn ondertussen uitgemond in concrete ‘proof of concepts’. Wakker worden op het voor jouw bioritme ideale tijdstip, weegschalen in de supermarkt die automatisch detecteren welke groenten of fruit je erop leegt, en robotten die bijvoorbeeld bejaarden assisteren bij het uitschenken van een glaasje water: het zijn maar enkele voorbeelden van hoe it in het hart kan zitten van technologische oplossingen om de levenskwaliteit te verbeteren.

Heel wat technologie kan ook rechtstreeks versast worden van het labo naar de reclamewereld. Wat te denken bijvoorbeeld van een scherm dat de gezichten van kijkers detecteert én in real-time uitmaakt of die personen zich opgewerkt en onbezorgd, dan wel angstig of verrast voelen? Is er een betere manier voor marketeers om na te gaan hoe mensen reageren op een reclamespot?

3D-televisie duidelijke trend

Het aantal betrokken partijen in een project geeft dikwijls ook een aardig idee welke sectoren of bedrijven een toegevoegde waarde zien in die technologie. Zo blijkt 3D-televisie – eigenlijk zowat een klassieker op technologiebeurzen – aan een ware revival bezig. Heel wat fabrikanten zetten in op technologie om driedimensionale beelden uit een pc-monitor of televisie te toveren. Sommigen houden vast aan de traditionele aanpak met aangepaste ‘hulpmiddelen’ zoals het bekende brilletje met rode en blauwe folie, maar de 3D-televisie van de toekomst werkt ‘autostereoscopisch’, oftewel zonder aangepaste bril. En het moet gezegd: de demo-opstelling van Fraunhofer met een Philips-televisie met de nieuwste versie van de zogheten WOWvx 3D-technologie oogde ronduit fenomenaal. De kijkhoek is momenteel nog wat beperkt, maar als je recht voor het scherm zit, zie je de hakbijlen uit een actiefilm recht naar je toe komen of zie je een kleurrijke zoetwatervis in een documentaire even uit het scherm zwemmen. Een van de partners op contentvlak – want er moet wél nog een aangepaste ‘3D-stream’ afgespeeld worden – is overigens de BBC.

Even verderop was zelfs een wagen te bewonderen waarin een autostereoscopisch 3D-scherm in de cockpit verwerkt werd. De meest voor de hand liggende toepassing is uiteraard navigatie, waarbij een 3D-model van de stad waar je doorheen rijdt getoond wordt. Maar ook statusmeldingen zoals die van een bijna lege benzinetank kunnen tijdens een ritje indien nodig letterlijk tot onder je neus getoond worden. Gekoppeld aan camera’s voor en achter de wagen, kan bij het parkeren de technologie ook een ideaal hulpmiddel zijn. De ‘Free2C’-display is overigens ook uitgerust met trackingsensors die de positie van je hoofd en ogen detecteren, en de 3D-instellingen automatisch aanpassen.

Bediening met gebaren

Zoals onderzoeksbureau Gartner in het begin van het jaar nog voorspelde, wordt er op allerlei terreinen gezocht naar nieuwe bedieningsmogelijkheden. Touchscreens kunnen bijvoorbeeld de computermuis vervangen, maar het kan ook al zonder ‘fysiek’ contact. De iPoint 3D demo van wetenschappers van het Heinrich-Hertz-Institut (een onderdeel van Fraunhofer) toonde hoe twee mensen een spelletje ‘Pong’ speelden op televisie door enkel maar hun handen te bewegen. Vergelijk het met de manier waarop je een Wii-spelconsole bedient, maar dan zonder een fysieke controller. De truuk zit ‘m in een speciaal laserdetectiesysteem dat aan het plafond gemonteerd wordt en dat de bewegingen van de polsen detecteert en doorgeeft aan het computerspel.

Toch hebben de onderzoekers niet alleen gameplannen met iPoint 3D. Zo zou op termijn de vinger een prima vervanger voor de afstandsbediening kunnen worden. Maar onder meer ook voor interactieve informatiepunten of zelfs voor het uitvoeren van medische operaties zou de technologie perfect geschikt zijn.

Oorlog in de keuken

Ook de keuken is voortaan officieel het oorlogsterrein van ambitieuze soft- en hardwarefabrikanten die een partnerschap aangaan met keukenfabrikanten. SieMatic toonde bezoekers bijvoorbeeld hoe hun hightech-keuken er uitziet. De SieMatic S1 is een moderne ‘kookconsole’ die voorzien is van een computer met internetaansluiting, enkele hifi-onderdelen en als kers op de taart een dockingstation voor een Apple iPod. Het hart van het systeem bestaat uit de S1 Grid: een gebruikersinterface gebouwd rond het Windows Embedded besturingssysteem. Op het scherm kun je recepten tevoorschijn toveren, maar ook weersvoorspellingen of RSS-nieuws à la carte oproepen. Als financiële informatie jouw ‘plat préféré’ is, kun je er zelfs de beurskoersen mee volgen terwijl je aan het kokerellen bent.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content