Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Cloud is op weg om een omwenteling teweeg te brengen in de wereld van de opslag. Ondernemingen zouden dit jaar verschillende technologieën blijven aanwenden die reeds ver gevorderd zijn, zoals consolidatie, virtualisatie en deduplicatie en ILM.

Net als de voorbije jaren zullen de ondernemingen hun projecten voor de consolidatie en virtualisatie van de opslag duidelijk voortzetten. Belangrijkste reden hiervoor is de beloofde kostendaling. Jammer genoeg neemt ook de complexiteit toe, iets wat de leveranciers niet altijd willen toegeven en wat de klanten niet meteen merken. We merken dat opslagvirtualisatie steeds vaker nauw verbonden is met de virtualisatie van servers, die eenzelfde logica volgt. Virtualisatie wordt ook gebruikt in het kader van projecten voor recovery na een probleem of voor hoge beschikbaarheid.

Dragers

Jarenlang was er bijna geen interesse (meer) voor opslagdragers, maar nu lijkt dit onderwerp weer actueel. Zo zien we steeds vaker miniatuurschijven opduiken (small form factor of SFF) van 2,5″, die amper 6 tot 8 W/uur verbruiken, tegenover 12 tot 15 W/uur voor schijven van 3,5″. Dit brengt niet alleen een daling van de energiekosten met zich mee (voeding en koeling), maar ook van de ruimte die ze innemen.

Om nog even bij de schijven te blijven: we zien dat de SAS-schijven (Serial Attached SCSI) een sterke opkomst kennen. Ze waarborgen een hogere beschikbaarheidsgraad en betere prestaties dan Fibre Channel disks. Omdat SAS een end-tot-end technologie is, kan elk gebrek gemakkelijker opgespoord worden. Bovendien is de SAS sneller terug te vinden omdat er geen arbitrage nodig is om in de lus te gaan zoals bij FC. Daarnaast werken de meeste SAS-schijven aan 6 Gbit/s, tegenover 4 Gbit/s voor FC. SAS is ook nog eens compatibel met SATA.

De nieuwe SSD-schijven worden tot slot steeds vaker aanvaard. Als je weet dat minstens 80% van een volume doorgaans inactief is, is er slechts een klein aantal SSD nodig om de actieve delen van de tier 1 opslag te ondersteunen, terwijl de rest (de meerderheid) op SAS- of SATA-schijven kan blijven. Sommige analisten zijn van mening dat de opslagdichtheid op een SSD-schijf maar langzaam zal toenemen, met momenteel een maximum van 500 GB.

Software

Om het onderste uit de kan te halen van deze verschillende opslagdragers, is het van belang om een technologie van dynamic tiering of virtual tiering in te voeren, dit wil zeggen de automatische migratie van de gegevens naar de drager die op dat ogenbik het meest geschikt is. Een rangschikking van de opslag die al een hele tijd op mainframe bestaat, maar die we opnieuw terugvinden in open systemen, met een veel hogere complexiteitsgraad. Feit blijft dat met deze rangschikking voortaan een volume kan worden toegekend aan een opslagpool met verschillende prestatieniveaus en kosten, en dat elementen van dit volume tussen de niveaus onderling verplaatst kunnen worden in functie van het aantal toegangen. De gebruiker hoeft dus geen volume meer te rangschikken en er een tier aan toe te kennen, of het volume te migreren naargelang de activiteit.

Een andere softwaretechnologie in volle ontwikkeling is dynamic provisioning, een van de grondslagen van cloud. Dynamic provisioning zorgt er immers voor dat opslag op amper enkele minuten kan worden toegekend, dat de tuning van de prestaties kan worden vereenvoudigd en dat opslagcapaciteit op verzoek geboden kan worden, zonder vooraf een vaak te grote capaciteit te moeten toekennen.

Als je de opslagmiddelen wilt optimaliseren, speelt deduplicatie ongetwijfeld een grote rol omdat dubbele informatie wordt opgespoord. Een oplossing die vooral interessant is voor e-mail.

