Boost Camp wil jonge vrouwen de ICT in helpen

Ze werd ICT Woman Of The Year, en daar wilde ze wel iets tegenover stellen. Met het Young Potential Boost Camp dat Ingrid Gonnissen in oktober voorstelde krijgen vijftig jonge vrouwen een stevige duw in de rug om het ook in de ICT te maken. ‘Als we willen dat meer vrouwen in de sector werken, moeten we hen ook de kans geven die te ontdekken.’

Neen dus, ze hoefden nog niet in de IT te zitten, de vijftig dames die zich midden oktober bij Transforma in Evere verzamelden; interesse hebben was genoeg. “En die kan maar groeien als we hen de kans geven”, vertelt Ingrid Gonnissen, die in het dagelijkse leven chief enterprise officer bij Orange Belgium is. “Toen ik verkozen werd tot ICT Woman Of The Year wilde ik iets doe dat niet te veel impact had op mijn agenda, maar toch betekenisvol kon zijn voor een aantal jonge mensen. Zo ontstond het idee om beginners – laatstejaars, net afgestudeerden of jonge starters – te matchen met een mentor, en hen een begeleidingstraject van een aantal maanden aan te bieden. Want ik denk dat jongeren zo’n ondersteuning om hun carrière uit te bouwen best kunnen gebruiken. En het is geen geheim dat er nog veel te weinig vrouwen in IT werken, dus besloot ik me specifiek op hen te richten.”

Het is geen geheim dat er nog veel te weinig vrouwen in IT werken, dus besloot ik me specifiek op hen te richten

Een Boost Camp dus, waarbij vijftig jonge vrouwen een mentor krijgen die ze om te beginnen twee dagen mogen schaduwen. Gonnissen: “Ze maken meetings mee, volgen hem of haar overal, en krijgen zo een beeld van wat de job inhoudt. Daarna volgt een maandelijkse coaching-sessie, waarin de mentoren vertellen hoe ze carrière hebben gemaakt, advies geven hoe de mentees hun carrière kunnen verderzetten enzovoort. En in februari volgt dan een finaal event om af te sluiten en ideeën uit te wisselen.”

Win-win

Wat Saskia Van Uffelen, één van de kandidaat-mentoren zoekt in haar mentee? “Passie en energie. Ik geef mensen graag een kans, ik kan mijn ervaringen delen, maar die twee elementen kan ik hen niet aanbrengen. Al de rest kun je bijschaven of aanleren, maar dat moeten ze in de buik hebben. Ik zie het hele project overigens eerder als een win-win, want ik hoop dat ik niet alleen een klankbord voor hen kan zijn, maar dat die jongere ook mijn blik kan opentrekken. Dat heb ik nodig want hoe kan ik voor mijn bedrijf een goeie toekomstvisie ontwikkelen als ik weet niet waar het heen gaat met de wereld van morgen?”

Elke Gillis is zo’n young potential die het aanbod van Inge Gonnissen zag passeren, en geen moment aarzelde. “Ik werk al een jaar als project manager bij Tech Data, voornamelijk op marketing, maar door verschillende projecten ben ik meer en meer aan het doorgroeien richting IT en het boeit me wel hoe snel alles daar evolueert. Door aan dit boost camp mee te doen hoop vooral veel tips and tricks op te pikken, en zo ervaring op te doen. Ik zoek vooral iemand die me kan vertellen hoe je werk en leven in balans houdt, want dat vind ik als young potential heel erg moeilijk. Mijn gsm staat altijd aan, mails vallen voortdurend binnen, Ik zou toch willen weten hoe ik daarin een evenwicht kan vinden, en ik hoop dat iemand met meer ervaring me daar inzicht in kan geven. Leren neen zeggen, ja.”

Het streefdoel van Gonnissen? “Op zijn minst hoop ik dat de dames meer kennis hebben opgedaan over de ICT-wereld, of er zich op zijn minst al meer op hun gemak in voelen. Liefst van al hebben ze ook zicht gekregen op een mogelijk carrièrepad in de sector. Sowieso moet het toch de bedoeling zijn dat ze meer geleerd hebben en bepaalde skills hebben opgepikt die zorgen dat ze minder bang zijn voor een carrière-stap.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content