Middensegment

De strijd lijkt zich dit jaar te zullen toespitsen op de opslag uit het middensegment. Zo kondigde marktleider EMC onlangs zijn nieuwe VNX-bays aan die de opslagprotocols NAS en SAN kunnen ondersteunen, wat zijn Clariion- en Celerra-reeksen dichter bij elkaar brengt, ook al zal het nog wel een tijdje duren voordat het volledige klantenbestand van Clariion gemigreerd zal worden.

Zijn gezworen vijand NetApp onthulde in november zijn nieuwe FAS-aanbod, dat bestempeld werd als “de belangrijkste aankondiging uit de geschiedenis van het bedrijf”, en meer bepaald de duurdere FAS 62xx en de 32xx uit het middensegment. Platformen waarop de SSD-technologie in cache algemene ingang vonden, waar een ruime waaier aansluitingen gebruikt worden (NFS, CIFS, iSCSI en Fibre Channel, naast FCoE), en waar deduplicatie op primaire schijven en gegevenscompressie worden ingevoerd. Maar NetApp bevestigt ook dat het een akkoord sloot met Cisco en VMware om de gevirtualiseerde architectuur FlexPod voor te stellen als concurrent van VBlock, dat EMC en dezelfde twee partners bijeenbrengt. We voegen er nog aan toe dat NetApp in één moeite een nieuwe versie voorstelde van zijn operating system Ontap, en een cache FlexCache die harde schijven of SSD-schijven bevat.

IBM mikt dan weer op zijn nieuwe midrange Storwize V7000, die volgens de constructeur – om het in reclamebewoordingen te zeggen – “alles heeft van een grote” op het vlak van functies: thin provisioning, flash copy en easy tiering. Dit alles aan een prijs die als “zeer agressief” bestempeld wordt.

Het valt nog te bezien hoe HP de technologie die het verwierf na de overname van 3PAR, zal integreren. Het 3PAR-aanbod lijkt immers perfect te passen in het routeplan van HP omdat het 3PAR-platform XP op termijn zal vervangen in het duurdere segment, en zal worden geïntegreerd in EVA in de mid-tier en P4000 in de low-end.

De overname van Compellent door Dell ten slotte (dat zag hoe 3PAR onder zijn neus werd weggekaapt door HP) zou de kaarten herverdelen. Compellent staat bekend om zijn SAN Storage Center bays en biedt beheertechnologie van de serviceklassen aan, net als virtualisatie van de volumes die het aanbod van Dell zouden moeten verrijken, dat tot nu toe grotendeels gericht was op Equallogic eenheden (gespecialiseerd in iSCSI). En we mogen de andere overnames die de firma uit Texas deed, ook niet vergeten (zie kader).

Convergentie

De convergentie van de netwerken zou ook in een stroomversnelling komen, meer bepaald met de doorbraak van FCoE (Fiber Channel over Ethernet), dat vorig jaar een beetje in de vergeethoek was geraakt door de daling van de it-budgetten. Maar omdat informatica evolueert naar Ethernet met 10 Gbit/s, bestaat de kans dat het “oude” debat tussen FCoE en iSCSI weer oplaait en aangewakkerd wordt door argumenten als prestaties en kosten.

Bovendien zou de oorlog tussen verkopers van geconvergeerde netwerkadapters (CNA) als Emulex, Qlogic, Intel en andere Broadcom weer opgedreven worden.

Cloud

Cloud, dat een schitterende toekomst in het verschiet heeft, lijkt maar moeilijk van de grond te komen in de wereld van de opslag. Tot nu toe zagen ondernemingen in cloud immers een gepaste oplossing voor de opslag van niet-gestructureerde gegevens (zoals e-mails), en ook vooral voor back-ups of archivering, in plaats van voor primaire opslag (dat als meer risicovol gezien wordt).

Dat neemt niet weg dat alle grote actoren zich positioneren, te beginnen met Amazon met zijn S3, naast natuurlijk Google en Microsoft. Terwijl EMC vorige zomer aankondigde dat het zijn Atmosaanbod stopzet.

De operatoren en integrators van hun kant (Getronics, Atos Origin, Steria en Capgemini, om er maar enkele te noemen) besloten om zich te meten met de specialisten in opslag op het vlak van cloud.

Marc Husquinet

DE STRIJD LIJKT ZICH DIT JAAR TE ZULLEN TOESPITSEN OP DE OPSLAG UIT HET MIDDENSEGMENT.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content